Pregled bibliografske jedinice broj: 383261
Utjecaj hranidbenih tretmana na kvalitativna svojstva mišićnog tkiva pilića
Utjecaj hranidbenih tretmana na kvalitativna svojstva mišićnog tkiva pilića // Krmiva, 50 (2008), 2; 89-93 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 383261 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj hranidbenih tretmana na kvalitativna svojstva mišićnog tkiva pilića
(Influence of dietary treatments on meat quality traits of broilers)
Autori
Đurkin, Ivona ; Kušec, Goran ; Kralik, Gordana ; Gajčević, Zlata ; Maltar, Zlata
Izvornik
Krmiva (0023-4850) 50
(2008), 2;
89-93
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
pilići; hranidbeni tretman; svojstva kvalitete mesa
(chicken; feeding treatment; meat quality traits)
Sažetak
Istraživanje je provedeno na 28 muških Ross 308 hibrida pilića podijeljenih u četiri hranidbena tretmana u trajanju od šest tjedana. U cilju istraživanja utjecaja hranidbenih tretmana na kvalitativna svojstva mišićnog tkiva, pilići su hranjeni smjesom u koju su dodani 3% sojinog ulja (kontrolna skupina), 3% lanenog ulja (skupina P1), 2, 9% lanenog ulja + 0, 1% PBE1 (skupina P2) te 2, 9% lanenog ulja + 0, 1% PBE2 (skupina P3). Pilići su žrtvovani u dobi od 42 dana te su 45 minuta post mortem na prsnom mišiću uzete mjere inicijalnog pH (pH45) i električne provodljivosti (EC45). Boja (izražena kao Hunter L*, a* i b*), sposobnost zadržavanja vode, konzistencija, završni pH (pH24) i električna provodljivost (EC24) utvrđeni su 24h nakon klanja. Tekstura mesa (WBSF) utvrđena je na lijevoj polovici prsnog mišića nakon odmrzavanja pri temperaturi od +4°C u trajanju od 24h. Statističkom obradom utvrđene su značajne razlike (p<0, 05) između hranidbenih tretmana za slijedeća svojstva kvalitete mesa: konzistencija – između kontrolne skupine i skupina P1 i P3, te P1 i P2 ; boja (b*) između pokusnih skupina P2 i P3 ; tekstura - između kontrolne skupine i skupina P2 i P3, kao i između skupina P1 i P2. Rezultati istraživanja pokazali su da dodavanje u smjese lanenog ulja, kao zamjene za sojino ulje te kombinacija lanenog ulja i PBE1 i PBE2 pripravaka utječe na pojavu nježnijih mišićnih vlakana u prsnom mišiću. Meso skupine P2 imalo je najnježnija mišićna vlakna te najveću vrijednost b*, na što je vjerojatno utjecao primijenjen hranidbeni tretman.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
079-0790566-0567 - Specifičnosti rasta svinja i peradi i kakvoća proizvoda (Kralik, Gordana, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Ivona Djurkin Kušec
(autor)
Zlata Kralik
(autor)
Zlata Maltar
(autor)
Gordana Kralik
(autor)
Goran Kušec
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- Nutrition Abstract and Review (CAB International), Agricola, Referativnyi Zhurnal, World translations index, Krmivarstvi, Pasze Przemyslowe, Veterinarstvo