Pregled bibliografske jedinice broj: 374978
Kvaliteta mlijeka na području Hrvatske
Kvaliteta mlijeka na području Hrvatske // Mljekarstvo, 41 (1991), 3; 65-70 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 374978 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kvaliteta mlijeka na području Hrvatske
(Milk quality in the region of Croatia)
Autori
Lukač, Jasmina ; Samaržija, Dubravka ; Antunac, Neven
Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 41
(1991), 3;
65-70
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
kvaliteta mlijeka; suha tvar; suha tvar bez masti; mliječna mast; bjelančevine; kiselost
(milk quality; total solids; total solids non fat; milk fat; proteins; acidity)
Sažetak
U 200 uzoraka sirovog mlijeka u trenutku ulaza mlijeka u mljekare, utvrđena je količina suhe tvari, suhe tvari bez masti, mliječne masti i bjelančevina. Izmjerena je vrijednost točke ledišta i SH. Ukupan broj kolonija/mL određen je u 84 uzorka mlijeka. Prosječne količine suhe tvari, suhe tvari bez masti, mliječne masti i bjelančevina iznosile su: 12, 45 % ; 8, 65 % ; 3, 78 % i 3, 30 %. Stupanj kiselosti mlijeka varirao je od 6, 46 SH do 6, 74 SH, a prosječna vrijednost točke ledišta iznosila je -0, 509 C. Ukupan broj kolonija/mL varirao je od 20x103 do 47x106.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb