Pregled bibliografske jedinice broj: 394452
Utjecaj količine inokuluma na rast i preživljavanje Lactobacillus acidophilus La-5 u sirutki
Utjecaj količine inokuluma na rast i preživljavanje Lactobacillus acidophilus La-5 u sirutki, 2008., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 394452 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj količine inokuluma na rast i preživljavanje Lactobacillus acidophilus La-5 u sirutki
(Influence of inoculation level on growth and viability Lactobacillus acidophilus in whey)
Autori
Miloš, Marina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
13.06
Godina
2008
Stranica
34
Mentor
Božanić, Rajka
Ključne riječi
fermentacija; Lactobacillus acidophilus; preživljavanje; sirutka
(fermentation; Lactobacillus acidophilus; viability; whey)
Sažetak
Sirutka je nutritivno visokovrijedan proizvod koji je nedovoljno iskorišten u prehrani ljudi. Fermentacijom sirutke može se dobiti senzorski prihvatljiviji proizvod, a kad se fermentacija provodi sa probiotičkim bakterijama dodatno se povećava njegova nutritivna i zdrastvena vrijednost. U radu je ispitivan utjecaj dodatka različitih količina inokuluma (2%, 4% i 6%) probiotičke bakterije Lactobacillus acidophilus La-5 na trajanje fermentacije rekonstituirane slatke sirutke te broj živih bakterijskih stanica tijekom fermentacije i 28 dana čuvanja uzoraka u hladnjaku. Fermentacija se odvijala na 37°C. Tijekom fermentacije i čuvanja praćena je pH- vrijednost, titracijska kiselost i broj živih stanica bakterija. Fermentacija s 6% inokuluma trajala je najkraće (u prosjeku 13, 25 sati), dok je fermentacija s 2% inokuluma trajala najduže (u prosjeku 15, 5 sati). Broj živih bakterijskih stanica se tijekom fermentacije, za sve uzorke, povećao za oko 1, 3 log10CFU/mL i na kraju fermentacije je iznosio oko 8, 5 log10CFU/mL. Količina inokuluma nije utjecala na preživljavanje bakterija u sirutki tijekom čuvanja uzoraka. Prosječno smanjenje broja bakterijskih stanica tijekom čuvanja bilo je 0, 32 log10/mL.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0000000-0443 - Slatki i fermentirani proizvodi na bazi sirutke i sojinog mlijeka
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Rajka Božanić
(mentor)