Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 388734

Antimikrobna rezistencija bakterija mliječne kiseline iz hrane


Zdolec, Nevijo; Kozačinski, Lidija; Hadžiosmanović, Mirza; Filipović, Ivana; Njari, Bela
Antimikrobna rezistencija bakterija mliječne kiseline iz hrane // Meso, 11 (2009), 2; 130-133 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)


CROSBI ID: 388734 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Antimikrobna rezistencija bakterija mliječne kiseline iz hrane
(Antimicrobial resistance of food lactic acid bacteria)

Autori
Zdolec, Nevijo ; Kozačinski, Lidija ; Hadžiosmanović, Mirza ; Filipović, Ivana ; Njari, Bela

Izvornik
Meso (1332-0025) 11 (2009), 2; 130-133

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
bakterije mliječne kiseline; antimikrobna rezistencija; hrana
(lactic acid bacteria; antimicrobial resistance; food)

Sažetak
Bakterije mliječne kiseline imaju veliko značenje u higijeni i tehnologiji hrane. Poznati su njihovi pozitivni učinci na zdravlje ljudi (zdravstvene tvrdnje ; probiotici), zatim antimikrobni učinci prema štetnim bakterijama (sintetiziranjem antimikrobnih tvari ; organskih kiselina, bakteriocina i dr.), te tehnološke prednosti koje se koriste u razvoju proizvoda (senzorna svojstva). S druge strane, novija saznanja upozoravaju na rizik zbog otpornosti &laquo ; bezopasnih&raquo ; bakterija mliječne kiseline na antibiotike, posebno zbog horizontalnog prijenosa rezistencije na patogene bakterije. U procjeni sigurnosti potencijalnih starter i probiotskih kultura nezaobilazan je postupak detekcije prenosivih gena odgovornih za antimikrobnu rezistenciju.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina



POVEZANOST RADA


Projekti:
053-0531854-1851 - Veterinarsko javno zdravstvo u proizvodnji zdrave hrane (Hadžiosmanović, Mirza, MZOS ) ( CroRIS)
053-0531854-1853 - Mikrobiološka ispravnost i održivost namirnica animalnog podrijetla (Kozačinski, Lidija, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Zdolec, Nevijo; Kozačinski, Lidija; Hadžiosmanović, Mirza; Filipović, Ivana; Njari, Bela
Antimikrobna rezistencija bakterija mliječne kiseline iz hrane // Meso, 11 (2009), 2; 130-133 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
Zdolec, N., Kozačinski, L., Hadžiosmanović, M., Filipović, I. & Njari, B. (2009) Antimikrobna rezistencija bakterija mliječne kiseline iz hrane. Meso, 11 (2), 130-133.
@article{article, author = {Zdolec, Nevijo and Koza\v{c}inski, Lidija and Had\v{z}iosmanovi\'{c}, Mirza and Filipovi\'{c}, Ivana and Njari, Bela}, year = {2009}, pages = {130-133}, keywords = {bakterije mlije\v{c}ne kiseline, antimikrobna rezistencija, hrana}, journal = {Meso}, volume = {11}, number = {2}, issn = {1332-0025}, title = {Antimikrobna rezistencija bakterija mlije\v{c}ne kiseline iz hrane}, keyword = {bakterije mlije\v{c}ne kiseline, antimikrobna rezistencija, hrana} }
@article{article, author = {Zdolec, Nevijo and Koza\v{c}inski, Lidija and Had\v{z}iosmanovi\'{c}, Mirza and Filipovi\'{c}, Ivana and Njari, Bela}, year = {2009}, pages = {130-133}, keywords = {lactic acid bacteria, antimicrobial resistance, food}, journal = {Meso}, volume = {11}, number = {2}, issn = {1332-0025}, title = {Antimicrobial resistance of food lactic acid bacteria}, keyword = {lactic acid bacteria, antimicrobial resistance, food} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts
  • FSTA: Food Science and Technology Abstracts
  • Zoological Record
  • GLOBAL HEALTH





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font