Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 387869

Izoliranje i karakteriziranje škroba iz različitih sorti raži


Petrović, Ivana
Izoliranje i karakteriziranje škroba iz različitih sorti raži, 2008., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


CROSBI ID: 387869 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Izoliranje i karakteriziranje škroba iz različitih sorti raži
(Isolation and characterization of starch from different rye varieties)

Autori
Petrović, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
23.04

Godina
2008

Stranica
33

Mentor
Šubarić, Drago

Ključne riječi
raž; izolacija škroba; želatinizacija; retrogradacija; viskoznost
(rye; starch isolation; gelatinization; retrogradation; viscosity)

Sažetak
Škrob se koristi kao dodatak u proizvodnji različitih prehrambenih proizvoda u svrhu ugušćivanja, zadržavanja vode, za postizanje određene teksture i dr. Utjecaj dodatka škroba ovisi o strukturi škroba, omjeru amiloze i amilopektina te njihovoj interakciji sa drugim komponentama tijekom želatinizacije i retrogradacije. Cilj istraživanja bio je izolirati škrob iz različitih sorti raži (Eho kurz, BL-R-31 i Elekt) te ispitati svojstva želatinizacije, retrogradacije, topljivosti, kapaciteta bubrenja i viskoznosti izoliranih škrobova. Rezultati istraživanja pokazali su da je škrob izoliran iz sorte Eho kurz imao najviše vrijednosti temperature želatinizacije. Škrob izoliran iz sorte raži Eho kurz imao je najnižu vrijednost entalpije želatinizacije, slijedi škrob Elekt te škrob BL-R-31. Škrob izoliran iz sorte raži Eho kurz a imao je najnižu tendenciju retrogradacije nakon 7 i 14 dana skladištenja pri 4 °C. Pasta škroba Elekt imala je najvišu vrijednosti vrha viskoznosti i viskoznosti pri 50 º C. Vrijednosti kapaciteta bubrenja svih izoliranih škrobova bila je približno jednaka pri svim mjerenim temperaturama. Škrob izoliran iz sorte Elekt imao je najviše vrijednosti indeksa topljivosti pri svim mjerenim temperaturama

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113-1130473-0571 - Razvoj novih modificiranih škrobova i primjena u prehrambenoj industriji (Šubarić, Drago, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Drago Šubarić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Petrović, Ivana
Izoliranje i karakteriziranje škroba iz različitih sorti raži, 2008., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Petrović, I. (2008) 'Izoliranje i karakteriziranje škroba iz različitih sorti raži', diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Petrovi\'{c}, Ivana}, year = {2008}, pages = {33}, keywords = {ra\v{z}, izolacija \v{s}kroba, \v{z}elatinizacija, retrogradacija, viskoznost}, title = {Izoliranje i karakteriziranje \v{s}kroba iz razli\v{c}itih sorti ra\v{z}i}, keyword = {ra\v{z}, izolacija \v{s}kroba, \v{z}elatinizacija, retrogradacija, viskoznost}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Petrovi\'{c}, Ivana}, year = {2008}, pages = {33}, keywords = {rye, starch isolation, gelatinization, retrogradation, viscosity}, title = {Isolation and characterization of starch from different rye varieties}, keyword = {rye, starch isolation, gelatinization, retrogradation, viscosity}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font