Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 386239

Laktobacili u higijeni hrane


Samac, Damir; Kozačinski, Lidija; Zdolec, Nevijo; Njari, Bela; Hadžiosmanović, Mirza; Filipović, Ivana; Mioković, Branimir; Dobranić, Vesna
Laktobacili u higijeni hrane // Meso, 11 (2009), 1; 37-39 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)


CROSBI ID: 386239 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Laktobacili u higijeni hrane
(Lactobacilli in food hygiene)

Autori
Samac, Damir ; Kozačinski, Lidija ; Zdolec, Nevijo ; Njari, Bela ; Hadžiosmanović, Mirza ; Filipović, Ivana ; Mioković, Branimir ; Dobranić, Vesna

Izvornik
Meso (1332-0025) 11 (2009), 1; 37-39

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
laktobacili; hrana; higijena
(lactobacilli; food; hygiene)

Sažetak
U higijeni i tehnologiji namirnica gotovo sve vrste unutar skupine mliječnokiselinskih bakterija imaju svoje značenje, kako u pozitivnom (fermentacija, antimikrobno djelovanje, senzorna svojstva proizvoda, probiotski učinak) tako i u negativnom smislu (bakterije kvarenja, tvorci biogenih amina, antimikrobna rezistencija). Pojedine vrste laktobacila « specijalizirane» su za primjenu u nekim fermentiranim mliječnim ili mesnim proizvodima u kojima ispoljavaju svoj poželjni učinak u pogledu stvaranja ciljanih senzornih svojstava gotovih proizvoda. Osim toga, sintetiziranjem tvari koje djeluju kompetitivno prema drugim bakterijama, laktobacili unapređuju mikrobiološku stabilnost proizvoda. Ti se mehanizmi mikrobne inhibicije mogu primijeniti i u konzerviranju « nefermentirane» hrane čime joj se znatno produžuje rok trajanja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina



POVEZANOST RADA


Projekti:
053-0531854-1851 - Veterinarsko javno zdravstvo u proizvodnji zdrave hrane (Hadžiosmanović, Mirza, MZOS ) ( CroRIS)
053-0531854-1853 - Mikrobiološka ispravnost i održivost namirnica animalnog podrijetla (Kozačinski, Lidija, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Samac, Damir; Kozačinski, Lidija; Zdolec, Nevijo; Njari, Bela; Hadžiosmanović, Mirza; Filipović, Ivana; Mioković, Branimir; Dobranić, Vesna
Laktobacili u higijeni hrane // Meso, 11 (2009), 1; 37-39 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
Samac, D., Kozačinski, L., Zdolec, N., Njari, B., Hadžiosmanović, M., Filipović, I., Mioković, B. & Dobranić, V. (2009) Laktobacili u higijeni hrane. Meso, 11 (1), 37-39.
@article{article, author = {Samac, Damir and Koza\v{c}inski, Lidija and Zdolec, Nevijo and Njari, Bela and Had\v{z}iosmanovi\'{c}, Mirza and Filipovi\'{c}, Ivana and Miokovi\'{c}, Branimir and Dobrani\'{c}, Vesna}, year = {2009}, pages = {37-39}, keywords = {laktobacili, hrana, higijena}, journal = {Meso}, volume = {11}, number = {1}, issn = {1332-0025}, title = {Laktobacili u higijeni hrane}, keyword = {laktobacili, hrana, higijena} }
@article{article, author = {Samac, Damir and Koza\v{c}inski, Lidija and Zdolec, Nevijo and Njari, Bela and Had\v{z}iosmanovi\'{c}, Mirza and Filipovi\'{c}, Ivana and Miokovi\'{c}, Branimir and Dobrani\'{c}, Vesna}, year = {2009}, pages = {37-39}, keywords = {lactobacilli, food, hygiene}, journal = {Meso}, volume = {11}, number = {1}, issn = {1332-0025}, title = {Lactobacilli in food hygiene}, keyword = {lactobacilli, food, hygiene} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts
  • FSTA: Food Science and Technology Abstracts
  • Zoological Record
  • GLOBAL HEALTH





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font