Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 386241

Kakvoća i zdravstvena ispravnost mesnih konzervi


Pinter, Nino; Kozačinski, Lidija; Njari, Bela; Mioković, Branimir; Cvrtila Fleck, Željka; Dobranić, Vesna; Filipović, Ivana; Zdolec, Nevijo
Kakvoća i zdravstvena ispravnost mesnih konzervi // Meso, 11 (2009), 1; 40-43 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)


CROSBI ID: 386241 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kakvoća i zdravstvena ispravnost mesnih konzervi
(Quality and hygienic correctness of meat cans)

Autori
Pinter, Nino ; Kozačinski, Lidija ; Njari, Bela ; Mioković, Branimir ; Cvrtila Fleck, Željka ; Dobranić, Vesna ; Filipović, Ivana ; Zdolec, Nevijo

Izvornik
Meso (1332-0025) 11 (2009), 1; 40-43

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
mesne konzerve; kakvoća; zdravstvena ispravnost
(meat cans; quality; health safety)

Sažetak
U radu su prikazani rezultati kemijske, mikrobiološke i pretrage na teške metale mesnih konzervi proizvedenih u dva različita proizvodna pogona. Proizvođač A imao je implementiran HACCP sustav, za razliku od proizvođača B koji je sustav tek uvodio. Prlikom nadzora i tijekom uskladištenja prigovoreno je kakvoći i zdravstvenoj ispravnosti u 3, 7 % svih pretraženih uzoraka, proizvoda proizvođača B. RAzlozi su bili odstupanje u kakvoći proizvoda (povećana količina vode i masti), izdvajanje masti iz sadržaja proizvoda, pojava šupljina u sadržaju, te korozija na poklopcu, šaovima i plaštu limenke. U proizvodima proizvođača B utvrđena je i povećana količina dodanih polifosfata što utječe na zdravstvenu ispravnost proizvoda. Na istovjetne proizvode proizvođača A nije bilo primjedbi prilikom nabave i uskladištenja. Svi su pretraženi uzorci oba proizvođača bili mikrobiološki ispravni. Prema rezultatima na teške metale u konzervama od usitnjenog mesa oba proizvođača nisu utvrđeni cink, kositar, olovo i arsen.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina



POVEZANOST RADA


Projekti:
053-0531854-1851 - Veterinarsko javno zdravstvo u proizvodnji zdrave hrane (Hadžiosmanović, Mirza, MZOS ) ( CroRIS)
053-0531854-1853 - Mikrobiološka ispravnost i održivost namirnica animalnog podrijetla (Kozačinski, Lidija, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Pinter, Nino; Kozačinski, Lidija; Njari, Bela; Mioković, Branimir; Cvrtila Fleck, Željka; Dobranić, Vesna; Filipović, Ivana; Zdolec, Nevijo
Kakvoća i zdravstvena ispravnost mesnih konzervi // Meso, 11 (2009), 1; 40-43 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
Pinter, N., Kozačinski, L., Njari, B., Mioković, B., Cvrtila Fleck, Ž., Dobranić, V., Filipović, I. & Zdolec, N. (2009) Kakvoća i zdravstvena ispravnost mesnih konzervi. Meso, 11 (1), 40-43.
@article{article, author = {Pinter, Nino and Koza\v{c}inski, Lidija and Njari, Bela and Miokovi\'{c}, Branimir and Cvrtila Fleck, \v{Z}eljka and Dobrani\'{c}, Vesna and Filipovi\'{c}, Ivana and Zdolec, Nevijo}, year = {2009}, pages = {40-43}, keywords = {mesne konzerve, kakvo\'{c}a, zdravstvena ispravnost}, journal = {Meso}, volume = {11}, number = {1}, issn = {1332-0025}, title = {Kakvo\'{c}a i zdravstvena ispravnost mesnih konzervi}, keyword = {mesne konzerve, kakvo\'{c}a, zdravstvena ispravnost} }
@article{article, author = {Pinter, Nino and Koza\v{c}inski, Lidija and Njari, Bela and Miokovi\'{c}, Branimir and Cvrtila Fleck, \v{Z}eljka and Dobrani\'{c}, Vesna and Filipovi\'{c}, Ivana and Zdolec, Nevijo}, year = {2009}, pages = {40-43}, keywords = {meat cans, quality, health safety}, journal = {Meso}, volume = {11}, number = {1}, issn = {1332-0025}, title = {Quality and hygienic correctness of meat cans}, keyword = {meat cans, quality, health safety} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts
  • FSTA: Food Science and Technology Abstracts
  • Zoological Record
  • GLOBAL HEALTH





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font