Pregled bibliografske jedinice broj: 373954
Značenje novih genotipova ozimog graška u proizvodnji mlijeka na obiteljskim gospodarstvima
Značenje novih genotipova ozimog graška u proizvodnji mlijeka na obiteljskim gospodarstvima // Zbornik sažetaka / Samaržija, Dubravka (ur.).
Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2008. str. 34-35 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 373954 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Značenje novih genotipova ozimog graška u proizvodnji mlijeka na obiteljskim gospodarstvima
(Importance of new genotypes of the winter pea in production of the milk on family farms)
Autori
Uher, Darko ; Štafa, Zvonimir ; Tomić, Marija ; Smilović, Lovro ; Nikšić, Božidar ; Musulin, Marko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka
/ Samaržija, Dubravka - Zagreb : Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2008, 34-35
Skup
38. HRVATSKI SIMPOZIJ MLJEKARSKIH STRUČNJAKA s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum
Lovran, Hrvatska, 23.11.2008. - 26.11.2008
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
bakterizacija; prihrana dušikom; genotipovi ozimog graška; prinos; kakvoća; mlijeko
(inoculation; nitrogen top-dressing; new genotypes of winter pea; yield; quality; milk)
Sažetak
Krmni grašak (Pisum sativum L.) postaje sve zastupljenija krmna mahunarka u proizvodnji mlijeka na obiteljskim gospodarstvima Republike Hrvatske. Trogodišnjim istraživanjima (2002.-2005.) utvrđivan je utjecaj djelotvornosti bakterizacije sjemena novih genotipova ozimog graška i prihrane dušikom na prinos suhe tvari i krmnu vrijednost smjese ozimog graška i pšenice cv. Sana. Prije sjetve izvršena je predsjetvena bakterizacija sjemena graška sojem Rhizobium leguminosarum bv. viciae 1001 iz zbirke Zavoda za Mikrobiologiju Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Prosječni prinosi suhe tvari novih genotipova graška kretali su se od 5, 78 t ha-1 (genotip G4) do 6, 92 t ha-1 (genotip G1). Prosječni prinosi sirovih proteina novih genotipova graška kretali su se od 806 kg ha-1 (genotip G4) do 1063 kg ha-1 (genotip G1). Na osnovici ovih istraživanja možemo zaključiti da je najveći prinos suhe tvar 7, 55 t ha-1 i sirovih proteina 1256 kg ha-1 ostvaren bakterizacijom zrna novog genotipa ozimog krmnog graška G1.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-0000000-3587 - Nove tehnologije u proizvodnji graška i grahorice za potrebe stočarstva (Uher, Darko, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb