Pregled bibliografske jedinice broj: 387869
Izoliranje i karakteriziranje škroba iz različitih sorti raži
Izoliranje i karakteriziranje škroba iz različitih sorti raži, 2008., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 387869 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Izoliranje i karakteriziranje škroba iz različitih sorti raži
(Isolation and characterization of starch from different rye varieties)
Autori
Petrović, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
23.04
Godina
2008
Stranica
33
Mentor
Šubarić, Drago
Ključne riječi
raž; izolacija škroba; želatinizacija; retrogradacija; viskoznost
(rye; starch isolation; gelatinization; retrogradation; viscosity)
Sažetak
Škrob se koristi kao dodatak u proizvodnji različitih prehrambenih proizvoda u svrhu ugušćivanja, zadržavanja vode, za postizanje određene teksture i dr. Utjecaj dodatka škroba ovisi o strukturi škroba, omjeru amiloze i amilopektina te njihovoj interakciji sa drugim komponentama tijekom želatinizacije i retrogradacije. Cilj istraživanja bio je izolirati škrob iz različitih sorti raži (Eho kurz, BL-R-31 i Elekt) te ispitati svojstva želatinizacije, retrogradacije, topljivosti, kapaciteta bubrenja i viskoznosti izoliranih škrobova. Rezultati istraživanja pokazali su da je škrob izoliran iz sorte Eho kurz imao najviše vrijednosti temperature želatinizacije. Škrob izoliran iz sorte raži Eho kurz imao je najnižu vrijednost entalpije želatinizacije, slijedi škrob Elekt te škrob BL-R-31. Škrob izoliran iz sorte raži Eho kurz a imao je najnižu tendenciju retrogradacije nakon 7 i 14 dana skladištenja pri 4 °C. Pasta škroba Elekt imala je najvišu vrijednosti vrha viskoznosti i viskoznosti pri 50 º C. Vrijednosti kapaciteta bubrenja svih izoliranih škrobova bila je približno jednaka pri svim mjerenim temperaturama. Škrob izoliran iz sorte Elekt imao je najviše vrijednosti indeksa topljivosti pri svim mjerenim temperaturama
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1130473-0571 - Razvoj novih modificiranih škrobova i primjena u prehrambenoj industriji (Šubarić, Drago, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Drago Šubarić
(mentor)