Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 384810

Effect of Dietary Olive Oil on the Brain Tissue Mineral Concentration and Total Lipid Content in the Mice


Pantović, Radojka; Štefan, Leo; Sigler, Melani; Ciganj, Zlatko; Milin, Čedomila
Effect of Dietary Olive Oil on the Brain Tissue Mineral Concentration and Total Lipid Content in the Mice // XII. Ružičkini dani : Znanost i nove tehnologije u razvoju gospodarstva : zbornik radova i sažetaka / Tomas, Srećko ; Hasenay, Damir (ur.).
Osijek: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI) ; Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2008. str. 132-133 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 384810 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Effect of Dietary Olive Oil on the Brain Tissue Mineral Concentration and Total Lipid Content in the Mice

Autori
Pantović, Radojka ; Štefan, Leo ; Sigler, Melani ; Ciganj, Zlatko ; Milin, Čedomila

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
XII. Ružičkini dani : Znanost i nove tehnologije u razvoju gospodarstva : zbornik radova i sažetaka / Tomas, Srećko ; Hasenay, Damir - Osijek : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI) ; Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2008, 132-133

ISBN
978-953-6384-31-0

Skup
XII. Ružičkini dani : Znanost i nove tehnologije u razvoju gospodarstva

Mjesto i datum
Vukovar, Hrvatska, 18.09.2008. - 19.09.2008

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
mozak ; biljna ulja ; metali ; ICP spektroskopija ; lipidi ; parcijalna hepatektomija
(brain ; corn and olive oils ; metals ; ICP spectroscopy ; lipids ; partial hepatectomy)

Sažetak
Prikazan je utjecaj prehrane kukuruznim i maslinovim uljem te utjecaj regeneracije jetre nakon operacije parcijalne hepatektomije (pHx) na koncentraciju metala i količinu ukupnih lipida u mozgu C57Bl miševa. Miševi su hranjeni u vremenskom periodu od tri tjedna standardnom hranom, hranom obogaćenom s 5% kukuruznog ulja, te hranom obogaćenom s 5% maslinovog ulja. Prikazan je učinak maslinovoga ulja na a) koncentraciju biogenih metala (Zn, Ca, Mg, Fe) i b) maseni udio ukupnih lipida u mozgu intaktnih miševa (kontrola) te mozgu miševa s regenerirajućom jetrom. Za analizu metala uzorci su razčinjeni mikrovalnom digestijom. Mjerenja koncentracije metala provedena su primjenom spektroskopije induktivno spregnute plazme (ICP-AES). Ukupini lipidi ekstrahirani su prema modificiranoj Folch-ovoj metodi. Tkivo mozga homogenizirano je u sistemu otapala kloroform:metanol (2:1 v/v) uz dodatak antioksidansa. Nakon ekstrakcije, organski je sloj uparen do suha i izvagan. Maseni udio ukupnih lipida određen je gravimetrijski.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija, Temeljne medicinske znanosti



POVEZANOST RADA


Projekti:
062-0621341-0061 - Masne kiseline i polifenoli u regeneraciji i reparaciji tkiva. (Milin, Čedomila, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Medicinski fakultet, Rijeka

Profili:

Avatar Url Radojka Pantović (autor)

Avatar Url Čedomila Milin (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

ruzicka.ptfos.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Pantović, Radojka; Štefan, Leo; Sigler, Melani; Ciganj, Zlatko; Milin, Čedomila
Effect of Dietary Olive Oil on the Brain Tissue Mineral Concentration and Total Lipid Content in the Mice // XII. Ružičkini dani : Znanost i nove tehnologije u razvoju gospodarstva : zbornik radova i sažetaka / Tomas, Srećko ; Hasenay, Damir (ur.).
Osijek: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI) ; Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2008. str. 132-133 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Pantović, R., Štefan, L., Sigler, M., Ciganj, Z. & Milin, Č. (2008) Effect of Dietary Olive Oil on the Brain Tissue Mineral Concentration and Total Lipid Content in the Mice. U: Tomas, S. & Hasenay, D. (ur.)XII. Ružičkini dani : Znanost i nove tehnologije u razvoju gospodarstva : zbornik radova i sažetaka.
@article{article, author = {Pantovi\'{c}, Radojka and \v{S}tefan, Leo and Sigler, Melani and Ciganj, Zlatko and Milin, \v{C}edomila}, year = {2008}, pages = {132-133}, keywords = {mozak, biljna ulja, metali, ICP spektroskopija, lipidi, parcijalna hepatektomija}, isbn = {978-953-6384-31-0}, title = {Effect of Dietary Olive Oil on the Brain Tissue Mineral Concentration and Total Lipid Content in the Mice}, keyword = {mozak, biljna ulja, metali, ICP spektroskopija, lipidi, parcijalna hepatektomija}, publisher = {Hrvatsko dru\v{s}tvo kemijskih in\v{z}enjera i tehnologa (HDKI) ; Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Vukovar, Hrvatska} }
@article{article, author = {Pantovi\'{c}, Radojka and \v{S}tefan, Leo and Sigler, Melani and Ciganj, Zlatko and Milin, \v{C}edomila}, year = {2008}, pages = {132-133}, keywords = {brain, corn and olive oils, metals, ICP spectroscopy, lipids, partial hepatectomy}, isbn = {978-953-6384-31-0}, title = {Effect of Dietary Olive Oil on the Brain Tissue Mineral Concentration and Total Lipid Content in the Mice}, keyword = {brain, corn and olive oils, metals, ICP spectroscopy, lipids, partial hepatectomy}, publisher = {Hrvatsko dru\v{s}tvo kemijskih in\v{z}enjera i tehnologa (HDKI) ; Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Vukovar, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font