Pregled bibliografske jedinice broj: 373963
Značenje zrna ozimog graška cv. Maksimirski rani u proizvodnji mlijeka na obiteljskim gospodarstvima
Značenje zrna ozimog graška cv. Maksimirski rani u proizvodnji mlijeka na obiteljskim gospodarstvima // Zbornik sažetaka / Samaržija, Dubravka (ur.).
Zagreb, 2008. str. 82-83 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 373963 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Značenje zrna ozimog graška cv. Maksimirski rani u proizvodnji mlijeka na obiteljskim gospodarstvima
(Importance of winter pea cv. Maksimirski rani in production of the milk on family farms)
Autori
Štafa, Zvonimir ; Uher, Darko ; Blažinkov, Mihaela ; Pisačić, Ana ; Kmet, Martina ; Ščavničar, Maja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka
/ Samaržija, Dubravka - Zagreb, 2008, 82-83
Skup
38. HRVATSKI MLJEKARSKI SIMPOZIJ s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum
Lovran, Hrvatska, 23.11.2008. - 26.11.2008
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
ozimi grašak; bakterizacija; prihrana dušikom; prinos zrna; kakvoća; mlijeko
(winter pea; inoculation; nitrogen top-dressing; grain yield; quality; milk)
Sažetak
Dvogodišnjim istraživanjima (2005. do 2006.g.) utvrđivan je utjecaj učinkovitosti bakterizacije sjemena ozimog graška i prihrane dušikom na broj i masu suhe tvari kvržica na korijenu graška (g/biljka) te prinose zrna graška cv. Maksimirski rani i pšenice cv. Sana. Prije sjetve izvršena je predsjetvena bakterizacija sjemena graška s sojem Rhizobium leguminosarum bv. viciae 1001 iz zbirke Zavoda za mikrobiologiju Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Ukupno najveći broj kvržica na korijenu graška utvrđen je na bakteriziranoj varijanti 2 (43 kvržica/biljka), kao i masa suhe tvari kvržica (0, 219 g/biljka). Najveći broj mahuna (19, 0) i zrna po biljci graška (60) je utvrđen na bakteriziranoj varijanti 2. Najveća masa 1000 zrna (132 g) i masa zrna po biljci graška (7, 93 g) također je utvrđena na bakteriziranoj varijanti 2. Prosječni prinosi zrna graška cv. Maksimirski rani iznosili su od 2949 kg ha-1 (kontrola) do 3353 kg ha-1 (bakterizacija). Na osnovici ovih istraživanja možemo zaključiti da je najveći prinos zrna (3353 kg ha-1) i sirovih bjelančevina (833 kg ha-1) ostvaren bakterizacijom zrna ozimog graška cv. Maksimirski rani.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-0000000-3587 - Nove tehnologije u proizvodnji graška i grahorice za potrebe stočarstva (Uher, Darko, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb