Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 386243

Kvaliteta mesa lubina tijekom pohrane na ledu


Bojanić, Krunoslav; Kozačinski, Lidija; Filipović, Ivana; Cvrtila Fleck, Željka; Zdolec, Nevijo; Njari, Bela
Kvaliteta mesa lubina tijekom pohrane na ledu // Meso, 11 (2009), 1; 44-49 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 386243 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kvaliteta mesa lubina tijekom pohrane na ledu
(Quality of sea bass meat during storage on ice)

Autori
Bojanić, Krunoslav ; Kozačinski, Lidija ; Filipović, Ivana ; Cvrtila Fleck, Željka ; Zdolec, Nevijo ; Njari, Bela

Izvornik
Meso (1332-0025) 11 (2009), 1; 44-49

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
lubin ; održivost ; kvaliteta
(sea bass ; shelf-life ; quality)

Sažetak
Cilj ovoga rada bio je odrediti održivost mesa lubina tijekom njegove pohrane na ledu u trajanju od 12 dana praćenjem senzornih, fizikalno-kemijskih i mikrobioloških parametara kakvoće i higijenske ispravnosti. U tu je svrhu pretraženo 30 lubina 2., 4., 6., 9. i 12. dana pohrane na ledu na 3 C. Senzorna ocjena kvalitete provedena je Quality Index Method testom (QIM) izrađenom za lubina, Dicentrarchus labrax (Icelandic Fisheries Laboratories) i Market testom. Uzorci ribe su pretraženi na ukupni broj aerobnih mezofilnih bakterija, psihrotrofnih i Pseudomonas spp. Također su mjerene vrijednosti pH i amonijaka. Količina amonijaka povećavala se tijekom pohrane i tako pratila promjenu senzornih svojstava ribe, te su uzorci ribe na kraju našeg istraživanja s 16, 1 mg% amonijaka, ocijenjeni kao riba ugrožena od kvarenja. Usporedo s porastom odstupanja od svojstvenoga izgleda i mirisa svježeg lubina, rastao je i broj psihrotrofnih bakterija i Pseudomonas spp.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina



POVEZANOST RADA


Projekti:
053-0531854-1851 - Veterinarsko javno zdravstvo u proizvodnji zdrave hrane (Hadžiosmanović, Mirza, MZOS ) ( CroRIS)
053-0531854-1853 - Mikrobiološka ispravnost i održivost namirnica animalnog podrijetla (Kozačinski, Lidija, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

hrcak.srce.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Bojanić, Krunoslav; Kozačinski, Lidija; Filipović, Ivana; Cvrtila Fleck, Željka; Zdolec, Nevijo; Njari, Bela
Kvaliteta mesa lubina tijekom pohrane na ledu // Meso, 11 (2009), 1; 44-49 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Bojanić, K., Kozačinski, L., Filipović, I., Cvrtila Fleck, Ž., Zdolec, N. & Njari, B. (2009) Kvaliteta mesa lubina tijekom pohrane na ledu. Meso, 11 (1), 44-49.
@article{article, author = {Bojani\'{c}, Krunoslav and Koza\v{c}inski, Lidija and Filipovi\'{c}, Ivana and Cvrtila Fleck, \v{Z}eljka and Zdolec, Nevijo and Njari, Bela}, year = {2009}, pages = {44-49}, keywords = {lubin, odr\v{z}ivost, kvaliteta}, journal = {Meso}, volume = {11}, number = {1}, issn = {1332-0025}, title = {Kvaliteta mesa lubina tijekom pohrane na ledu}, keyword = {lubin, odr\v{z}ivost, kvaliteta} }
@article{article, author = {Bojani\'{c}, Krunoslav and Koza\v{c}inski, Lidija and Filipovi\'{c}, Ivana and Cvrtila Fleck, \v{Z}eljka and Zdolec, Nevijo and Njari, Bela}, year = {2009}, pages = {44-49}, keywords = {sea bass, shelf-life, quality}, journal = {Meso}, volume = {11}, number = {1}, issn = {1332-0025}, title = {Quality of sea bass meat during storage on ice}, keyword = {sea bass, shelf-life, quality} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts
  • FSTA: Food Science and Technology Abstracts
  • Zoological Record
  • GLOBAL HEALTH





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font