Pregled bibliografske jedinice broj: 375202
Kvaliteta, fenolni sastav i antioksidacijska aktivnost vina Kujundžuša
Kvaliteta, fenolni sastav i antioksidacijska aktivnost vina Kujundžuša, 2008., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 375202 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kvaliteta, fenolni sastav i antioksidacijska aktivnost vina Kujundžuša
(Quality, phenolic composition, and antioxidant activity of Kujundžuša)
Autori
Katalinić, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
10.10
Godina
2008
Stranica
81
Mentor
Banović, Mara
Neposredni voditelj
Budić-Leto, Irena
Ključne riječi
Kujundžuša ; fizikalno-kemijski sastav ; senzorsko ocjenjivanje vina ; fenolni spojevi ; antioksidacijska aktivnost
(Kujundžuša ; physical and chemical composition ; sensory grading of wine ; phenolics ; antioxidant activity)
Sažetak
Kujundžuša je autohtona sorta iz podregije Dalmatinska zagora. Standardnim metodama određivani su osnovni fizikalno-kemijski parametri, udio ukupnih fenola, flavonoida, neflavonoida, intenzitet i nijansa boje te je provedeno senzorsko ocjenjivanje. Udio fenolnih kiselina i flavan-3-ola određen je primjenom tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti (HPLC), a antioksidacijska aktivnost metodama: DPPH, FRAP i ABTS. Vrijednosti fizikalno-kemijskih parametara u granicama su prema Zakonskim odredbama. Prema senzorskim ocjenjivanjima vina su svrstana u kategoriju stolnih vina s kontroliranim zemljopisnim podrijetlom i kvalitetnih vina, a jedno nije zadovoljavalo uvjete puštanja u promet. Statističkom obradom dokazano je da su se udjeli ukupnih fenola i flavonoida značajno razlikovali, a udjeli neflavonoida nisu. Uočena je jaka korelacija između udjela ukupnih fenola i neflavonoida sa intenzitetom boje, dok slabo koreliraju s nijansom boje. Korelacija između udjela flavonoida te intenziteta i nijanse boje bila je slaba. Utvrđene su značajne razlike u udjelu ukupnih hidroksicimetnih, hidroksibenzojevih kiselina, te flavan-3-ola, kao i njihova jaka korelacija s udjelom ukupnih fenola. Rezultati antioksidacijske aktivnosti dobivene FRAP metodom pokazali su značajne razlike naspram rezultata dobivenih DPPH i ABTS metodom. Povezanost ukupnih fenola i rezultata antioksidacijske aktivnosti dobivenih FRAP i ABTS metodom pokaza se jakom, a po metodi DPPH vrlo jakom.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-2737 - Stabilnost bioaktivnih sastojaka grožđa i vina
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb