Pregled bibliografske jedinice broj: 380400
Utjecaj dodatka kukuruzne silaže travnoj silaži različitih rokova košnje na probavljivost suhe tvari, organske tvari i probavljivost organske tvari u suhoj tvari
Utjecaj dodatka kukuruzne silaže travnoj silaži različitih rokova košnje na probavljivost suhe tvari, organske tvari i probavljivost organske tvari u suhoj tvari // Mljekarstvo, 57 (2007), 303-320 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 380400 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj dodatka kukuruzne silaže travnoj silaži različitih rokova košnje na probavljivost suhe tvari, organske tvari i probavljivost organske tvari u suhoj tvari
(Effect of maize silage supplementation to grass silage harvested at different maturity stages on digestibility of dry matter, organic mater and digestibility of organic matter in dry matter)
Autori
Knežević, Mladen ; Vranić, Marina ; Bošnjak, Krešimir ; Leto, Josip ; Kutnjak, Hrvoje ; Turčin, Damir
Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 57
(2007);
303-320
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
travna silaža; kukuruzna silaža; probavljivost suhe tvari; probavljivost organske tvari; probavljivost organske tvari u suhoj tvari
(grass silage; maize silage; dry matter digestibility; organic matter digestibility; digestibility of organic matter in dry matter)
Sažetak
Cilj istraživanja bio je utvrditi probavljivost suhe tvari (ST), organske tvari (OT) i probavljivost OT u ST (D-vrijednost) travne silaže prvog otkosa različitih rokova košnje u interakciji s kukuruznom silažom (33 % i 67 % izraženo u ST). Travna silaža je spremljena u tri različite faze razvoja klupčaste oštrice (Dactylis glomerata L.) kao dominantne trave u tratini prilikom košnje (vlatanje, metličanje, cvatnja). Ispitivano je 10 hranidbenih tretmana korištenjem 10 kastriranih ovnova Charolais pasmine u nepotpunom changeover planu. Sadržaj ST travne silaže I., II. i III. roka košnje je iznosio 396, 408 i 463 g kg-1 svježeg uzorka respektivno, a sadržaj sirovih proteina (SP) 119, 6, 98, 0 i 93, 0 g kg-1 ST respektivno. Sadržaj ST i škroba kukuruzne silaže je iznosio 264 g kg-1 svježeg uzorka i 211 g kg-1 ST respektivno. Utvrđeno je da dodatak kukuruzne silaže travnoj silaži I. roka košnje (33 % vs. 67 %) ne utječe na probavljivost ST, OT niti na D-vrijednost obroka. Dodatak 67 % kukuruzne silaže travnoj silaži II. roka košnje je povećao probavljviost ST obroka (P<0, 05). Dodatak kukuruzne silaže travnoj silaži III. roka košnje (33 % vs. 67 %) je povećao probavljivost ST (P<0, 05) i D-vrijednost obroka (P<0, 05), a dodatak 67 % kukuruzne silaže je povećao probavljivost OT obroka (P<0, 05) u odnosu na hranidbeni tretman samo travnom silažom III. roka košnje. Zaključeno je, da je travnoj silaži lošije kvalitete opravdano dodavati kukuruznu silažu koja je i nižeg sadržaja ST i škroba čime se povećava probavljivost obroka.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1780458-0411 - Ekološki prihvatljivo gospodarenje organskim gnojivima u proizvodnji krme (Vranić, Marina, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Marina Vranic
(autor)
Mladen Knežević
(autor)
Krešimir Bošnjak
(autor)
Josip Leto
(autor)
Hrvoje Kutnjak
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Časopis indeksira:
- Web of Science Core Collection (WoSCC)
- Science Citation Index Expanded (SCI-EXP)
- SCI-EXP, SSCI i/ili A&HCI
- Scopus
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- AGRICOLA
- AGRIS International
- CAB Abstracts
- CA Search (Chemical Abstracts)