Pregled bibliografske jedinice broj: 379865
Svojstva sjemena i klijanaca genotipova lucerne u zavisnosti od temperature i pH vrijednosti
Svojstva sjemena i klijanaca genotipova lucerne u zavisnosti od temperature i pH vrijednosti // Sjemenarstvo, 25 (2008), 1; 13-24 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 379865 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Svojstva sjemena i klijanaca genotipova lucerne u
zavisnosti od temperature i pH vrijednosti
(The traits of seed and seedlings of alfalfa
genotypes under the influence of temperature
and pH values)
Autori
Bukvić, Gordana ; Grljušić, Sonja ; Rozman, Vlatka ; Liška, Anita ; Lučin, Vinko ; Karakaš, Marija
Izvornik
Sjemenarstvo (1330-0121) 25
(2008), 1;
13-24
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
lucerna ; genotip ; klijavost ; pH ; temperatura
(alfalfa ; genotype ; germination ; pH ; temperature)
Sažetak
Cilj rada bio je procjeniti utjecaj genotipa, temperature i pH na energiju klijanja i klijavost sjemena, te dužinu korijena i hipokotila klijanaca tri kultivara lucerne (Slavonka, Stela i Vuka), sa svrhom procjene mogućnosti izbora genotipova za sjetvu na tlima s različitim pH i pri različitim temperaturama u najranijim fazama razvoja. Pokus je postavljen u četiri ponavljanja na dvije temperature: 20oC ; 10oC i dvije razine pH: 7, 25 ; 5, 05. Značajna razlika utvrđena je između genotipova za svojstvo dužine korijena (p=0, 01). Razlike u energiji klijanja i dužini hipokotila na različitim temperaturama bile su značajne (p=0, 01). Značajnost pH utvrđena je za svojstva dužine korijena i hipokotila (p=0, 01 i p=0, 05). Interakcija genotip x temperatura bila je značajna za sva proučavana svojstva (p=0, 01 i p=0, 05), dok je interakcija genotip x pH utvrđena za dužinu hipokotila (p=0, 01).Dužina korijena bila je značajno niža kod kultivara Slavonka (2, 16 cm) i značajno viša kod kultivara Stela (2, 83 cm). Energija klijanja bila je značajno viša pri 20oC, dok je dužina hipokotila bila značajno niža pri istoj temperaturi. Dužina korijena i hipokotila bili su značajno viši kod pH razine 5, 05. Rezultati ukazuju da interakcija genotipa i temperature u najvećoj mjeri utječe na najraniji porast lucerne. Premda je razina pH utjecala na rast klijanaca potrebna su dodatna istraživanja da bi se moglo procijeniti postoji li mogućnost izbora genotipova za sjetvu na tlima s različitim pH u stadiju klijanja sjemena.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
MZOS-079-0730489-0272 - Selekcija crvene djeteline za poboljšanje nodulacije, prinosa i kakvoće (Bukvić, Gordana, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Poljoprivredni institut Osijek,
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- BIOSIS Previews (Biological Abstracts)
- CAB Abstracts