Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 38863

DAFNE projekt-praćenje potrošnje hrane, prehrambenih navika i pokazatelja o zdravstvenom stanju pučanstva


Kaić-Rak, Antoinette; Ljubičić, Mate; Antonić-Degač, Katica; Hrabak-Žerjavić, Vlasta
DAFNE projekt-praćenje potrošnje hrane, prehrambenih navika i pokazatelja o zdravstvenom stanju pučanstva // Drugi hrvatski kongres o aterosklerozi s međunarodnim sudjelovanjem - Knjiga sažetaka
Zagreb: MAISA, 1999. (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 38863 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
DAFNE projekt-praćenje potrošnje hrane, prehrambenih navika i pokazatelja o zdravstvenom stanju pučanstva
(DAFNE Project - evaluation of food consumpion patterns, dietary habits and health indicators , nut)

Autori
Kaić-Rak, Antoinette ; Ljubičić, Mate ; Antonić-Degač, Katica ; Hrabak-Žerjavić, Vlasta

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Drugi hrvatski kongres o aterosklerozi s međunarodnim sudjelovanjem - Knjiga sažetaka / - Zagreb : MAISA, 1999

Skup
Drugi hrvatski kongres o aterosklerozi s međunarodnim sudjelovanjem

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 21.05.1999. - 24.05.1999

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
prehrambene navike; nutrienti; prehrambena politika
(dietary habits; nutrients; food and nutrition policy)

Sažetak
Hrvatska se uključila u pan -europsku mrežu baza podataka o potrošnji hrane dobivenih putem ankete o potrošnji hrane u domaćinstvima - ukratko DAFNE projekt. Cilj: pratiti kvalitetu prehrane i prehrambenih navika pučanstva, pratiti pokazatelje o strukturi potrošnje hrane na nacionalnom nivou s pokazateljima o zdravstvenom stanju populacije, s naročitim osvrtom na kronične masovne bolesti te omogućiti izradu Hrvatske prehrambene politike. Metode rada: agregacija statističkih podataka o potrošnji pojedinih namirnica obzirom na skupine namirnica vodeći računa o EUROSTAT i DAFNE preporukama radi komparabilnosti među zemljama sudionicama. Konverzija podataka o potrošnji hrane u informacije na nivou energije i nutrijenata prema nacionalnoj bazi podataka o sastavu namirnica, korištenjem kompjuterskog programa HRANA. Rezultati : prema posljednim statističkim podacima (1991) opskrba energije i nutrijenata po osobi/dan iznosi 9095 KJ (2175 kcal). Bjelančevine: ukupne 71, 7 g (biljnog porijekla 34, 5 g, životinjskog porijekla 35, 4 g). Ugljikohidrati: ukupni 281, 4g (mono i disaharidi 86.5 g, polisaharidi 194, 7 g, biljna vlakna 17, 2 g) alkohol 7 g. Minerali: Na 2312 mg, K 2490 mg, Ca 512 mg, Fe 9.1 mg, Vitamin A 343 R.E., (retinol 30 ug., karotenoidi 1123 ug), vitamin B1 1.0 mg, B2 1.13 mg, B6 1.17 mg i vitamin C 71 mg. Zaključak: Na temelju podataka o potrošnji hrane i prehrambenim navikama pučanstva izrađen je prijedlog Hrvatske prehrambene politike, koja predstavlja strateški dokument za izradu programa za unaprijeđenje prehrane pučanstva.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita



POVEZANOST RADA


Projekti:
005601

Ustanove:
Hrvatski zavod za javno zdravstvo


Citiraj ovu publikaciju:

Kaić-Rak, Antoinette; Ljubičić, Mate; Antonić-Degač, Katica; Hrabak-Žerjavić, Vlasta
DAFNE projekt-praćenje potrošnje hrane, prehrambenih navika i pokazatelja o zdravstvenom stanju pučanstva // Drugi hrvatski kongres o aterosklerozi s međunarodnim sudjelovanjem - Knjiga sažetaka
Zagreb: MAISA, 1999. (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Kaić-Rak, A., Ljubičić, M., Antonić-Degač, K. & Hrabak-Žerjavić, V. (1999) DAFNE projekt-praćenje potrošnje hrane, prehrambenih navika i pokazatelja o zdravstvenom stanju pučanstva. U: Drugi hrvatski kongres o aterosklerozi s međunarodnim sudjelovanjem - Knjiga sažetaka.
@article{article, author = {Kai\'{c}-Rak, Antoinette and Ljubi\v{c}i\'{c}, Mate and Antoni\'{c}-Dega\v{c}, Katica and Hrabak-\v{Z}erjavi\'{c}, Vlasta}, year = {1999}, pages = {66}, keywords = {prehrambene navike, nutrienti, prehrambena politika}, title = {DAFNE projekt-pra\'{c}enje potro\v{s}nje hrane, prehrambenih navika i pokazatelja o zdravstvenom stanju pu\v{c}anstva}, keyword = {prehrambene navike, nutrienti, prehrambena politika}, publisher = {MAISA}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Kai\'{c}-Rak, Antoinette and Ljubi\v{c}i\'{c}, Mate and Antoni\'{c}-Dega\v{c}, Katica and Hrabak-\v{Z}erjavi\'{c}, Vlasta}, year = {1999}, pages = {66}, keywords = {dietary habits, nutrients, food and nutrition policy}, title = {DAFNE Project - evaluation of food consumpion patterns, dietary habits and health indicators , nut}, keyword = {dietary habits, nutrients, food and nutrition policy}, publisher = {MAISA}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font