Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 374487

Izoelektrično fokusiranje i dokazivanje patvorenja sira


Škevin Sović, Jadranka; Diana Igrc, Marina; Antunac, Neven
Izoelektrično fokusiranje i dokazivanje patvorenja sira // 38. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem. Zbornik sažetaka. / Vera Volarić, dipl. inž. (ur.).
Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2008. str. 123-124 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 374487 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Izoelektrično fokusiranje i dokazivanje patvorenja sira
(Isoelectric focusing and cheese adulteration detection)

Autori
Škevin Sović, Jadranka ; Diana Igrc, Marina ; Antunac, Neven

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
38. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem. Zbornik sažetaka. / Vera Volarić, dipl. inž. - Zagreb : Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2008, 123-124

Skup
38. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem.

Mjesto i datum
Lovran, Hrvatska, 23.11.2008. - 26.11.2008

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
izoelektrično fokusiranje; kravlje mlijeko; ovčje mlijeko; ovčji sir
(isoelectring focusing; cow s milk; ewe s milk; ewe s cheese; cheese adulterationsheep milk;)

Sažetak
U proizvodnji i preradi ovčjeg i kozjeg mlijeka česta je pojava dodavanje kravljeg mlijeka, prvenstveno radi njegove niže cijene, odnosno ostvarenja veće zarade na finalnom proizvodu. Budući da je u pitanju ne samo cijena nego i zdravlje potrošača (netolerancija na pojedine sastojke kravljeg i ovčjeg mlijeka), razvijene su pojedine analitičke metode za dokazivanje patvorenja mlijeka i sira. Izoelektrično fokusiranje je referentna metoda dokazivanja patvorenja mlijeka i sira u zemljama EU od 1966. godine. To je elektroforetska tehnika separacije amfoternih molekula (molekula koje imaju naboj, pozitivan ili negativan). Skupinu čine proteini, peptidi i enzimi. Metoda se temelji na kretanju molekula prema katodi ili anodi u električnom polju i kod određenog pH gradijenta, do one pH vrijednosti pri kojoj je njihov neto-naboj jednak nuli (a kretanje zaustavljeno). To je efekt fokusiranja, a vrijednost pH kod koje se to događa zove se izoelektrična točka (pI) određenog proteina (peptida ili enzima). U ovom radu promatrani proteini su γ -kazeini sira. Dakle, γ -kazeini sira koji je proizveden od ovčjeg i/ili kozjeg mlijeka imaju različite izoelektrične točke od γ -kazeina sira proizvedenog samo od kravljeg mlijeka. Prema tome, ako je sir proizveden od mješavine kravljeg i ovčjeg, kravljeg i kozjeg ili mješavine sve tri vrste mlijeka, ova tehnika nam omogućava da to i dokažemo.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-1782128-2121 - Tehnološki parametri proizvodnje tradicijskih sireva u funkciji njihove zaštite (Kalit, Samir, MZOS ) ( CroRIS)
178-1782128-2124 - Funkcionalni mliječni proizvodi od ovčjeg mlijeka (Samaržija, Dubravka, MZOS ) ( CroRIS)
178-1782128-2127 - Elementi ekološke proizvodnje i analitičke metode za dokazivanje izvornosti sira (Havranek, Jasmina, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Neven Antunac (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Škevin Sović, Jadranka; Diana Igrc, Marina; Antunac, Neven
Izoelektrično fokusiranje i dokazivanje patvorenja sira // 38. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem. Zbornik sažetaka. / Vera Volarić, dipl. inž. (ur.).
Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2008. str. 123-124 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Škevin Sović, J., Diana Igrc, M. & Antunac, N. (2008) Izoelektrično fokusiranje i dokazivanje patvorenja sira. U: Vera Volarić, d. (ur.)38. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem. Zbornik sažetaka..
@article{article, author = {\v{S}kevin Sovi\'{c}, Jadranka and Diana Igrc, Marina and Antunac, Neven}, editor = {Vera Volari\'{c}, d.}, year = {2008}, pages = {123-124}, keywords = {izoelektri\v{c}no fokusiranje, kravlje mlijeko, ov\v{c}je mlijeko, ov\v{c}ji sir}, title = {Izoelektri\v{c}no fokusiranje i dokazivanje patvorenja sira}, keyword = {izoelektri\v{c}no fokusiranje, kravlje mlijeko, ov\v{c}je mlijeko, ov\v{c}ji sir}, publisher = {Hrvatska mljekarska udruga (HMU)}, publisherplace = {Lovran, Hrvatska} }
@article{article, author = {\v{S}kevin Sovi\'{c}, Jadranka and Diana Igrc, Marina and Antunac, Neven}, editor = {Vera Volari\'{c}, d.}, year = {2008}, pages = {123-124}, keywords = {isoelectring focusing, cow s milk, ewe s milk, ewe s cheese, cheese adulterationsheep milk, }, title = {Isoelectric focusing and cheese adulteration detection}, keyword = {isoelectring focusing, cow s milk, ewe s milk, ewe s cheese, cheese adulterationsheep milk, }, publisher = {Hrvatska mljekarska udruga (HMU)}, publisherplace = {Lovran, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font