Pregled bibliografske jedinice broj: 374462
Utjecaj redoslijeda laktacije na kakvoću mlijeka istarskih i paških ovaca
Utjecaj redoslijeda laktacije na kakvoću mlijeka istarskih i paških ovaca // 38. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem. Zbornik sažetaka. / Vera Volarić, dipl. inž. (ur.).
Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2008. str. 95-96 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 374462 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj redoslijeda laktacije na kakvoću mlijeka istarskih i paških ovaca
(Influence of stage of lactation on quality of Istrian and Pag sheep milk)
Autori
Dolenčić Špehar, Iva ; Antunac, Neven ; Barać, Zdravko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
38. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem. Zbornik sažetaka.
/ Vera Volarić, dipl. inž. - Zagreb : Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2008, 95-96
Skup
38. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum
Lovran, Hrvatska, 23.11.2008. - 26.11.2008
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
ovčje mlijeko; paška ovca; istarska ovca; kemijski sastav; somatske stanice
(sheep milk; Pag sheep; Istrian sheep; chemical composition; somatic cells)
Sažetak
Cilj rada bio je utvrditi utjecaj redoslijeda laktacije (I., II., III., IV., V.) i pasmine ovaca (paška i istarska) na kemijski sastav (mliječnu mast, protein, suhu tvar bez masti) i broj somatskih stanica u mlijeku. Tijekom 2007. godine provedeno je istraživanje kvalitete mlijeka paških i istarskih ovaca a kontrole mliječnosti provedene su svakih 30 dana od početka do kraja muznog razdoblja. Od svake pasmine odabrano je po 30 ovaca u svakoj pojedinoj laktaciji. Analize kemijskog sastava mlijeka provedene su infracrvenom spektrometrijom, a broja somatskih stanica fluoro-opto-elektronskom metodom. Utjecaj redoslijeda laktacije bio je značajan (P<0, 05) samo za sadržaj mliječne masti u mlijeku paških odnosno za sadržaj mliječne masti i broj somatskih stanica (log) u mlijeku istarskih ovaca. Mlijeko paških i istarskih ovaca sadržavalo je najviše mliječne masti u III. laktaciji (7, 98 % i 7, 29 %) ; proteina u V. (6, 14 % i 6, 23 %) a suhe tvari bez masti u III. (11, 72 %) odnosno V. laktaciji (11, 53 %). Najviši broj somatskih stanica kod obiju pasmina utvrđen je u IV. i V. laktaciji. Mlijeko paških ovaca sadržavalo je značajno (P<0, 01) više mliječne masti, suhe tvari bez masti a niži broj somatskih stanica u odnosu na mlijeko istarskih ovaca. U mlijeku paških ovaca srednje vrijednosti sadržaja mliječne masti, proteina, suhe tvari bez masti i broja somatskih stanica (log) bile su: (7, 66 % ; 6, 03 % ; 11, 61 % i 5, 16) odnosno (7, 14 % ; 6, 13 % ; 11, 43 % i 5, 75) u mlijeku istarskih ovaca.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1782128-2121 - Tehnološki parametri proizvodnje tradicijskih sireva u funkciji njihove zaštite (Kalit, Samir, MZOS ) ( CroRIS)
178-1782128-2124 - Funkcionalni mliječni proizvodi od ovčjeg mlijeka (Samaržija, Dubravka, MZOS ) ( CroRIS)
178-1782128-2127 - Elementi ekološke proizvodnje i analitičke metode za dokazivanje izvornosti sira (Havranek, Jasmina, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb