Pregled bibliografske jedinice broj: 373919
Koncentracija ureje u ovčjem mlijeku
Koncentracija ureje u ovčjem mlijeku // 38. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem. Zbornik sažetaka / Vera Volarić, dipl. inž. (ur.).
Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2008. str. 39-40 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 373919 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Koncentracija ureje u ovčjem mlijeku
(Urea concentration in sheep milk)
Autori
Bendelja, Darija ; Mikulec, Nataša ; Antunac, Neven ; Prpić, Zvonimir
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
38. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem. Zbornik sažetaka
/ Vera Volarić, dipl. inž. - Zagreb : Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2008, 39-40
Skup
38. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum
Lovran, Hrvatska, 23.11.2008. - 26.11.2008
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
ovčje mlijeko; ureja; stadij laktacije; pasmina; stado;
(sheep milk; urea; lactation stage; breed; herd)
Sažetak
Određivanje koncentracije ureje u mlijeku koristan je pokazatelj za kontrolu opskrbljenosti organizma s proteinima, kao i odnosa energije i proteina u hrani, tako da nalazi svoju sve veću praktičnu primjenu. Na koncentraciju ureje u mlijeku osim hranidbe utječe niz čimbenika, kao što su: pasmina, stadij i redoslijed laktacije, tjelesna masa, dnevna proizvodnja i kemijski sastav mlijeka, broj somatskih stanica, sezona, mužnja. Cilj istraživanja bio je utvrditi utjecaj pasmine ovaca (krčka i istočnofrizijska), stadija laktacije (početak, sredina i kraj) i stada (3) na koncentraciju ureje u mlijeku tijekom laktacije. Uzorci mlijeka za analizu uzimani su jednom mjesečno, svakih 30 dana. Za svaku pasminu utvrđena je dnevna količina mlijeka, udio proteina i koncentracija ureje u mlijeku. Statistička obrada podataka izvršena je primjenom procedure General Linear Models, programskog sustava SAS (1999.). Pasmina ovaca značajno (P<0, 001) je utjecala na dnevnu količinu mlijeka, udio proteina i koncentraciju ureje u mlijeku. Istočnofrizijske ovce proizvele u prosjeku gotovo dvostruko veću dnevnu količinu mlijeka (1060 mL) u odnosu na krčke ovce (588 mL). Udio proteina i koncentracija ureje u mlijeku krčkih ovaca bili su veći (5, 99 % i 35, 97 mg/100 mL) nego li u mlijeku istočnofrizijskih ovaca (5, 12 % i 32, 18 mg/100 mL). Za obje pasmine ovaca utvrđen je značajan utjecaj stadija laktacije na dnevnu količinu mlijeka (P<0, 001), odnosno i na koncentraciju ureje u mlijeku krčkih (P<0, 001) te udio proteina u mlijeku istočnofrizijskih ovaca (P<0, 001).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1782128-2121 - Tehnološki parametri proizvodnje tradicijskih sireva u funkciji njihove zaštite (Kalit, Samir, MZOS ) ( CroRIS)
178-1782128-2124 - Funkcionalni mliječni proizvodi od ovčjeg mlijeka (Samaržija, Dubravka, MZOS ) ( CroRIS)
178-1782128-2127 - Elementi ekološke proizvodnje i analitičke metode za dokazivanje izvornosti sira (Havranek, Jasmina, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Nataša Mikulec
(autor)
Neven Antunac
(autor)
Darija Bendelja Ljoljić
(autor)
Zvonimir Prpić
(autor)