Pregled bibliografske jedinice broj: 380404
Ispitivanje klijavosti sjemena salate i mrkve u laboratorijskim i poljskim uvjetima
Ispitivanje klijavosti sjemena salate i mrkve u laboratorijskim i poljskim uvjetima, 2006., diplomski rad, Poljoprivredni fakultet, Osijek
CROSBI ID: 380404 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ispitivanje klijavosti sjemena salate i mrkve u
laboratorijskim i poljskim uvjetima
(Comparison of lettuce and carrot seed germination
and seedling field emergence)
Autori
Vinković, Tomislav
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Poljoprivredni fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
13.07
Godina
2006
Stranica
27
Mentor
Parađiković, Nada
Neposredni voditelj
Parađiković, Nada
Ključne riječi
klijavost ; mrkva ; salata ; temperatura
(carrot ; germination ; lettuce ; temperature)
Sažetak
Cilj istraživanja bio je provjeriti deklarirani postotak klijavosti sjemena salate i mrkve utvrđen od strane proizvođača sjemena, a kojega opovrgavaju proizvođači povrća koji isto to sjeme upotrebljavaju u proizvodnji. Klijavost je ispitivana standardnom metodom za salatu i mrkvu (propisana metoda ispitivanja klijavosti određena zakonom kojom je ispituju proizvođači sjemena), a postavljena su i dva poljska pokusa kako bi se ustanovile eventualne razlike u postotku klijanja i nicanja u usporedbi sa standardnom laboratorijskom metodom (optimalni uvjeti). Korišteno je sjeme dva različita proizvođača (I i II), a temperature ispitivanja u laboratoriju iznosile su 20°C (propisana) i 30°C. Utvrđeno je kako nema bitnih odstupanja od deklarirane klijavosti na propisanoj temperaturi, dok je na 30°C klijavost smanjena za 5-10% kod oba proizvođača. Isto tako, kod proizvođača I sjeme je imalo manju klijavost, najvjerojatnije iz razloga što je starije. Što se tiče poljskih pokusa, u tim uvjetima klijavost salate bila je manja i do 57 % kod proizvođača I, tj. do 25 % kod proizvođača II. Klijavost mrkve također je bila smanjena, za otprilike 40 % kod oba proizvođača. Iz prethodnog se može zaključiti kako je sjeme pravilno deklarirano, ali je također vidljivo da je klijavost salate i mrkve pod jakim utjecajem temperature i okolišnih faktora, na što upućuju rezultati dobiveni ispitivanjem klijavosti u različitim uvjetima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek