Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 374620

Organoleptička ocjena slavonskog domaćeg kulena od crne slavonske i bijelih svinja


Karolyi, Danijel; Kovačić, Damir
Organoleptička ocjena slavonskog domaćeg kulena od crne slavonske i bijelih svinja // MESO, 10 (2008), 5; 356-360 (podatak o recenziji nije dostupan, prethodno priopćenje, znanstveni)


CROSBI ID: 374620 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Organoleptička ocjena slavonskog domaćeg kulena od crne slavonske i bijelih svinja
(Organoleptic evaluation of Slavonian home-made kulen from Black Slavonian or white pigs)

Autori
Karolyi, Danijel ; Kovačić, Damir

Izvornik
MESO (1332-0025) 10 (2008), 5; 356-360

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, prethodno priopćenje, znanstveni

Ključne riječi
crna slavonska svinja; slavonski kulen; organoleptička svojstva
(Black Slavonian pig; Slavonian kulen; organoleptic traits)

Sažetak
Crna slavonska svinja bila je nekada najbrojnija pasmina na području Slavonije te se uvelike koristila za proizvodnju masti i izvornih mesnih proizvoda, kao što je kulen. Danas je ova pasmina rijetka a kulen i drugi proizvodi rade se uglavnom iz mesa produktivnijih bijelih pasmina svinja. Međutim, proizvodi lokalnih pasmina i održivih sustava uzgoja posljednjih godina ponovno pobuđuju sve veći interes europske javnosti i potrošača te i kod nas iznova oživljava uzgoj crne slavonske svinje za proizvodnju izvornih mesnih proizvoda. U ovom radu ocjenjivana su organoleptička svojstva slavonskog domaćeg kulena proizvedenog od mesa crne slavonske pasmine i njezinih križanaca te bijelih modernih pasmina i križanaca svinja. Ocjenjivanje su proveli ocjenjivači s prethodnim iskustvom u ocjenjivanju kulena. Na skali od 1 do 5 ocjenjivani su vanjski izgled, vanjski miris, struktura pod opipom, unutrašnji miris, izgled presjeka, struktura u ustima, okus i aroma te zaostali okus u ustima. Temeljem prosječne ocjene pojedinog svojstva te koeficijenta važnosti svojstva izračunata je ukupna ocjena kvalitete kulena. Usporedba rezultata ocjene organoleptičkih svojstava testirana je neparametrijski a ukupne ocjene Studentovim t – testom. Kulen od crne slavonske i modernih bijelih pasmina i križanaca svinja slično je ocijenjen za većinu organoleptičkih svojstava kao i za ukupnu kakvoću te u uvjetima provedenog testiranja nije utvrđen utjecaj genotipa svinja na organoleptička svojstva kulena. Za dobivanje daljnjih spoznaja o organoleptičkoj kakvoći i drugim svojstvima mesa i proizvoda od crnih slavonskih svinja istraživanja treba nastaviti a samu pasminu i proizvode marketinški razvijati, promovirati i zaštititi. To bi, samo po sebi moglo predstavljati najbolji put za dugoročnu zaštitu i opstanak crne slavonske pasmine svinja.

Izvorni jezik
Hrvatski, engleski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-0581846-0258 - Prezentacija podražaja kod metoda za mjerenje potrošačkih sklonosti

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Damir Kovačić (autor)

Avatar Url Danijel Karolyi (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Karolyi, Danijel; Kovačić, Damir
Organoleptička ocjena slavonskog domaćeg kulena od crne slavonske i bijelih svinja // MESO, 10 (2008), 5; 356-360 (podatak o recenziji nije dostupan, prethodno priopćenje, znanstveni)
Karolyi, D. & Kovačić, D. (2008) Organoleptička ocjena slavonskog domaćeg kulena od crne slavonske i bijelih svinja. MESO, 10 (5), 356-360.
@article{article, author = {Karolyi, Danijel and Kova\v{c}i\'{c}, Damir}, year = {2008}, pages = {356-360}, keywords = {crna slavonska svinja, slavonski kulen, organolepti\v{c}ka svojstva}, journal = {MESO}, volume = {10}, number = {5}, issn = {1332-0025}, title = {Organolepti\v{c}ka ocjena slavonskog doma\'{c}eg kulena od crne slavonske i bijelih svinja}, keyword = {crna slavonska svinja, slavonski kulen, organolepti\v{c}ka svojstva} }
@article{article, author = {Karolyi, Danijel and Kova\v{c}i\'{c}, Damir}, year = {2008}, pages = {356-360}, keywords = {Black Slavonian pig, Slavonian kulen, organoleptic traits}, journal = {MESO}, volume = {10}, number = {5}, issn = {1332-0025}, title = {Organoleptic evaluation of Slavonian home-made kulen from Black Slavonian or white pigs}, keyword = {Black Slavonian pig, Slavonian kulen, organoleptic traits} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts
  • FSTA: Food Science and Technology Abstracts
  • Zoological Record





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font