Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 386801

Analiza spojeva nastalih Maillardovom reakcijom u hrani za dojenčad


Damjanović, Sonja
Analiza spojeva nastalih Maillardovom reakcijom u hrani za dojenčad, 2008., doktorska disertacija, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 386801 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Analiza spojeva nastalih Maillardovom reakcijom u hrani za dojenčad
(Analysis of products formed in Maillard reaction in infant formula)

Autori
Damjanović, Sonja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija

Fakultet
Prirodoslovno-matematički fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
25.09

Godina
2008

Stranica
96

Mentor
Rončević, Sanda

Ključne riječi
furozin / hidroksimetilfurfural / hrana za dojenčad / karboksimetillizin / Maillardova reakcija / metoda FAST / vitamin C
(carboxymethyllysine / / FAST method / furosine / hydroxymethylfurfural / infant formula / Maillard reaction / vitamin C)

Sažetak
Termičkom obradom namirnica bogatih proteinima i reducirajućim šećerim potiče se tzv. Maillardova reakcija. Produkti Maillardove reakcije utječu na gubitak hranjive vrijednosti namirnica, a za neke od njih dokazana je i mutagenost. U cilju boljeg razumijevanja utjecaja termičke obrade hrane za dojenčad, u radu su određeni redovi reakcija i energije aktivacija za karakteristične indikatore Maillardove reakcije: furozin, karboksimetillizin i hidroksimetilfurfural. Gubitak hranjive vrijednosti određen je preko razgradnje vitamina C. Fluorescencijska metoda FAST primijenjena je za istovremeno određivanje napredovanja Maillardove reakcije i gubitak hranjive vrijednosti. Istražen je i utjecaj dodatka vitamina C, željeza i laktoze u termički obrađenom kravljem mlijeku na Maillardovu reakciju. Reakcije nastajanja furozina, karboksimetillizina i hidroksimetilfurfurala slijede kinetiku nultog reda, dok raspad vitamina C prati kinetiku prvog reda. Vitamin C, željezo i laktoza pospješuju Maillardovu reakciju. Metoda FAST pokazala je da se reakcije u hrani za dojenčad i mlijeku, koje su posljedica termičke obrade, mogu opisati kinetikom prvog reda.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija

Napomena
Ova je disertacija izrađena u izrađen u "Institut National Agronomique Paris-Grignon" u Parizu i "Institut Superieur d'Agriculture de Beauvais" (ISAB) u Beauvais-u pod vodstvom dr. sc. Ines Birlouez-Aragon, te na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu i Referentnom laboratoriju Zavoda za mljekarstvo na Agronomskom fakultetu u Zagrebu pod vodstvom dr. sc. Sande Rončević, doc.



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb,
Agronomski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Damjanović, Sonja
Analiza spojeva nastalih Maillardovom reakcijom u hrani za dojenčad, 2008., doktorska disertacija, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb
Damjanović, S. (2008) 'Analiza spojeva nastalih Maillardovom reakcijom u hrani za dojenčad', doktorska disertacija, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Damjanovi\'{c}, Sonja}, year = {2008}, pages = {96}, keywords = {furozin / hidroksimetilfurfural / hrana za dojen\v{c}ad / karboksimetillizin / Maillardova reakcija / metoda FAST / vitamin C}, title = {Analiza spojeva nastalih Maillardovom reakcijom u hrani za dojen\v{c}ad}, keyword = {furozin / hidroksimetilfurfural / hrana za dojen\v{c}ad / karboksimetillizin / Maillardova reakcija / metoda FAST / vitamin C}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Damjanovi\'{c}, Sonja}, year = {2008}, pages = {96}, keywords = {carboxymethyllysine / / FAST method / furosine / hydroxymethylfurfural / infant formula / Maillard reaction / vitamin C}, title = {Analysis of products formed in Maillard reaction in infant formula}, keyword = {carboxymethyllysine / / FAST method / furosine / hydroxymethylfurfural / infant formula / Maillard reaction / vitamin C}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font