Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 394495

Utjecaj promjene ishrane na količinu i sastav mlijeka različitih pasmina krava


Bogadi, Ana-Marija
Utjecaj promjene ishrane na količinu i sastav mlijeka različitih pasmina krava, 2008., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 394495 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj promjene ishrane na količinu i sastav mlijeka različitih pasmina krava
(Influence of change in way of feeding cows to the volume and chemical ingredients of milk for different breeds)

Autori
Bogadi, Ana-Marija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
08.12

Godina
2008

Stranica
35

Mentor
Božanić, Rajka

Ključne riječi
način ishrane krava; pasmine krava; količina mlijeka; kvaliteta mlijeka
(way of feeding cows; cow breeds; milk volume; milk quality)

Sažetak
Uzimajući u obzir način ishrane krava kao jedan od najvažnijih čimbenika koji utječe na količinu i kvalitetu mlijeka, cilj ovog rada bio je odrediti utjecaj promjene načina ishrane na glavne osobine mlijeka: količinu i kvalitetu. Istraživanje je trajalo 84 dana i provedeno je na tri različite pasmine krava: simentalac, crni i crveni holstein friesian. Cilj istraživanja bio je odrediti utjecaj ˝klasičnog načina ishrane˝ u odnosu na ˝obogaćen način ishrane˝ na količinu i kvalitetu mlijeka. Količina mlijeka mjerena je poslije svake mužnje, dok su uzorci za određivanje kemijskog sastava uzimani jednom mjesečno. Rezultat promjene načina ishrane je smanjenje količine mlijeka kod sve tri pasmine krava za oko 50%. Kvaliteta mlijeka se najviše promijenila kod pasmine crveni holstein friesian, nešto manje kod pasmine crni holstein friesian, te neznatno kod pasmine simentalac.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0000000-0443 - Slatki i fermentirani proizvodi na bazi sirutke i sojinog mlijeka

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Rajka Božanić (mentor)

Avatar Url Ana Bogadi-Šare (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Bogadi, Ana-Marija
Utjecaj promjene ishrane na količinu i sastav mlijeka različitih pasmina krava, 2008., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Bogadi, A. (2008) 'Utjecaj promjene ishrane na količinu i sastav mlijeka različitih pasmina krava', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Bogadi, Ana-Marija}, year = {2008}, pages = {35}, keywords = {na\v{c}in ishrane krava, pasmine krava, koli\v{c}ina mlijeka, kvaliteta mlijeka}, title = {Utjecaj promjene ishrane na koli\v{c}inu i sastav mlijeka razli\v{c}itih pasmina krava}, keyword = {na\v{c}in ishrane krava, pasmine krava, koli\v{c}ina mlijeka, kvaliteta mlijeka}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Bogadi, Ana-Marija}, year = {2008}, pages = {35}, keywords = {way of feeding cows, cow breeds, milk volume, milk quality}, title = {Influence of change in way of feeding cows to the volume and chemical ingredients of milk for different breeds}, keyword = {way of feeding cows, cow breeds, milk volume, milk quality}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font