Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 394252

Utjecaj probiotičke kulture Lactobacillus helveticus M92, inulina i transglutaminaze na svojstva čvrstog jogurta


Huljev, Danijela
Utjecaj probiotičke kulture Lactobacillus helveticus M92, inulina i transglutaminaze na svojstva čvrstog jogurta, 2008., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 394252 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj probiotičke kulture Lactobacillus helveticus M92, inulina i transglutaminaze na svojstva čvrstog jogurta
(Influence of the probiotic culture Lactobacillus helveticus M92, inulin and transglutaminase on the properties of set-style yoghurt)

Autori
Huljev, Danijela

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
22.12

Godina
2008

Stranica
60

Mentor
Kos, Blaženka

Ključne riječi
čvrsti jogurt; Lactobacillus helveticus; inulin; senzorska svojstva; transglutaminaza
(Lactobacillus helveticus; inulin; sensoric properties; set-style yoghurt; transglutaminase)

Sažetak
Cilj ovog diplomskog rada bio je istražiti utjecaj probiotičke kulture Lactobacillus helveticus M92, inulina i transglutaminaze na kvalitetu i senzorska svojstva čvrstog jogurta. Za proizvodnju jogurta je korišteno svježe homogenizirano mlijeko s 3, 3 % mliječne masti kojemu je dodana kultura Lactobacillus helveticus M92, inulin, te enzim transglutaminaza, aktiviran 1, 5 h pri 55 °C. Inaktivacija enzima provedena je postupkom pasterizacije 15 min pri 85 °C. Nakon hlađenja na 43°C, mlijeko za proizvodnju čvrstog jogurta inokulirano je zamrznutom starter kulturom (BT10X i 100F) i probiotičkom kulturom Lactobacillus helveticus M92. Proizvedeni su i kontrolni uzorci bez dodatka transglutaminaze i inulina. U radu je određivan fizikalno-kemijski sastav mlijeka i jogurta, broj živih stanica probiotičke kulture Lactobacillus helveticus M92 kao i senzorska svojstva proizvedenog čvrstog jogurta. Utvrđeno je da proizvedeni čvrsti jogurti s probiotičkom kulturom Lactobacillus helveticus M92, inulinom i transglutaminazom imaju veću čvrstoću, pokazali su manju sinerezu te su dobili višu ocjenu senzorskih svojstava u odnosu na kontrolne jogurte. Broj živih stanica Lactobacillus helveticus M92 je ostao visok tijekom svih 28 dana čuvanja jogurta (cca 108 CFU/ml).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0581990-2007 - Probiotici, prebiotici i funkcionalne starter kulture (Šušković, Jagoda, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Blaženka Kos (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Huljev, Danijela
Utjecaj probiotičke kulture Lactobacillus helveticus M92, inulina i transglutaminaze na svojstva čvrstog jogurta, 2008., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Huljev, D. (2008) 'Utjecaj probiotičke kulture Lactobacillus helveticus M92, inulina i transglutaminaze na svojstva čvrstog jogurta', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Huljev, Danijela}, year = {2008}, pages = {60}, keywords = {\v{c}vrsti jogurt, Lactobacillus helveticus, inulin, senzorska svojstva, transglutaminaza}, title = {Utjecaj probioti\v{c}ke kulture Lactobacillus helveticus M92, inulina i transglutaminaze na svojstva \v{c}vrstog jogurta}, keyword = {\v{c}vrsti jogurt, Lactobacillus helveticus, inulin, senzorska svojstva, transglutaminaza}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Huljev, Danijela}, year = {2008}, pages = {60}, keywords = {Lactobacillus helveticus, inulin, sensoric properties, set-style yoghurt, transglutaminase}, title = {Influence of the probiotic culture Lactobacillus helveticus M92, inulin and transglutaminase on the properties of set-style yoghurt}, keyword = {Lactobacillus helveticus, inulin, sensoric properties, set-style yoghurt, transglutaminase}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font