Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 38949

Kakvoća maslinova ulja u Primorsko-goranskoj županiji i zdravstveni turizam


Giacometti, Jasminka; Milin, Čedomila; Varljen, Jadranka
Kakvoća maslinova ulja u Primorsko-goranskoj županiji i zdravstveni turizam // Zdravstveni turizam za 21.stoljeće / Rožanić, Igor (ur.).
Opatija: Zambelli, Rijeka, 2000. str. 176-183 (pozvano predavanje, nije recenziran, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 38949 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kakvoća maslinova ulja u Primorsko-goranskoj županiji i zdravstveni turizam
(Olive Oil Quality in Primorsko-goranska County and Health Tourism)

Autori
Giacometti, Jasminka ; Milin, Čedomila ; Varljen, Jadranka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Zdravstveni turizam za 21.stoljeće / Rožanić, Igor - Opatija : Zambelli, Rijeka, 2000, 176-183

Skup
Zdravstveni turizam za 21.stoljeće

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 19.06.2000. - 21.06.2000

Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
djevičansko maslinovo ulje; kakvoća maslinova ulja; nutritivni učinak; dijetoterapijski učinak; zdrava prehrana u zdravstvenom turizmu
(extravirgin olive oil; olive oil quality; nutritive effect; dietotherapic effect; health diet)

Sažetak
Maslinovo ulje, zastupljeno u mediteranskoj prehrani, vrlo je bitan izvor ne samo lipida nutritivnog značaja, već vitamina i antioksidansa koji omogućavaju uravnoteženost pri nastajanju slobodnih radikala. Epidemiološka istraživanja populacije Mediteranskog područja, u čijoj je ishrani i maslinovo ulje pokazuju manje oboljevanja od bolesti krvožilnog sustava i oboljenja od raka u odnosu na populacije u kojoj maslinovo ulje i mediteranska prehrana nije zastupljena. Od 1997.god. Zavod za kemiju i biokemiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci sudjeluje u izvedbi Programa revitalizacije i razvitka maslinarstva i prerade maslina u PGŽ u dijelu analitičkog praćenja kemijskog sastava maslinova ulja. Analize kemijskog sastava maslinova ulja tijekom proteklog razdoblja pokazali su visoku razinu kakvoće maslinova ulja sa maslinada Sjevernog jadrana te mogu biti prepoznatljiv činilac oblika zdrave prehrane zdravstvenom turizmu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanosti



POVEZANOST RADA


Projekti:
062003

Ustanove:
Medicinski fakultet, Rijeka


Citiraj ovu publikaciju:

Giacometti, Jasminka; Milin, Čedomila; Varljen, Jadranka
Kakvoća maslinova ulja u Primorsko-goranskoj županiji i zdravstveni turizam // Zdravstveni turizam za 21.stoljeće / Rožanić, Igor (ur.).
Opatija: Zambelli, Rijeka, 2000. str. 176-183 (pozvano predavanje, nije recenziran, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Giacometti, J., Milin, Č. & Varljen, J. (2000) Kakvoća maslinova ulja u Primorsko-goranskoj županiji i zdravstveni turizam. U: Rožanić, I. (ur.)Zdravstveni turizam za 21.stoljeće.
@article{article, author = {Giacometti, Jasminka and Milin, \v{C}edomila and Varljen, Jadranka}, editor = {Ro\v{z}ani\'{c}, I.}, year = {2000}, pages = {176-183}, keywords = {djevi\v{c}ansko maslinovo ulje, kakvo\'{c}a maslinova ulja, nutritivni u\v{c}inak, dijetoterapijski u\v{c}inak, zdrava prehrana u zdravstvenom turizmu}, title = {Kakvo\'{c}a maslinova ulja u Primorsko-goranskoj \v{z}upaniji i zdravstveni turizam}, keyword = {djevi\v{c}ansko maslinovo ulje, kakvo\'{c}a maslinova ulja, nutritivni u\v{c}inak, dijetoterapijski u\v{c}inak, zdrava prehrana u zdravstvenom turizmu}, publisher = {Zambelli, Rijeka}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Giacometti, Jasminka and Milin, \v{C}edomila and Varljen, Jadranka}, editor = {Ro\v{z}ani\'{c}, I.}, year = {2000}, pages = {176-183}, keywords = {extravirgin olive oil, olive oil quality, nutritive effect, dietotherapic effect, health diet}, title = {Olive Oil Quality in Primorsko-goranska County and Health Tourism}, keyword = {extravirgin olive oil, olive oil quality, nutritive effect, dietotherapic effect, health diet}, publisher = {Zambelli, Rijeka}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font