Pregled bibliografske jedinice broj: 382757
Prinos i kakvoća zrna novog kultivara ozimog graška cv. Maksimirski rani u smjesi s pšenicom
Prinos i kakvoća zrna novog kultivara ozimog graška cv. Maksimirski rani u smjesi s pšenicom // Zbornik radova / Sonja Moric i Zdenko Lončarić (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2009. str. 657-661 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 382757 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Prinos i kakvoća zrna novog kultivara ozimog graška cv. Maksimirski rani u smjesi s pšenicom
(Yield and quality of new winter pea cv. Maksimirski rani and wheat mixture)
Autori
Uher, Darko ; Štafa, Zvonimir ; Blažinkov, Mihaela ; Pisačić, Ana, Županac, Gordana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbornik radova
/ Sonja Moric i Zdenko Lončarić - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2009, 657-661
Skup
44.hrvatski i 4. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 16.02.2009. - 20.02.2009
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
ozimi grašak; bakterizacija; prihrana dušikom; prinos zrna; kakvoća
(winter pea; inoculation; nitrogen top-dressing; grain yield; quality)
Sažetak
Dvogodišnjim istraživanjima (2005-2006) utvrđivana su svojstva i prinos ozimog graška cv. Maksimirski rani u smjesi s pšenicom cv. Sana. Prije sjetve izvršena je predsjetvena bakterizacija sjemena graška sojem Rhizobium leguminosarum bv. viciae 1001 iz zbirke Zavoda za mikrobiologiju Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Najveći broj zrna po biljci graška (58) je utvrđen na bakteriziranoj varijanti. Najveća masa 1000 zrna (130 g) i masa zrna po biljci graška (7, 49 g) također je utvrđena na bakteriziranoj varijanti. Prosječni prinosi zrna graška cv. Maksimirski rani iznosili su od 2949 kg ha-1 (kontrola) do 3353 kg ha-1 (bakterizacija). Na osnovici ovih istraživanja moņ emo zaključiti da je najveći prinos zrna (3353 kg ha-1) i sirovih bjelančevina (833 kg ha-1) ostvaren sjetvom bakteriziranog zrna ozimog graška cv. Maksimirski rani
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-0000000-3587 - Nove tehnologije u proizvodnji graška i grahorice za potrebe stočarstva (Uher, Darko, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb