Pregled bibliografske jedinice broj: 392675
Dalmatinska tuka - arhaična forma peradi
Dalmatinska tuka - arhaična forma peradi // Stočarstvo, 63 (2009), 1; 49-55 (podatak o recenziji nije dostupan, izlaganje sa znanstvenog skupa (conference paper), ostalo)
CROSBI ID: 392675 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Dalmatinska tuka - arhaična forma peradi
(Dalmatian Turkey – an archaic form of poultry)
Autori
Ekert Kabalin, Anamaria ; Horvath, Šandor ; Sušić, Velimir ; Balenović, Tomislav ; Karadjole, Ivo ; Balenović, Mirta ; Marguš, Drago ; Marković, Davorin ; Grgas, Ana ; Pavičić, Željko ; Štoković, Igor ; Menčik, Sven ; Ostović, Mario
Izvornik
Stočarstvo (0351-0832) 63
(2009), 1;
49-55
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, izlaganje sa znanstvenog skupa (conference paper), ostalo
Ključne riječi
dalmatinska tuka; pura; biološka raznolikost; tradicionalni uzgoj
(Dalmatian Turkey (“ Tuka” ); biodiversity; traditional rearing)
Sažetak
Potpisom Konvencije o biološkoj raznolikosti, Republika Hrvatska aktivno se uključila u očuvanja ukupnog biodiverziteta. Od autohtonih pasmina peradi, za sada su u Popis izvornih i zaštićenih pasmina i sojeva domaćih životinja nastalih na teritoriju Republike Hrvatske upisani zagorski puran i kokoš hrvatica. No, proces identifikacije te karakterizacije pojedinih tradicionalnih formi životinja koje se uzgajaju na nekom području još traje. Među takve tradicionalne oblike spada i dalmatinska tuka koja se na području Dalmatinskog Zaleđa uzgaja generacijama. Povijesno uključena u tradiciju kraja, navedena forma pura uspjela se održati zbog izričite sklonosti žitelja tog područja prema tradicionalnim oblicima te zbog njihove visoke primjerenosti ruralnom uzgoju, kao i lokalnim društvenim i gospodarskim prilikama. Svjesni činjenice da se u arealu dalmatinskih tuka sve češće ekstenzivno uzgajaju različiti hibridi pura, nalazimo nužnim što prije ustanoviti njihove prosječne morfološke i fiziološke odlike, kako bismo mogli dati osnovne smjernice za karakterizaciju pasmine, procijeniti veličinu populacije čistih jata, ustanoviti jata sa primjesama krvi hibrida te usmjeriti uzgoj roditeljskih parova u čistoj krvi. Uz znanstvenu, stručnu te komercijalnu podršku, od dalmatinskih bi se tuka mogao razviti još jadan snažan gastronomski simbol Dalmatinske Zagore. Na taj bi način njihov tradicionalni, a pritom komercijalni uzgoj na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima mogao imati primjetne promidžbene učinke i donositi znatne prihode.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina
POVEZANOST RADA
Projekti:
053-0532265-2238 - Patobiologija prenatalnih, perinatalnih i postnatalnih gubitaka u uzgoju svinja (Ekert Kabalin, Anamaria, MZOS ) ( CroRIS)
053-0532265-2242 - Utjecaj biotehnoloških postupaka na zdravlje, reprodukciju i dobrobit svinja (Pavičić, Željko, MZOS ) ( CroRIS)
053-1780469-2118 - Sezonalnost pripusta i janjenja ovaca u Hrvatskoj (Sušić, Velimir, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb
Profili:
Sven Menčik
(autor)
Igor Štoković
(autor)
Ivo Karadjole
(autor)
Anamaria Ekert Kabalin
(autor)
Velimir Sušić
(autor)
Drago Marguš
(autor)
Tomislav Balenović
(autor)
Mario Ostović
(autor)
Mirta Balenović
(autor)
Željko Pavičić
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- AGRICOLA
- CAB Abstracts
- Chemical Abstracts
- AGRIS
- FSTA
- World Translation Index
- Animal Breeding Abstracts
- Dairy Science Abstracts
- Index of Current Research on Pigs
- Pigs News and Information