Pregled bibliografske jedinice broj: 374487
Izoelektrično fokusiranje i dokazivanje patvorenja sira
Izoelektrično fokusiranje i dokazivanje patvorenja sira // 38. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem. Zbornik sažetaka. / Vera Volarić, dipl. inž. (ur.).
Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2008. str. 123-124 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 374487 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Izoelektrično fokusiranje i dokazivanje patvorenja sira
(Isoelectric focusing and cheese adulteration detection)
Autori
Škevin Sović, Jadranka ; Diana Igrc, Marina ; Antunac, Neven
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
38. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem. Zbornik sažetaka.
/ Vera Volarić, dipl. inž. - Zagreb : Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2008, 123-124
Skup
38. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem.
Mjesto i datum
Lovran, Hrvatska, 23.11.2008. - 26.11.2008
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
izoelektrično fokusiranje; kravlje mlijeko; ovčje mlijeko; ovčji sir
(isoelectring focusing; cow s milk; ewe s milk; ewe s cheese; cheese adulterationsheep milk;)
Sažetak
U proizvodnji i preradi ovčjeg i kozjeg mlijeka česta je pojava dodavanje kravljeg mlijeka, prvenstveno radi njegove niže cijene, odnosno ostvarenja veće zarade na finalnom proizvodu. Budući da je u pitanju ne samo cijena nego i zdravlje potrošača (netolerancija na pojedine sastojke kravljeg i ovčjeg mlijeka), razvijene su pojedine analitičke metode za dokazivanje patvorenja mlijeka i sira. Izoelektrično fokusiranje je referentna metoda dokazivanja patvorenja mlijeka i sira u zemljama EU od 1966. godine. To je elektroforetska tehnika separacije amfoternih molekula (molekula koje imaju naboj, pozitivan ili negativan). Skupinu čine proteini, peptidi i enzimi. Metoda se temelji na kretanju molekula prema katodi ili anodi u električnom polju i kod određenog pH gradijenta, do one pH vrijednosti pri kojoj je njihov neto-naboj jednak nuli (a kretanje zaustavljeno). To je efekt fokusiranja, a vrijednost pH kod koje se to događa zove se izoelektrična točka (pI) određenog proteina (peptida ili enzima). U ovom radu promatrani proteini su γ -kazeini sira. Dakle, γ -kazeini sira koji je proizveden od ovčjeg i/ili kozjeg mlijeka imaju različite izoelektrične točke od γ -kazeina sira proizvedenog samo od kravljeg mlijeka. Prema tome, ako je sir proizveden od mješavine kravljeg i ovčjeg, kravljeg i kozjeg ili mješavine sve tri vrste mlijeka, ova tehnika nam omogućava da to i dokažemo.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1782128-2121 - Tehnološki parametri proizvodnje tradicijskih sireva u funkciji njihove zaštite (Kalit, Samir, MZOS ) ( CroRIS)
178-1782128-2124 - Funkcionalni mliječni proizvodi od ovčjeg mlijeka (Samaržija, Dubravka, MZOS ) ( CroRIS)
178-1782128-2127 - Elementi ekološke proizvodnje i analitičke metode za dokazivanje izvornosti sira (Havranek, Jasmina, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Neven Antunac
(autor)