Pregled bibliografske jedinice broj: 383937
Fizikalne osobine prašine u proizvodnji krmnih smjesa
Fizikalne osobine prašine u proizvodnji krmnih smjesa // Krmiva, 50 (2008), 6; 301-309 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 383937 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Fizikalne osobine prašine u proizvodnji krmnih smjesa
(Physical properties of grain dust in feed production)
Autori
Pliestić, Stjepan ; Filipović, Dubravko ; Dobričević, Nadica ; Voća, Sandra ; Kušec, Vlado ; Galić, Ante
Izvornik
Krmiva (0023-4850) 50
(2008), 6;
301-309
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
prašina; kukuruz; pšenica; soja; krmne smjese; fizikalne osobine
(dust; corn; wheat; soybean; compound feed; physical properties)
Sažetak
U proizvodnom postupku krmnih smjesa stvaraju se znatne količine prašine koja je izuzetno opasna za stvaranje eksplozivne smjese. Rukovanje zrnjem ili krmnim smjesama dovodi do potencijalne opasnosti stvaranja eksplozivne smjese prašine. Fizikalna svojstva prašine određivana su na tri vrste materijala (pšenica, kukuruz, soja). Uzorci ispitivane prašine bili su uzimani iz sustava za otprašivanje tvornice krmnih smjesa. Radom su obrađena slijedeća fizikalna svojstva prašine: udjel čestica prašine ispod 100µ ; m u cjelokupnoj količini prašine, gustoća u rahlo rasutom stanju, veličina čestica prašine i njena raspodjela, te površina čestica. Primjena laboratorijskih postupaka u analizi potencijalne eksplozivne opasnosti (razdioba čestica veličine < 100µ ; m, gustoća i površina čestica) predstavljaju dosada nekorišten sustav za razvoj indikatora eksplozije kao i značajan element u razvoju sustava i opreme za otprašivanje i transport krmnih smjesa.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Vlado Kušec
(autor)
Stjepan Pliestić
(autor)
Sandra Voća
(autor)
Ante Galić
(autor)
Nadica Dobričević
(autor)
Dubravko Filipović
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts