Pregled bibliografske jedinice broj: 383910
Istraživanje kvalitete svinjskog mesa
Istraživanje kvalitete svinjskog mesa, 2008., diplomski rad, Poljoprivredni fakultet, Osijek
CROSBI ID: 383910 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Istraživanje kvalitete svinjskog mesa
(Investigations on pig meat quality)
Autori
Bestvina, Natalija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Poljoprivredni fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
28.03
Godina
2008
Stranica
27
Mentor
Kušec, Goran
Ključne riječi
svinje ; svojstva kakvoće mesa ; kvalitetna stanja
(pigs ; meat quality traits ; quality conditions)
Sažetak
Na tržištu se danas postavljaju sve veći zahtjevi s obzirom na kakvoću svinjskog mesa, na koju utječu više čimbenika (pasmina, dob, spol, postupak sa životinjama, hranidba, način uzgoja i sl.). Selekcija svinja na mesnatost dovela je do povećanja količine mesa u polovicama, ali i do pogoršanja kakvoće mesa koja se očituje pojavom blijedog, mekanog, vodnjikavog - BMV mesa (engl. PSE – Pale, Soft, Exudative) ili tamnog, čvrstog i suhog - TČS mesa (engl. DFD – Dark, Firm, Dry). Boja mesa ovisi o količini pigmenta u mesu i kemijskom sastavu (količini vode i masnog tkiva). Normalna boja svježeg mesa je svjetloružičasta. Sadržaj intramuskularne masti vrlo je važno svojstvo koje određuje kakvoću svinjskog mesa. Smatra se da su optimalne vrijednosti intramuskularne masti za ukus i mekoću mesa između 2, 5% do 3%. Udio intramuskularne masti u mesu ovisi o pasmini svinja, a kreće se od 0, 61% kod njemačkog landrasa do 4, 45% kod pasmine durok. Cilj ovog diplomskog rada bio je ispitati kakvoću mesa svinja porijeklom od križanaca nepoznatog porijekla, utovljenih na obiteljskom gospodarstvu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
MZOS-079-0790566-0184 - Rano predviđanje kakvoće svinjskih trupova i mesa (Kušec, Goran, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Goran Kušec
(mentor)