Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 375202

Kvaliteta, fenolni sastav i antioksidacijska aktivnost vina Kujundžuša


Katalinić, Ivana
Kvaliteta, fenolni sastav i antioksidacijska aktivnost vina Kujundžuša, 2008., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 375202 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kvaliteta, fenolni sastav i antioksidacijska aktivnost vina Kujundžuša
(Quality, phenolic composition, and antioxidant activity of Kujundžuša)

Autori
Katalinić, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
10.10

Godina
2008

Stranica
81

Mentor
Banović, Mara

Neposredni voditelj
Budić-Leto, Irena

Ključne riječi
Kujundžuša ; fizikalno-kemijski sastav ; senzorsko ocjenjivanje vina ; fenolni spojevi ; antioksidacijska aktivnost
(Kujundžuša ; physical and chemical composition ; sensory grading of wine ; phenolics ; antioxidant activity)

Sažetak
Kujundžuša je autohtona sorta iz podregije Dalmatinska zagora. Standardnim metodama određivani su osnovni fizikalno-kemijski parametri, udio ukupnih fenola, flavonoida, neflavonoida, intenzitet i nijansa boje te je provedeno senzorsko ocjenjivanje. Udio fenolnih kiselina i flavan-3-ola određen je primjenom tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti (HPLC), a antioksidacijska aktivnost metodama: DPPH, FRAP i ABTS. Vrijednosti fizikalno-kemijskih parametara u granicama su prema Zakonskim odredbama. Prema senzorskim ocjenjivanjima vina su svrstana u kategoriju stolnih vina s kontroliranim zemljopisnim podrijetlom i kvalitetnih vina, a jedno nije zadovoljavalo uvjete puštanja u promet. Statističkom obradom dokazano je da su se udjeli ukupnih fenola i flavonoida značajno razlikovali, a udjeli neflavonoida nisu. Uočena je jaka korelacija između udjela ukupnih fenola i neflavonoida sa intenzitetom boje, dok slabo koreliraju s nijansom boje. Korelacija između udjela flavonoida te intenziteta i nijanse boje bila je slaba. Utvrđene su značajne razlike u udjelu ukupnih hidroksicimetnih, hidroksibenzojevih kiselina, te flavan-3-ola, kao i njihova jaka korelacija s udjelom ukupnih fenola. Rezultati antioksidacijske aktivnosti dobivene FRAP metodom pokazali su značajne razlike naspram rezultata dobivenih DPPH i ABTS metodom. Povezanost ukupnih fenola i rezultata antioksidacijske aktivnosti dobivenih FRAP i ABTS metodom pokaza se jakom, a po metodi DPPH vrlo jakom.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0580696-2737 - Stabilnost bioaktivnih sastojaka grožđa i vina

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Irena Budić-Leto (mentor)

Avatar Url Mara Banović (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Katalinić, Ivana
Kvaliteta, fenolni sastav i antioksidacijska aktivnost vina Kujundžuša, 2008., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Katalinić, I. (2008) 'Kvaliteta, fenolni sastav i antioksidacijska aktivnost vina Kujundžuša', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Katalini\'{c}, Ivana}, year = {2008}, pages = {81}, keywords = {Kujund\v{z}u\v{s}a, fizikalno-kemijski sastav, senzorsko ocjenjivanje vina, fenolni spojevi, antioksidacijska aktivnost}, title = {Kvaliteta, fenolni sastav i antioksidacijska aktivnost vina Kujund\v{z}u\v{s}a}, keyword = {Kujund\v{z}u\v{s}a, fizikalno-kemijski sastav, senzorsko ocjenjivanje vina, fenolni spojevi, antioksidacijska aktivnost}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Katalini\'{c}, Ivana}, year = {2008}, pages = {81}, keywords = {Kujund\v{z}u\v{s}a, physical and chemical composition, sensory grading of wine, phenolics, antioxidant activity}, title = {Quality, phenolic composition, and antioxidant activity of Kujund\v{z}u\v{s}a}, keyword = {Kujund\v{z}u\v{s}a, physical and chemical composition, sensory grading of wine, phenolics, antioxidant activity}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font