Pregled bibliografske jedinice broj: 386243
Kvaliteta mesa lubina tijekom pohrane na ledu
Kvaliteta mesa lubina tijekom pohrane na ledu // Meso, 11 (2009), 1; 44-49 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 386243 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kvaliteta mesa lubina tijekom pohrane na ledu
(Quality of sea bass meat during storage on ice)
Autori
Bojanić, Krunoslav ; Kozačinski, Lidija ; Filipović, Ivana ; Cvrtila Fleck, Željka ; Zdolec, Nevijo ; Njari, Bela
Izvornik
Meso (1332-0025) 11
(2009), 1;
44-49
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
lubin ; održivost ; kvaliteta
(sea bass ; shelf-life ; quality)
Sažetak
Cilj ovoga rada bio je odrediti održivost mesa lubina tijekom njegove pohrane na ledu u trajanju od 12 dana praćenjem senzornih, fizikalno-kemijskih i mikrobioloških parametara kakvoće i higijenske ispravnosti. U tu je svrhu pretraženo 30 lubina 2., 4., 6., 9. i 12. dana pohrane na ledu na 3 C. Senzorna ocjena kvalitete provedena je Quality Index Method testom (QIM) izrađenom za lubina, Dicentrarchus labrax (Icelandic Fisheries Laboratories) i Market testom. Uzorci ribe su pretraženi na ukupni broj aerobnih mezofilnih bakterija, psihrotrofnih i Pseudomonas spp. Također su mjerene vrijednosti pH i amonijaka. Količina amonijaka povećavala se tijekom pohrane i tako pratila promjenu senzornih svojstava ribe, te su uzorci ribe na kraju našeg istraživanja s 16, 1 mg% amonijaka, ocijenjeni kao riba ugrožena od kvarenja. Usporedo s porastom odstupanja od svojstvenoga izgleda i mirisa svježeg lubina, rastao je i broj psihrotrofnih bakterija i Pseudomonas spp.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina
POVEZANOST RADA
Projekti:
053-0531854-1851 - Veterinarsko javno zdravstvo u proizvodnji zdrave hrane (Hadžiosmanović, Mirza, MZOS ) ( CroRIS)
053-0531854-1853 - Mikrobiološka ispravnost i održivost namirnica animalnog podrijetla (Kozačinski, Lidija, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb
Profili:
Lidija Kozačinski
(autor)
Bela Njari
(autor)
Nevijo Zdolec
(autor)
Krunoslav Bojanić
(autor)
Ivana Filipović
(autor)
Željka Cvrtila
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts
- FSTA: Food Science and Technology Abstracts
- Zoological Record
- GLOBAL HEALTH