Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 380404

Ispitivanje klijavosti sjemena salate i mrkve u laboratorijskim i poljskim uvjetima


Vinković, Tomislav
Ispitivanje klijavosti sjemena salate i mrkve u laboratorijskim i poljskim uvjetima, 2006., diplomski rad, Poljoprivredni fakultet, Osijek


CROSBI ID: 380404 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Ispitivanje klijavosti sjemena salate i mrkve u laboratorijskim i poljskim uvjetima
(Comparison of lettuce and carrot seed germination and seedling field emergence)

Autori
Vinković, Tomislav

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Poljoprivredni fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
13.07

Godina
2006

Stranica
27

Mentor
Parađiković, Nada

Neposredni voditelj
Parađiković, Nada

Ključne riječi
klijavost ; mrkva ; salata ; temperatura
(carrot ; germination ; lettuce ; temperature)

Sažetak
Cilj istraživanja bio je provjeriti deklarirani postotak klijavosti sjemena salate i mrkve utvrđen od strane proizvođača sjemena, a kojega opovrgavaju proizvođači povrća koji isto to sjeme upotrebljavaju u proizvodnji. Klijavost je ispitivana standardnom metodom za salatu i mrkvu (propisana metoda ispitivanja klijavosti određena zakonom kojom je ispituju proizvođači sjemena), a postavljena su i dva poljska pokusa kako bi se ustanovile eventualne razlike u postotku klijanja i nicanja u usporedbi sa standardnom laboratorijskom metodom (optimalni uvjeti). Korišteno je sjeme dva različita proizvođača (I i II), a temperature ispitivanja u laboratoriju iznosile su 20°C (propisana) i 30°C. Utvrđeno je kako nema bitnih odstupanja od deklarirane klijavosti na propisanoj temperaturi, dok je na 30°C klijavost smanjena za 5-10% kod oba proizvođača. Isto tako, kod proizvođača I sjeme je imalo manju klijavost, najvjerojatnije iz razloga što je starije. Što se tiče poljskih pokusa, u tim uvjetima klijavost salate bila je manja i do 57 % kod proizvođača I, tj. do 25 % kod proizvođača II. Klijavost mrkve također je bila smanjena, za otprilike 40 % kod oba proizvođača. Iz prethodnog se može zaključiti kako je sjeme pravilno deklarirano, ali je također vidljivo da je klijavost salate i mrkve pod jakim utjecajem temperature i okolišnih faktora, na što upućuju rezultati dobiveni ispitivanjem klijavosti u različitim uvjetima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Profili:

Avatar Url Nada Parađiković (mentor)

Avatar Url Tomislav Vinković (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Vinković, Tomislav
Ispitivanje klijavosti sjemena salate i mrkve u laboratorijskim i poljskim uvjetima, 2006., diplomski rad, Poljoprivredni fakultet, Osijek
Vinković, T. (2006) 'Ispitivanje klijavosti sjemena salate i mrkve u laboratorijskim i poljskim uvjetima', diplomski rad, Poljoprivredni fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Vinkovi\'{c}, Tomislav}, year = {2006}, pages = {27}, keywords = {klijavost, mrkva, salata, temperatura}, title = {Ispitivanje klijavosti sjemena salate i mrkve u laboratorijskim i poljskim uvjetima}, keyword = {klijavost, mrkva, salata, temperatura}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Vinkovi\'{c}, Tomislav}, year = {2006}, pages = {27}, keywords = {carrot, germination, lettuce, temperature}, title = {Comparison of lettuce and carrot seed germination and seedling field emergence}, keyword = {carrot, germination, lettuce, temperature}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font