Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 394391

Proizvodnja fermentiranih probiotičkih napitaka od permeata mlijeka obogaćenih retentatom sirutke i identifikacija prisutnih bakterija mliječne kiseline


Leboš Pavunc, Andreja; Turk, Josip; Kos, Blaženka; Frece, Jadranka; Beganović, Jasna; Mahnet, Stjepan; Kirin, Slavko; Šušković, Jagoda
Proizvodnja fermentiranih probiotičkih napitaka od permeata mlijeka obogaćenih retentatom sirutke i identifikacija prisutnih bakterija mliječne kiseline // Mljekarstvo, 59 (2009), 11-19 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 394391 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Proizvodnja fermentiranih probiotičkih napitaka od permeata mlijeka obogaćenih retentatom sirutke i identifikacija prisutnih bakterija mliječne kiseline
(Production of fermented probiotic beverages from milk permeate enriched with whey retentate and identification of present lactic acid bacteria)

Autori
Leboš Pavunc, Andreja ; Turk, Josip ; Kos, Blaženka ; Frece, Jadranka ; Beganović, Jasna ; Mahnet, Stjepan ; Kirin, Slavko ; Šušković, Jagoda

Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 59 (2009); 11-19

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
permeat mlijeka; retentat sirutke; probiotičke starter kulture; RAPD; antibakterijska aktivnost
(milk permeate; whey retentate; probiotic starter culture; RAPD; antibacterial activity)

Sažetak
U ovom radu istražena je mogućnost primjene bakterijskih sojeva Lactobacillus helveticus M92, Lactobacillus plantarum L4 i Enterococcus faecium L3 za proizvodnju probiotičkih napitaka od permeata mlijeka, obogaćenih sa 10 % (v/v) retentata sirutke. U prethodnim istraživanjima, u sklopu probiotičkog koncepta, definirana su probiotička svojstva navedenih sojeva bakterija mliječne kiseline. Nakon kontrolirane fermentacije permeata mlijeka obogaćenih sa 10 % (v/v) retentata sirutke, probiotički sojevi su proizveli cca 7, 4 g/L mliječne kiseline, pH-vrijednost iznosila je oko 4, 7, a broj živih stanica je bio cca 108 CFU/mL. Broj živih stanica primijenjenih probiotičkih sojeva, identificiranih RAPD (Random Amplified Polymorphic DNA) metodom, održao se na cca 107 CFU/mL tijekom 28 dana čuvanja pri temperaturi od 4 °C. Nadalje, provedena je i spontana fermentacija permeata mlijeka, obogaćenog sa 10 % (v/v) retentata sirutke, tijekom koje su izolirane bakterije mliječne kiseline prisutne u ovim supstratima. Svi bakterijski izolati su brzo zakiselili hranjivu podlogu i pokazali antibakterijsko djelovanje prema odabranim test-mikroorganizmima, što su važna svojstva starter kultura za fermentaciju mliječnih proizvoda. Rezultati biokemijskih API testova pokazali su da je riječ o dvije različite vrste bakterija mliječne kiseline koje su identificirane kao Lactococcus lactis subsp. lactis i Lactobacillus helveticus.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0581990-2007 - Probiotici, prebiotici i funkcionalne starter kulture (Šušković, Jagoda, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Leboš Pavunc, Andreja; Turk, Josip; Kos, Blaženka; Frece, Jadranka; Beganović, Jasna; Mahnet, Stjepan; Kirin, Slavko; Šušković, Jagoda
Proizvodnja fermentiranih probiotičkih napitaka od permeata mlijeka obogaćenih retentatom sirutke i identifikacija prisutnih bakterija mliječne kiseline // Mljekarstvo, 59 (2009), 11-19 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
Leboš Pavunc, A., Turk, J., Kos, B., Frece, J., Beganović, J., Mahnet, S., Kirin, S. & Šušković, J. (2009) Proizvodnja fermentiranih probiotičkih napitaka od permeata mlijeka obogaćenih retentatom sirutke i identifikacija prisutnih bakterija mliječne kiseline. Mljekarstvo, 59, 11-19.
@article{article, author = {Lebo\v{s} Pavunc, Andreja and Turk, Josip and Kos, Bla\v{z}enka and Frece, Jadranka and Beganovi\'{c}, Jasna and Mahnet, Stjepan and Kirin, Slavko and \v{S}u\v{s}kovi\'{c}, Jagoda}, year = {2009}, pages = {11-19}, keywords = {permeat mlijeka, retentat sirutke, probioti\v{c}ke starter kulture, RAPD, antibakterijska aktivnost}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {59}, issn = {0026-704X}, title = {Proizvodnja fermentiranih probioti\v{c}kih napitaka od permeata mlijeka oboga\'{c}enih retentatom sirutke i identifikacija prisutnih bakterija mlije\v{c}ne kiseline}, keyword = {permeat mlijeka, retentat sirutke, probioti\v{c}ke starter kulture, RAPD, antibakterijska aktivnost} }
@article{article, author = {Lebo\v{s} Pavunc, Andreja and Turk, Josip and Kos, Bla\v{z}enka and Frece, Jadranka and Beganovi\'{c}, Jasna and Mahnet, Stjepan and Kirin, Slavko and \v{S}u\v{s}kovi\'{c}, Jagoda}, year = {2009}, pages = {11-19}, keywords = {milk permeate, whey retentate, probiotic starter culture, RAPD, antibacterial activity}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {59}, issn = {0026-704X}, title = {Production of fermented probiotic beverages from milk permeate enriched with whey retentate and identification of present lactic acid bacteria}, keyword = {milk permeate, whey retentate, probiotic starter culture, RAPD, antibacterial activity} }

Časopis indeksira:


  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • Science Citation Index Expanded (SCI-EXP)
    • SCI-EXP, SSCI i/ili A&HCI
  • Scopus





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font