Pregled bibliografske jedinice broj: 375916
Razlike u sadržaju antioksidativnih spojeva plodova trešanja
Razlike u sadržaju antioksidativnih spojeva plodova trešanja, 2008., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 375916 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Razlike u sadržaju antioksidativnih spojeva plodova trešanja
(Difference in content of antioxidant compounds in sweet cherry fruits)
Autori
Balać, Igor
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
17.12
Godina
2008
Stranica
36
Mentor
Voća, Sandra
Ključne riječi
Prunus avium L.; sorte Karina; Regina; Creska i Stella; vitamin C; fenoli; antocijani; antioksidacijska aktivnost
(Prunus avium L; species Karina; Regina; Creska; Stella; vitamin c; anthocyans; phenols; antioxidant activity)
Sažetak
Provedeno je istraživanje na sortama Regina, Karina, Creska i Stella uzgojenim na području mediteranske i kontinentalne Hrvatske. Sorte Regina i Karina uzgojene su na lokalitetu znanstveno - nastavnog poligona Jazbina, a Creska i Stella na lokalitetu otoka Cresa. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi sadržaj vitamina C, ukupnih antocijana i ukupnih fenola te ukupnu antioksidacijsku aktivnost u plodovima trešanja istraživanih sorta. Na temelju dobivenih rezultata i provedene statističke analize možemo zaključiti da postoje bitne razlike u količinama navedenih parametara u istraživanim klimatskih uvjetima. Po dobivenim podacima se vidi da kontinentalne sorte sadrže više antioksidacijskih tvari. Sve dobivene vrijednosti bile su u zadovoljavajućim granicama.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)