Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 394263

Utjecaj probiotičkih sojeva, inulina i transglutaminaze na svojstva čvrstog jogurta


Tonković, Katarina
Utjecaj probiotičkih sojeva, inulina i transglutaminaze na svojstva čvrstog jogurta, 2009., magistarski rad, Prehrambeno biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 394263 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj probiotičkih sojeva, inulina i transglutaminaze na svojstva čvrstog jogurta
(Influence of the probiotic strains, inulin and transglutaminase on the properties of set-style yoghurt)

Autori
Tonković, Katarina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad

Fakultet
Prehrambeno biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
17.03

Godina
2009

Stranica
74

Mentor
Kos, Blaženka

Ključne riječi
broj živih stanica; čvrsti jogurt; fizikalna i senzorska svojstva; inulin; probiotički sojevi; transglutaminaza
(viable cell number; set-style yoghurt; physical and sensory properties; inulin; probiotic strains; transglutaminase)

Sažetak
U radu je istražen utjecaj probiotičkih sojeva Lactobacillus acidophilus LAFTI&reg ; L10, Bifidobacterium animalis subsp. lactis LAFTI&reg ; B94 i Lactobacillus paracasei LAFTI&reg ; L26, inulina i enzima transglutaminaze na svojstva čvrstih jogurta. Za proizvodnju jogurta korišteno je svježe mlijeko s 3, 2-3, 3% mliječne masti, kojem su dodani navedeni probiotički sojevi, inulin i enzim transglutaminaza aktiviran tijekom 1, 5h pri 55 °C. Enzim je inaktiviran pasterizacijom mlijeka pri 85 °C/15min. Proizvedeni su i kontrolni uzorci jogurta bez dodataka. U radu su određivana fizikalno-kemijska svojstva mlijeka i jogurta, senzorska svojstva jogurta kao i broj živih stanica probiotičkih sojeva po mililitru jogurta. Kako bi se identificirali probiotički sojevi, izolirani iz proizvedenih jogurta, provedena je SDS-PAGE elektroforeza ukupnih staničnih proteina. Dodatak transglutaminaze u mlijeko skratio je vrijeme fermentacije jogurta proizvedenih dodatkom sojeva B. animalis subsp. lactis LAFTI&reg ; B94 i L. paracasei LAFTI&reg ; L26, a nije utjecao na vrijeme fermentacije uzoraka jogurta proizvedenih dodatkom soja L. acidophilus LAFTI&reg ; L10. Proizvedeni čvrsti jogurti s probiotičkim kulturama transglutaminazom i inulinom bili su čvršći, imali smanjenu sinerezu te su imali bolja senzorska svojstava, konzistenciju, opći izgled i boju, u odnosu na kontrolne uzorke. Broj živih stanica odabranih probiotičkih sojeva bio je viši od 106 CFU/ ml svih 28 dana čuvanja. Dodatak inulina poboljšao je preživljavanje soja B. animalis subsp. lactis LAFTI&reg ; B94. SDS-PAGE elektoroforeza potvrdila je prisutnost probiotičkih sojeva u proizvedenim čvrstim jogurtima u visokom broju (više od 106 CFU/ml).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0581990-2007 - Probiotici, prebiotici i funkcionalne starter kulture (Šušković, Jagoda, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Blaženka Kos (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Tonković, Katarina
Utjecaj probiotičkih sojeva, inulina i transglutaminaze na svojstva čvrstog jogurta, 2009., magistarski rad, Prehrambeno biotehnološki fakultet, Zagreb
Tonković, K. (2009) 'Utjecaj probiotičkih sojeva, inulina i transglutaminaze na svojstva čvrstog jogurta', magistarski rad, Prehrambeno biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Tonkovi\'{c}, Katarina}, year = {2009}, pages = {74}, keywords = {broj \v{z}ivih stanica, \v{c}vrsti jogurt, fizikalna i senzorska svojstva, inulin, probioti\v{c}ki sojevi, transglutaminaza}, title = {Utjecaj probioti\v{c}kih sojeva, inulina i transglutaminaze na svojstva \v{c}vrstog jogurta}, keyword = {broj \v{z}ivih stanica, \v{c}vrsti jogurt, fizikalna i senzorska svojstva, inulin, probioti\v{c}ki sojevi, transglutaminaza}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Tonkovi\'{c}, Katarina}, year = {2009}, pages = {74}, keywords = {viable cell number, set-style yoghurt, physical and sensory properties, inulin, probiotic strains, transglutaminase}, title = {Influence of the probiotic strains, inulin and transglutaminase on the properties of set-style yoghurt}, keyword = {viable cell number, set-style yoghurt, physical and sensory properties, inulin, probiotic strains, transglutaminase}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font