Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 379754

Glukoza, fruktoza i saharoza u plodovima trešanja


Voća, Sandra; Dobričević, Nadica; Habun, Tajana; Čmelik, Zlatko; Družić, Jasmina
Glukoza, fruktoza i saharoza u plodovima trešanja // Pomologia Croatica : glasilo Hrvatskog agronomskog dru� tva, 14 (2008), 2; 93-100 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 379754 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Glukoza, fruktoza i saharoza u plodovima trešanja
(Glucose, fructose and sucrose in the cherry fruit)

Autori
Voća, Sandra ; Dobričević, Nadica ; Habun, Tajana ; Čmelik, Zlatko ; Družić, Jasmina

Izvornik
Pomologia Croatica : glasilo Hrvatskog agronomskog dru� tva (1330-6626) 14 (2008), 2; 93-100

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Prunus avium L.; sorte Karina; Regina; Creska i Stella; glukoza; fruktoza i saharoza
(Prunus avium L; species Karina; Regina; Creska; Stella; glucose; fructose and sucrose)

Sažetak
Provedeno je istraživanje na sortama Regina, Karina, Creska i Stella uzgojenim na području mediteranske i kontinentalne Hrvatske. Sorte Regina i Karina uzgojene su na lokalitetu znanstveno - nastavnog poligona Jazbina, a Creska i Stella na lokalitetu otoka Cresa. Enzimatskom metodom određena je količina šećera (glukoza, fruktoza i saharoza). Cilj ovog istraživanja bio je ustanoviti postoje li razlike u količini pojedinih šećera između istraživanih sorti i na različitim lokalitetima ovisno o klimatskim faktorima. Dobiveni rezultati pokazuju da postoje signifikantne razlike između istraživanog sortimenta. Istraživane sorte su se malo razlikovale u količini šećera obzirom na klimu. U svim istraženim sortama bila je najveća količina glukoze, koja se kretala od 6, 28 % (Stella) do 7, 62 % (Regina), osim kod sorte Stella, gdje je fruktoza bila veća od glukoze i iznosila je 7, 73 %. Količina saharoze u svim sortama bila je mala. Iznosila je najmanje kod sorte Regina 0, 003 %, odnosno najviše kod sorte Creska 0, 183 %. Kod sorte Karina saharoza nije detektirana u uzorku. Obzirom na dobivene rezultate može se zaključiti da u uzgojnim i klimatskim uvjetima mediteranske i kontinentalne Hrvatske navedene sorte imaju zadovoljavajuću količinu šećera.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Voća, Sandra; Dobričević, Nadica; Habun, Tajana; Čmelik, Zlatko; Družić, Jasmina
Glukoza, fruktoza i saharoza u plodovima trešanja // Pomologia Croatica : glasilo Hrvatskog agronomskog dru� tva, 14 (2008), 2; 93-100 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Voća, S., Dobričević, N., Habun, T., Čmelik, Z. & Družić, J. (2008) Glukoza, fruktoza i saharoza u plodovima trešanja. Pomologia Croatica : glasilo Hrvatskog agronomskog dru� tva, 14 (2), 93-100.
@article{article, author = {Vo\'{c}a, Sandra and Dobri\v{c}evi\'{c}, Nadica and Habun, Tajana and \v{C}melik, Zlatko and Dru\v{z}i\'{c}, Jasmina}, year = {2008}, pages = {93-100}, keywords = {Prunus avium L., sorte Karina, Regina, Creska i Stella, glukoza, fruktoza i saharoza}, journal = {Pomologia Croatica : glasilo Hrvatskog agronomskog dru� tva}, volume = {14}, number = {2}, issn = {1330-6626}, title = {Glukoza, fruktoza i saharoza u plodovima tre\v{s}anja}, keyword = {Prunus avium L., sorte Karina, Regina, Creska i Stella, glukoza, fruktoza i saharoza} }
@article{article, author = {Vo\'{c}a, Sandra and Dobri\v{c}evi\'{c}, Nadica and Habun, Tajana and \v{C}melik, Zlatko and Dru\v{z}i\'{c}, Jasmina}, year = {2008}, pages = {93-100}, keywords = {Prunus avium L, species Karina, Regina, Creska, Stella, glucose, fructose and sucrose}, journal = {Pomologia Croatica : glasilo Hrvatskog agronomskog dru� tva}, volume = {14}, number = {2}, issn = {1330-6626}, title = {Glucose, fructose and sucrose in the cherry fruit}, keyword = {Prunus avium L, species Karina, Regina, Creska, Stella, glucose, fructose and sucrose} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font