Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 382831

Polifenoli u sortnim maslinovim uljima iz Istre


Barberić, Anamarija
Polifenoli u sortnim maslinovim uljima iz Istre, 2006., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 382831 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Polifenoli u sortnim maslinovim uljima iz Istre
(Polyphenols in varietal olive oils from Istria)

Autori
Barberić, Anamarija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
29.09

Godina
2006

Stranica
26

Mentor
Šindrak, Zoran

Ključne riječi
Maslina (Olea europaea L.); sorte; agroekološki uvjeti; maslinovo ulje; fenolne tvari
(Olive (Olea europaea L.); olive varieties; agro-ecological conditions; olive oil; phenolic compounds)

Sažetak
Maslina je jedna od onih biljaka o čijoj kultivaciji postoje arheološki dokazi i zapisi sa samih početaka civilizacije na području blistog istoka i Mediterana. Razlog tome je skromnost ove biljke, koja može uspijevati i na škrtim tlima u uvjetima suše, a od nje se mogu koristiti lisna masa, drvo, plodovi i ulje dobiveno iz njih. Zato su maslina i maslinovo ulje tijekom povijesti stekli poseban, mitski i religijski, status među kultiviranim biljem i prehrambenim namirnicama. U današnje vrijeme popularnost maslinovog ulja je veća nego ikada prije, što se može zahvaliti suvremenim spoznajama o njegovoj prehrambenoj vrijednosti i pozitivnom učinku na ljudsko zdravlje. Danas je uzgoj masline većinom komercijaliziran, pa se provode brojna istraživanja u cilju dobivanja što većih prinosa, ali i što kvalitetnijih i prepoznatljivih proizvoda. U ovom istraživanju proučavao se utjecaj sorte i proizvodnog područja (klimatskih prilika) na udio ukupnih fenolnih tvari u uljima tri sorte masline (Bjelica, Buža i Leccino). U odnosu na druge dvije sorte ulja dobivena od plodova Bjelice općenito imaju veći udio fenolnih tvari. Osim toga, u sušnoj godini ulja svih sorti imala su nekoliko puta veće udjele fenolnih tvari nego u kišnoj godini.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
0178052

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Zoran Šindrak (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada

Citiraj ovu publikaciju:

Barberić, Anamarija
Polifenoli u sortnim maslinovim uljima iz Istre, 2006., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
Barberić, A. (2006) 'Polifenoli u sortnim maslinovim uljima iz Istre', diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Barberi\'{c}, Anamarija}, year = {2006}, pages = {26}, keywords = {Maslina (Olea europaea L.), sorte, agroekolo\v{s}ki uvjeti, maslinovo ulje, fenolne tvari}, title = {Polifenoli u sortnim maslinovim uljima iz Istre}, keyword = {Maslina (Olea europaea L.), sorte, agroekolo\v{s}ki uvjeti, maslinovo ulje, fenolne tvari}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Barberi\'{c}, Anamarija}, year = {2006}, pages = {26}, keywords = {Olive (Olea europaea L.), olive varieties, agro-ecological conditions, olive oil, phenolic compounds}, title = {Polyphenols in varietal olive oils from Istria}, keyword = {Olive (Olea europaea L.), olive varieties, agro-ecological conditions, olive oil, phenolic compounds}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font