Pregled bibliografske jedinice broj: 3894
Poredbeni prikaz gornje i donje čeljusti eneolitske domaće svinje Vučedola (3 500-2 400 g. pr. K.)i današnje domaće svinje
Poredbeni prikaz gornje i donje čeljusti eneolitske domaće svinje Vučedola (3 500-2 400 g. pr. K.)i današnje domaće svinje // Zbornik sažetaka priopćenja / Huber, Đuro (ur.).
Opatija, Hrvatska: Hrvatsko biološko društvo, 1997. (poster, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 3894 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Poredbeni prikaz gornje i donje čeljusti eneolitske domaće svinje Vučedola
(3 500-2 400 g. pr. K.)i današnje domaće svinje
(Comparative description of maxillae and mandibullae of Eneolitics domesticated
pig from Vučedol (3 500-2 400BC) and recent domestic pig)
Autori
Kužir, Snježana ; Babić, Krešimir ; Mihelić, Damir
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka priopćenja
/ Huber, Đuro - : Hrvatsko biološko društvo, 1997
Skup
Šesti kongres biloga Hrvatske
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 22.09.1997. - 26.09.1997
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
eneolitik; Vučedol; gornja i donja čeljust
(Eneolitic; Vučedol; maxilla and mandibula)
Sažetak
Arheološka iskapanja 1984/85 godine na području Vučedola (Vukovar, Hrvatska),
dala su bogat osteološki materijal.
U jamama koje su u doba Vučedolske kulture služile kao mjesta otpada
nađeni su brojni fragmenti kostiju kako domaćih tako i divljih životinja.
Manji broj životinjskih kostiju nađen je i u ljudskim grobovima
što se objašnjava obrednim žrtvovanjem.
Obrađujući dio tog osteološkog materijala makromorfološkim i osteometrijskim
postupcima,posebnu pažnju smo posvetili koštanim fragmentima gornje i donje
čeljusti svinja.
Razlučili smo koštane fragmente divlje od domaće svinje,
te one domaće svinje usporedili s gornjom i donjom
čeljusti danas živuće domaće svinje.
U tom postupku smo koristili poredbeni materijal iz osteološke zbirke
našeg Zavoda.
Najuočljivije promjene nastale su u dužini čeljusti te
veličini zadnjeg kutnjaka.
Pojavu objašnjavamo čovjekovom željom za povećanjem mase tijela svinja
i smanjenjem mase glave, te njegovim smislenim radom u tom pravcu.
Izvorni jezik
Hrvatski