Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 383910

Istraživanje kvalitete svinjskog mesa


Bestvina, Natalija
Istraživanje kvalitete svinjskog mesa, 2008., diplomski rad, Poljoprivredni fakultet, Osijek


CROSBI ID: 383910 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Istraživanje kvalitete svinjskog mesa
(Investigations on pig meat quality)

Autori
Bestvina, Natalija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Poljoprivredni fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
28.03

Godina
2008

Stranica
27

Mentor
Kušec, Goran

Ključne riječi
svinje ; svojstva kakvoće mesa ; kvalitetna stanja
(pigs ; meat quality traits ; quality conditions)

Sažetak
Na tržištu se danas postavljaju sve veći zahtjevi s obzirom na kakvoću svinjskog mesa, na koju utječu više čimbenika (pasmina, dob, spol, postupak sa životinjama, hranidba, način uzgoja i sl.). Selekcija svinja na mesnatost dovela je do povećanja količine mesa u polovicama, ali i do pogoršanja kakvoće mesa koja se očituje pojavom blijedog, mekanog, vodnjikavog - BMV mesa (engl. PSE – Pale, Soft, Exudative) ili tamnog, čvrstog i suhog - TČS mesa (engl. DFD – Dark, Firm, Dry). Boja mesa ovisi o količini pigmenta u mesu i kemijskom sastavu (količini vode i masnog tkiva). Normalna boja svježeg mesa je svjetloružičasta. Sadržaj intramuskularne masti vrlo je važno svojstvo koje određuje kakvoću svinjskog mesa. Smatra se da su optimalne vrijednosti intramuskularne masti za ukus i mekoću mesa između 2, 5% do 3%. Udio intramuskularne masti u mesu ovisi o pasmini svinja, a kreće se od 0, 61% kod njemačkog landrasa do 4, 45% kod pasmine durok. Cilj ovog diplomskog rada bio je ispitati kakvoću mesa svinja porijeklom od križanaca nepoznatog porijekla, utovljenih na obiteljskom gospodarstvu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
MZOS-079-0790566-0184 - Rano predviđanje kakvoće svinjskih trupova i mesa (Kušec, Goran, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Profili:

Avatar Url Goran Kušec (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada

Citiraj ovu publikaciju:

Bestvina, Natalija
Istraživanje kvalitete svinjskog mesa, 2008., diplomski rad, Poljoprivredni fakultet, Osijek
Bestvina, N. (2008) 'Istraživanje kvalitete svinjskog mesa', diplomski rad, Poljoprivredni fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Bestvina, Natalija}, year = {2008}, pages = {27}, keywords = {svinje, svojstva kakvo\'{c}e mesa, kvalitetna stanja}, title = {Istra\v{z}ivanje kvalitete svinjskog mesa}, keyword = {svinje, svojstva kakvo\'{c}e mesa, kvalitetna stanja}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Bestvina, Natalija}, year = {2008}, pages = {27}, keywords = {pigs, meat quality traits, quality conditions}, title = {Investigations on pig meat quality}, keyword = {pigs, meat quality traits, quality conditions}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font