Pregled bibliografske jedinice broj: 388275
Načini držanja svinja u ekološkoj proizvodnji
Načini držanja svinja u ekološkoj proizvodnji // Zbornik 1. Eco World Fest 2009 / Krpan, Željko ; Marinculić, Albert (ur.).
Zagreb: Hrvatsko veterinarsko društvo, 2009. str. 21--- (predavanje, nije recenziran, sažetak, stručni)
CROSBI ID: 388275 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Načini držanja svinja u ekološkoj proizvodnji
(Breeding systems in ecological pig production)
Autori
Ostović, Mario ; Pavičić, Željko ; Balenović, Tomislav ; Ekert Kabalin, Anamaria ; Antunović, Boris ; Menčik, Sven
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni
Izvornik
Zbornik 1. Eco World Fest 2009
/ Krpan, Željko ; Marinculić, Albert - Zagreb : Hrvatsko veterinarsko društvo, 2009, 21---
Skup
1. Eco World Fest 2009
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 02.04.2009. - 04.04.2009
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
svinje ; ekološka proizvodnja ; načini držanja
(pigs ; ecological production ; breeding systems)
Sažetak
Ekološko stočarstvo teži uzgoju životinja na etološki prihvatljiv način, uz očuvanje okoliša i proizvodnju visoko vrijednih namirnica u prehrani ljudi. Temelji se na zakonskoj regulativi relativno novijeg datuma, koja je u zemljama Europske Unije donesena 1999., a u našoj zemlji 2002. godine. Navedenim propisima određeni su uvjeti koji se postavljaju i u ekološkom uzgoju svinja. Svinje treba držati u stabilnim skupinama, što je uvjetovano njihovim prirodnim načinom života. Iznimka su suprasne krmače, koje neposredno prije prasenja treba odvojiti te im omogućiti gradnju gnijezda. Uvažavajući kategoriju svinja te hijerarhijske odnose, potrebno je osigurati najmanju površinu prostora po grlu, kako u zatvorenim objektima tako i na otvorenim površinama. Svinje uvijek jedu istodobno, a radi izbjegavanja konkurencije treba im omogućiti poseban prostor za hranidbu s dovoljno međusobnog razmaka. Nadalje, svinje održavaju mjesto za odmor čistim, pa im treba osigurati i odvojeno mjesto za ležanje i baleganje. Stoga je pri ekološkom držanju svinja potrebito težiti razdvajanju pojedinih funkcionalnih prostora. U idealnom slučaju svinjama treba osigurati prostor za ležanje, hranidbu, baleganje i slobodno kretanje. Takav način raspodjele prostora im omogućuje da ispolje vrsti specifično ponašanje, a što je u skladu s njihovom dobrobiti. Ekološkim se uzgojem svinja u Europi bavi razmjerno mali broj proizvođača. Međutim, sve veća potražnja ekološki proizvedene svinjetine u zemljama članicama Europske Unije povećava interes za ovaj oblik proizvodnje. Naša zemlja obzirom na geografski položaj, klimatske specifičnosti, čisti okoliš i kvalitetne pašnjake može u budućnosti proizvoditi takvu vrstu hrane ne samo za potrebe vlastitog stanovništva, već i za inozemno tržište. Tijekom organizacije proizvodnje, uz ostale zahtjeve u pogledu ekološkog uzgoja svinja, neophodno je povesti računa i o odgovarajućem smještaju i načinu držanja životinja. U radu su opisani pojedini načini držanja svinja u ekološkoj proizvodnji, ovisno o kategoriji odnosno mogućnostima izvedbe smještajnih uvjeta.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina
POVEZANOST RADA
Projekti:
MZOS-053-0532265-2238 - Patobiologija prenatalnih, perinatalnih i postnatalnih gubitaka u uzgoju svinja (Ekert Kabalin, Anamaria, MZOS ) ( CroRIS)
MZOS-053-0532265-2242 - Utjecaj biotehnoloških postupaka na zdravlje, reprodukciju i dobrobit svinja (Pavičić, Željko, MZOS ) ( CroRIS)
MZOS-053-1780469-2118 - Sezonalnost pripusta i janjenja ovaca u Hrvatskoj (Sušić, Velimir, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb,
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Sven Menčik
(autor)
Boris Antunović
(autor)
Tomislav Balenović
(autor)
Anamaria Ekert Kabalin
(autor)
Željko Pavičić
(autor)
Mario Ostović
(autor)