Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 380193

Primjena HACCP sustava u proizvodnji Paškog sira


Gligora, Šime; Antunac, Neven
Primjena HACCP sustava u proizvodnji Paškog sira // Mljekarstvo, 57 (2007), 2; 127-152 (recenziran, članak, stručni)


CROSBI ID: 380193 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Primjena HACCP sustava u proizvodnji Paškog sira
(Implementation of HACCP system in production of Paški cheese.)

Autori
Gligora, Šime ; Antunac, Neven

Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 57 (2007), 2; 127-152

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
HACCP sustav ; Paški sir ; sljedivost ; « Sirena - mala sirana»
(HACCP system ; Paški cheese ; Traceability ;)

Sažetak
Sustav analize opasnosti i kontrole kritičnih točaka (HACCP) u Republici Hrvatskoj od 31. srpnja 2006. godine zakonski je obvezan u svim subjektima koji posluju hranom. S time u skladu proizvođači mliječnih proizvoda, pa tako i registrirani proizvođači Paškog sira, moraju u svoje pogone implementirati HACCP sustav. Svrha ovog rada je prikazati uvođenje i primjenu HACCP sustava u relativno malom proizvodnom pogonu, u « ; Sireni - maloj sirani» ; u Kolanu na otoku Pagu. Stoga je najprije obrađena zakonska osnova u Hrvatskoj i u Europskoj uniji vezana uz implementaciju sustava HACCP. Zatim je opisan postupak certifikacije te preduvjetni programi koji su temelj uspješne implementacije HACCP sustava. Prikazana je primjena HACCP sustava u proizvodnji Paškog sira kroz dokumentaciju samog sustava te opisane analize opasnosti i određivanje kontrolnih kritičnih točaka kroz definirane proizvodne procese. Opisana je kontrola, nadzor i korektivne mjere za procese proizvodnje, te konačno i HACCP plan. Predočen je sustav standardnih sanitacijskih operativnih procedura (SSOP plan) u pogonu sirane te sustav sljedivosti i plan osposobljavanja djelatnika. Također su navedeni svi zapisi i potrebna dokumentacija u implementaciji sustava. Uvođenjem HACCP sustava u pogon « ; Sirene» ; poboljšana je opća higijena objekta, opreme i osoblja, a rizici od kontaminacije proizvoda su svedeni na minimum. Djelotvornom provedbom kontrolnih mjera i evidencije u zapisima, poboljšana je i kvaliteta proizvedenog Paškog sira.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-1782128-2121 - Tehnološki parametri proizvodnje tradicijskih sireva u funkciji njihove zaštite (Kalit, Samir, MZOS ) ( CroRIS)
178-1782128-2124 - Funkcionalni mliječni proizvodi od ovčjeg mlijeka (Samaržija, Dubravka, MZOS ) ( CroRIS)
178-1782128-2127 - Elementi ekološke proizvodnje i analitičke metode za dokazivanje izvornosti sira (Havranek, Jasmina, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Neven Antunac (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

hrcak.srce.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Gligora, Šime; Antunac, Neven
Primjena HACCP sustava u proizvodnji Paškog sira // Mljekarstvo, 57 (2007), 2; 127-152 (recenziran, članak, stručni)
Gligora, Š. & Antunac, N. (2007) Primjena HACCP sustava u proizvodnji Paškog sira. Mljekarstvo, 57 (2), 127-152.
@article{article, author = {Gligora, \v{S}ime and Antunac, Neven}, year = {2007}, pages = {127-152}, keywords = {HACCP sustav, Pa\v{s}ki sir, sljedivost, « Sirena - mala sirana»}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {57}, number = {2}, issn = {0026-704X}, title = {Primjena HACCP sustava u proizvodnji Pa\v{s}kog sira}, keyword = {HACCP sustav, Pa\v{s}ki sir, sljedivost, « Sirena - mala sirana»} }
@article{article, author = {Gligora, \v{S}ime and Antunac, Neven}, year = {2007}, pages = {127-152}, keywords = {HACCP system, Pa\v{s}ki cheese, Traceability, }, journal = {Mljekarstvo}, volume = {57}, number = {2}, issn = {0026-704X}, title = {Implementation of HACCP system in production of Pa\v{s}ki cheese.}, keyword = {HACCP system, Pa\v{s}ki cheese, Traceability, } }

Časopis indeksira:


  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • Science Citation Index Expanded (SCI-EXP)
    • SCI-EXP, SSCI i/ili A&HCI
  • Scopus


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • AGRICOLA
  • CAB Abstracts
  • Food Science and Technology Abs.
  • Agris





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font