Pregled bibliografske jedinice broj: 388545
Uzroci i posljedice nepravilnog dospijevanja bresaka i nektarina
Uzroci i posljedice nepravilnog dospijevanja bresaka i nektarina // Zbornik sažetaka 4. Znanstveno-stručnog savjetovanja hrvatskih voćara
Rovinj, Hrvatska, 2009. str. 24-25 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 388545 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Uzroci i posljedice nepravilnog dospijevanja bresaka i nektarina
(Causes and consequences of iregular peach and nectarine ripening)
Autori
Levaj, Branka ; Jemrić, Tomislav
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka 4. Znanstveno-stručnog savjetovanja hrvatskih voćara
/ - , 2009, 24-25
Skup
4. Znanstveno-stručno savjetovanje hrvatskih voćara
Mjesto i datum
Rovinj, Hrvatska, 04.03.2009. - 06.03.2009
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
breskva; nektarina; dozrijevanje; brašnjavost; crvenilo mesa
(peach; nectarine; mealiness; flesh redenning)
Sažetak
Produženje sezone potrošnje voća u svježem stanju oduvjek je želja i proizvođača i potrošača. To se danas ostvaruje prije svega povoljno odabranom sortom i optimalnim terminom berbe obzirom na stupanj zrelosti, zatim sniženom temperaturom skladištenja te sniženim udjelom kisika u skladištima kako bi plod na kraju bio optimalne kvalitete. Međutim, svaka voćna vrsta nije jednako prikladna za dulje skladištenje. Breskva i nektarina su klimakterijsko voće kao jabuke i kruške što znači da ih se može brati konzumativno nedozrele u tzv. fiziološkoj ili botaničkoj zrelosti, jer će konzumativnu dozrelost dostići u skladištu. Za razliku od jabuke koja je konzumativno dozrela nakon višemjesečnog skladištenja pri niskim tempertaturama, jer se tijekom tog vremena u njoj odvijaju procesi dozrijevanja, u breskvi i nektarini ti su procesi pri niskoj temperaturi gotovo zaustavljeni i većinom se odvijaju tek nakon skladištenja tijekom nekoliko dana čuvanja na sobnoj temperaturi. Nadalje, breskva i nektarina su puno osjetljivije od jabuke i nije ih moguće uspješno skladištiti više od 1-2 mjeseca. Međutim, u današnje vrijeme kad se breskve i nektarine transportiraju i na vrlo udaljena područja u odnosu na mjesto berbe, produljenje trajnosti i od samo tjedan dana može imati veliki ekonomski značaj. Stoga, u nastojanju da se to vrijeme produži, ponekad ih se bere i nešto ranije od uobičajenog optimalnog vremena, dakle nedovoljno zrele, što nažalost može imati i negativne posljedice obzirom na njihovu kvalitetu. Naime, takvi plodovi nakon skladištenja iako izledaju jako dobro, pri konzumaciji pokazuju vrlo lošu, brašnjavu teksturu. Također, može doći i do crvenila mesnatog dijela. U plodovima brašnjave teksture ravnotežna aktivnost enzima, koji sudjeluju u procesima dozrijevanja odnosno mekšanja, naruši se uslijed skladištenja pri niskim temperaturama i to dovodi do neusklađenih procesa te tkivo zrelog ploda nije mekano i sočno, već suho i brašnjavo. Prema znanstvenim istraživanjima zagrijavanje bresaka u tijeku skladištenja na sobnu temperaturu u trajanju jednog dana ili skladištenje u određenim uvjetima povećanog udjela CO2 u atmosferi može u određenoj mjeri pomoći u održavanju ravnotežne aktivnosti enzima i time otkloniti tu teksturalnu negativnu pojavu. Obzirom da se breskve i nektarine uzgojene u našim krajevima, uglavnom ne transportiraju na jako udaljena područja i obzirom da trenutno nemamo dovoljno razvijene uvjete za prevladavanje ovakvog teksturalnog problema, preporuka je da se breskve beru u optimalnoj fiziološkoj zrelosti i čuvaju pri odgovarajućoj temperaturi kako bi se očuvala njihova kvaliteta sve do krajnjeg potrošača. Pri tome nužna je suradnja svih zainteresiranih strana (proizvođači, distributeri, kupci, istraživačke institucije) kako bi se iskoristili povoljni uvjeti za uzgoj ovih voćnih vrsta i smanjio uvoz koji sada iznosi 50 % od ukupne potrošnje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Strojarstvo, Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-2728 - Promjene visokovrijednih sastojaka tijekom prerade odabranih vrsta voća (Levaj, Branka, MZOS ) ( CroRIS)
069-0692972-2203 - Primijenjena istraživanja rashladnih sustava s novim radnim tvarima (Pavković, Branimir, MZOS ) ( CroRIS)
178-0000000-3583 - Optimizacija čuvanja breskve i nektarine tretmanima poslije berbe (Jemrić, Tomislav, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb,
Tehnički fakultet, Rijeka,
Agronomski fakultet, Zagreb