Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 394291

Primjena Lactobacillus plantarum L4 za dobivanje probiotičkog napitka od soka kupusa


Habjanič, Ksenija
Primjena Lactobacillus plantarum L4 za dobivanje probiotičkog napitka od soka kupusa, 2009., diplomski rad, Prehrambeno biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 394291 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Primjena Lactobacillus plantarum L4 za dobivanje probiotičkog napitka od soka kupusa
(The use of Lactobacillus plantarum L4 for the production of probiotic drink with cabbage juice)

Autori
Habjanič, Ksenija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
23.04

Godina
2009

Stranica
60

Mentor
Kos, Blaženka

Ključne riječi
Lactobacillus plantarum; probiotičke starter kulture; fermentacija soka kupusa; RAPD; SDS-PAGE; antimikrobna aktivnost
(Lactobacillus plantarum; probiotic starter culture; cabbage juice fermentation; RAPD; SDS-PAGE; antimicrobial activity)

Sažetak
U ovom radu je istražena mogućnost primjene probiotičkog soja Lactobacillus plantarum L4 u fermentaciji soka varaždinskog i vranskog kupusa. Tijekom fermentacije, primjenjeni probiotički soj Lactobacillus plantarum L4 je proizveo cca 10 g/L mliječne kiseline, pH vrijednost je iznosila 4, 3, a broj živih stanica je iznosio više od 106 CFU/ml. Visok broj stanica probiotičkog soja L. plantarum L4 potvrđenog RAPD metodom, se održao i tijekom 2 tjedna čuvanja fermentiranih sokova kupusa pri temperaturi od 4°C što svrstava proizvedene fermentirane sokove kupusa u probiotičke proizvode jer sadrže više od 106 CFU/ml. Paralelno je provedena spontana fermentacija bez postignuća zadovoljavajućih rezultata što ukazuje na nedovoljnu koncentraciju autohtono prisutnih bakterija mliječne kiseline koje bi mogle započeti fermentaciju. Stoga je provedena izolacija autohtono prisutne populacije bakterija mliječne kiseline. Osam izolata je, na temelju sadržaja ukupnih staničnih proteina, pomoću SDS-PAGE elektroforeze, identificirano kao monokultura vrste Lactobacillus plantarum. Zatim je s izoliranom i umnoženom monokulturom vrste Lactobacillus plantarum provedena fermentacija soka varaždinskog i vranskog kupusa, a dobiveni rezultati usporedivi su s parametrima uspješnosti fermentacije provedene s probiotičkim sojem Lactobacillus plantarum L4. Izolirana monokultura vrste Lactobacillus plantarum i primjenjeni probiotički soj Lactobacillus plantarum L4 su iskazali antibakterijsko djelovanje prema 6 različitih test-mikroorganizama. Visok stupanj preživljavanja i antibakterijsko djelovanje primjenjenih sojeva daje im mogućnost primjene kao starter kultura za fermentaciju supstrata kao što je sok kupusa.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0581990-2007 - Probiotici, prebiotici i funkcionalne starter kulture (Šušković, Jagoda, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Blaženka Kos (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Habjanič, Ksenija
Primjena Lactobacillus plantarum L4 za dobivanje probiotičkog napitka od soka kupusa, 2009., diplomski rad, Prehrambeno biotehnološki fakultet, Zagreb
Habjanič, K. (2009) 'Primjena Lactobacillus plantarum L4 za dobivanje probiotičkog napitka od soka kupusa', diplomski rad, Prehrambeno biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Habjani\v{c}, Ksenija}, year = {2009}, pages = {60}, keywords = {Lactobacillus plantarum, probioti\v{c}ke starter kulture, fermentacija soka kupusa, RAPD, SDS-PAGE, antimikrobna aktivnost}, title = {Primjena Lactobacillus plantarum L4 za dobivanje probioti\v{c}kog napitka od soka kupusa}, keyword = {Lactobacillus plantarum, probioti\v{c}ke starter kulture, fermentacija soka kupusa, RAPD, SDS-PAGE, antimikrobna aktivnost}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Habjani\v{c}, Ksenija}, year = {2009}, pages = {60}, keywords = {Lactobacillus plantarum, probiotic starter culture, cabbage juice fermentation, RAPD, SDS-PAGE, antimicrobial activity}, title = {The use of Lactobacillus plantarum L4 for the production of probiotic drink with cabbage juice}, keyword = {Lactobacillus plantarum, probiotic starter culture, cabbage juice fermentation, RAPD, SDS-PAGE, antimicrobial activity}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font