Pregled bibliografske jedinice broj: 388546
Uzroci i posljedice nepravilnog dospijevanja bresaka i nektarina
Uzroci i posljedice nepravilnog dospijevanja bresaka i nektarina, 2009. (popularni rad).
CROSBI ID: 388546 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Uzroci i posljedice nepravilnog dospijevanja bresaka i nektarina
(Causes and consequences of iregular peach and nectarine ripening)
Autori
Levaj, Branka ; Jemrić, Tomislav
Izvornik
Nova zemlja
Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, popularni rad
Godina
2009
Ključne riječi
breskva; nektarina; dozrijevanje; brašnjavost; crvenilo mesa; pektin
(peach; nectarine; mealiness; flesh redenning; pectine)
Sažetak
U radu su prikazani osnovni fiziološki procesi dozrijevanja bresaka i nektarina i poremetnje tih procesa (promjene u sastavu pektina, djelovanju pektolitičkih enzima, pojavi crvenila mesa itd.) do kojih dolazi zbog niza čimbenika. Opisani su i postupci kojima se ove posljedice mogu ublažiti.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Strojarstvo, Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-2728 - Promjene visokovrijednih sastojaka tijekom prerade odabranih vrsta voća (Levaj, Branka, MZOS ) ( CroRIS)
069-0692972-2203 - Primijenjena istraživanja rashladnih sustava s novim radnim tvarima (Pavković, Branimir, MZOS ) ( CroRIS)
178-0000000-3583 - Optimizacija čuvanja breskve i nektarine tretmanima poslije berbe (Jemrić, Tomislav, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb,
Tehnički fakultet, Rijeka,
Agronomski fakultet, Zagreb