Pregled bibliografske jedinice broj: 388976
Valorizacija autohtonih i ekoloških proizvoda Istre u turističkoj potrošnji
Valorizacija autohtonih i ekoloških proizvoda Istre u turističkoj potrošnji // Multifunctional agriculture and rural development – rural development and (un)limited resources / Cvijetanović, Drago et. al (ur.).
Beograd: Dis Public, 2008. str. 536-544 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 388976 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Valorizacija autohtonih i ekoloških proizvoda Istre u turističkoj potrošnji
(Valorization of autochthonous and organic Istrian products in tourism consumption)
Autori
Bošković, Desimir ; Težak, Ana ; Saftić, Darko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Multifunctional agriculture and rural development – rural development and (un)limited resources
/ Cvijetanović, Drago et. al - Beograd : Dis Public, 2008, 536-544
ISBN
978-86-82121-59-6
Skup
International scientific meeting Multifunctional agriculture and rural development – rural development and (un)limited resources
Mjesto i datum
Beograd, Srbija, 04.12.2008. - 05.12.2008
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
autohtoni proizvodi; Istra; ekološka proizvodnja; tržište; marketing
(autochthonous products; Istria; organic farming; market; marketing)
Sažetak
Cilj rada je utvrditi koji su to tipični autohtoni istarski proizvodi, koja su njihova osnovna obilježja, stavovi i mišljenje turista o tim proizvodima, poznavanje tih proizvoda, zadovoljstvo kvalitetom i geografskim porijeklom, cijenama i konkurentnošću ponude ovih proizvoda. Osim provedenih istraživanja koja se odnose na tipične autohtone istarske proizvode koja imaju obilježja ekoloških proizvoda, autori ovog rada tijekom 2007. i 2008. godine proveli su anketno istraživanje turista u Istri koje je kao jedan od ciljeva imalo ispitivanje stavova i preferencija turista za ekološki proizvedenom hranom. Istraživanja su potvrdila hipotezu o velikoj zainteresiranosti turista za ekološki proizvedenom hranom, njihovoj spremnosti da je plate znatno više u odnosu na konvencionalno proizvedenu hranu. Međutim, i pored ekološke očuvanosti proizvodnih resursa i mogućnosti plasmana, ponuda ekološki proizvedene hrane je nezadovoljavajuća. Stav je autora da bez odgovarajuće strategije marketinga, povezivanja proizvođača, trgovine i hotelijera nema niti uspješne proizvodnje i plasmana autohtonih i ekoloških proizvoda u turističkoj ponudi istarske destinacije. U odnosu na trendove potražnje ekološki proizvedena hrane mora naći svoje mjesto u turističkoj ponudi Istre, prvenstveno u objektima viših kategorija.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Ekonomija
POVEZANOST RADA
Projekti:
147-1470497-3034 - Valorizacija selektivnih oblika turizma u održivom razvitku ruralnih prostora (Ružić, Pavlo, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Institut za poljoprivredu i turizam, Poreč