Pregled bibliografske jedinice broj: 38969
Metabolizam polienskih masnih kiselina
Metabolizam polienskih masnih kiselina // Biochemia Medica, 10 (2000), 1-2; 11-20 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, stručni)
CROSBI ID: 38969 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Metabolizam polienskih masnih kiselina
(Metabolism of polyunsaturated fatty acids)
Autori
Tota, Marin ; Milin, Čedomila
Izvornik
Biochemia Medica (1330-0962) 10
(2000), 1-2;
11-20
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, stručni
Ključne riječi
polienske masne kiseline; oksidacija; elongacija; desaturacija; eikozanoidi; nutricijski faktori; hormonalni faktori; fiziološki faktori
(polyunsaturated fatty acids; oxidation; elongation; desturation; eicosanoids; nutritional factors; hormonal factors; physiological factors)
Sažetak
Esencijalne masne kiseline (essential fatty acid, EFA) pripadaju n-3 i n-6 skupinama polinezasićenih masnih kiselina (poliunsaturated fatty acid, PUFA). Biljke su glavni izvori linolne kiseline (linoleic acid, LA) i linolenske kiseline (linolenic acid, LNA), dok arahidonsku kiselinu (arahidonic acid, AA) nalazimo pretežno u životinjskim produktima, a eikozapentaensku kiselinu (eicosapentaenoic acid, EPA) i dokozaheksaensku kiselinu (docosahexaenoic acid, DHA) u morskih životinja. EFA su prisutne u obliku triacilglicerola koji se hidroliziraju putem lipaza. U tkivima se LA i LNA, koje su glavni dio EFA u prehrani, prevode u kiseline dužeg lanca koje su jače nezasićene. Izmjenjuju se elongacija i desaturacija putem 6, 5 i 4-desaturaza. Dugolančane PUFA se prenose putem lipoproteina vrlo male gustoće (VLDL). Na biosintezu PUFA utječu nutricijski, hormonalni i fiziološki faktori. Oksidacija masnih kiselina u jetri smanjuje njihovu dostupnost u tkivima, posebice npr. oksidacija dugolančanih PUFA u peroksisomima. Uravnotežena prehrana zadovoljava potrebe tkiva za n-3 i n-6 kiselinama.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Farmacija