Pregled bibliografske jedinice broj: 38863
DAFNE projekt-praćenje potrošnje hrane, prehrambenih navika i pokazatelja o zdravstvenom stanju pučanstva
DAFNE projekt-praćenje potrošnje hrane, prehrambenih navika i pokazatelja o zdravstvenom stanju pučanstva // Drugi hrvatski kongres o aterosklerozi s međunarodnim sudjelovanjem - Knjiga sažetaka
Zagreb: MAISA, 1999. (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 38863 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
DAFNE projekt-praćenje potrošnje hrane, prehrambenih navika i pokazatelja o zdravstvenom stanju pučanstva
(DAFNE Project - evaluation of food consumpion patterns, dietary habits and health indicators , nut)
Autori
Kaić-Rak, Antoinette ; Ljubičić, Mate ; Antonić-Degač, Katica ; Hrabak-Žerjavić, Vlasta
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Drugi hrvatski kongres o aterosklerozi s međunarodnim sudjelovanjem - Knjiga sažetaka
/ - Zagreb : MAISA, 1999
Skup
Drugi hrvatski kongres o aterosklerozi s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 21.05.1999. - 24.05.1999
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
prehrambene navike; nutrienti; prehrambena politika
(dietary habits; nutrients; food and nutrition policy)
Sažetak
Hrvatska se uključila u pan -europsku mrežu baza podataka o potrošnji hrane dobivenih putem ankete o potrošnji hrane u domaćinstvima - ukratko DAFNE projekt. Cilj: pratiti kvalitetu prehrane i prehrambenih navika pučanstva, pratiti pokazatelje o strukturi potrošnje hrane na nacionalnom nivou s pokazateljima o zdravstvenom stanju populacije, s naročitim osvrtom na kronične masovne bolesti te omogućiti izradu Hrvatske prehrambene politike. Metode rada: agregacija statističkih podataka o potrošnji pojedinih namirnica obzirom na skupine namirnica vodeći računa o EUROSTAT i DAFNE preporukama radi komparabilnosti među zemljama sudionicama. Konverzija podataka o potrošnji hrane u informacije na nivou energije i nutrijenata prema nacionalnoj bazi podataka o sastavu namirnica, korištenjem kompjuterskog programa HRANA. Rezultati : prema posljednim statističkim podacima (1991) opskrba energije i nutrijenata po osobi/dan iznosi 9095 KJ (2175 kcal). Bjelančevine: ukupne 71, 7 g (biljnog porijekla 34, 5 g, životinjskog porijekla 35, 4 g). Ugljikohidrati: ukupni 281, 4g (mono i disaharidi 86.5 g, polisaharidi 194, 7 g, biljna vlakna 17, 2 g) alkohol 7 g. Minerali: Na 2312 mg, K 2490 mg, Ca 512 mg, Fe 9.1 mg, Vitamin A 343 R.E., (retinol 30 ug., karotenoidi 1123 ug), vitamin B1 1.0 mg, B2 1.13 mg, B6 1.17 mg i vitamin C 71 mg. Zaključak: Na temelju podataka o potrošnji hrane i prehrambenim navikama pučanstva izrađen je prijedlog Hrvatske prehrambene politike, koja predstavlja strateški dokument za izradu programa za unaprijeđenje prehrane pučanstva.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita
POVEZANOST RADA
Projekti:
005601
Ustanove:
Hrvatski zavod za javno zdravstvo
Profili:
Antoinette Kaić-Rak
(autor)
Mate Ljubičić
(autor)
Katica Antonić-Degač
(autor)
Vlasta Hrabak-Žerjavić
(autor)