Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 394452

Utjecaj količine inokuluma na rast i preživljavanje Lactobacillus acidophilus La-5 u sirutki


Miloš, Marina
Utjecaj količine inokuluma na rast i preživljavanje Lactobacillus acidophilus La-5 u sirutki, 2008., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 394452 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj količine inokuluma na rast i preživljavanje Lactobacillus acidophilus La-5 u sirutki
(Influence of inoculation level on growth and viability Lactobacillus acidophilus in whey)

Autori
Miloš, Marina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
13.06

Godina
2008

Stranica
34

Mentor
Božanić, Rajka

Ključne riječi
fermentacija; Lactobacillus acidophilus; preživljavanje; sirutka
(fermentation; Lactobacillus acidophilus; viability; whey)

Sažetak
Sirutka je nutritivno visokovrijedan proizvod koji je nedovoljno iskorišten u prehrani ljudi. Fermentacijom sirutke može se dobiti senzorski prihvatljiviji proizvod, a kad se fermentacija provodi sa probiotičkim bakterijama dodatno se povećava njegova nutritivna i zdrastvena vrijednost. U radu je ispitivan utjecaj dodatka različitih količina inokuluma (2%, 4% i 6%) probiotičke bakterije Lactobacillus acidophilus La-5 na trajanje fermentacije rekonstituirane slatke sirutke te broj živih bakterijskih stanica tijekom fermentacije i 28 dana čuvanja uzoraka u hladnjaku. Fermentacija se odvijala na 37°C. Tijekom fermentacije i čuvanja praćena je pH- vrijednost, titracijska kiselost i broj živih stanica bakterija. Fermentacija s 6% inokuluma trajala je najkraće (u prosjeku 13, 25 sati), dok je fermentacija s 2% inokuluma trajala najduže (u prosjeku 15, 5 sati). Broj živih bakterijskih stanica se tijekom fermentacije, za sve uzorke, povećao za oko 1, 3 log10CFU/mL i na kraju fermentacije je iznosio oko 8, 5 log10CFU/mL. Količina inokuluma nije utjecala na preživljavanje bakterija u sirutki tijekom čuvanja uzoraka. Prosječno smanjenje broja bakterijskih stanica tijekom čuvanja bilo je 0, 32 log10/mL.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0000000-0443 - Slatki i fermentirani proizvodi na bazi sirutke i sojinog mlijeka

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Rajka Božanić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Miloš, Marina
Utjecaj količine inokuluma na rast i preživljavanje Lactobacillus acidophilus La-5 u sirutki, 2008., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Miloš, M. (2008) 'Utjecaj količine inokuluma na rast i preživljavanje Lactobacillus acidophilus La-5 u sirutki', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Milo\v{s}, Marina}, year = {2008}, pages = {34}, keywords = {fermentacija, Lactobacillus acidophilus, pre\v{z}ivljavanje, sirutka}, title = {Utjecaj koli\v{c}ine inokuluma na rast i pre\v{z}ivljavanje Lactobacillus acidophilus La-5 u sirutki}, keyword = {fermentacija, Lactobacillus acidophilus, pre\v{z}ivljavanje, sirutka}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Milo\v{s}, Marina}, year = {2008}, pages = {34}, keywords = {fermentation, Lactobacillus acidophilus, viability, whey}, title = {Influence of inoculation level on growth and viability Lactobacillus acidophilus in whey}, keyword = {fermentation, Lactobacillus acidophilus, viability, whey}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font