Pregled bibliografske jedinice broj: 373840
Mikrobiološka ispravnost svježeg kravljeg sira
Mikrobiološka ispravnost svježeg kravljeg sira // bornik sažetaka 38. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem / Volarić, Vera (ur.).
Zagreb, 2008. str. 91-92 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, stručni)
CROSBI ID: 373840 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mikrobiološka ispravnost svježeg kravljeg sira
(Microbiological quality of fresh soft cheese)
Autori
Dobranić, Vesna ; Njari, Bela ; Mioković, Branimir ; Kozačinski, Lidija ; Selec, Anica ; Zdolec, Nevijo ; Filipović, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni
Izvornik
Bornik sažetaka 38. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem
/ Volarić, Vera - Zagreb, 2008, 91-92
Skup
38. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum
Lovran, Hrvatska, 23.11.2008. - 26.11.2008
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
mikrobiologija; svježi kravlji sir
(microbiology; fresh cow's cheese)
Sažetak
Cilj istraživanja bio je utvrditi mikrobiološku ispravnost svježega kravljeg sira. Istraživanje je provedeno u laboratoriju kakvoće ludbreške mljekare "Antun Bohnec" u Ludbregu. Ukupno su pretražena 14 uzorka svježeg kravljeg sira. Mikrobiološku pretragu sira provei smo 1. i 12. dana nakon proizvodnje, koliko je deklariran rok valjanosti. U siru 1. dana nakon proizvodnje količina E. coli iznosila je 6168, 53/g, Staphylococcus aureus 16, 66/g te kvasaca i plijesni 15838/g U siru 12. dana nakon proizvodnje nisu izolirani E. coli ni Staphylococcus aureus, ali su izolirani kvasci i plijesni u značajno većoj količini (41466/g) (P<0, 05) u usporedbi sa 1. danom nakon proizvodnje. Mikrobiološkom pretragom sira 1. dana nakon proizvodnje utvrđena je značajna razlika u količini S. aureus u osnosu na sir star 12 dana, u kojem nije bilo S. aureus, a značajnu količinu činili su kvasci i plijesni (P<0, 05).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina
POVEZANOST RADA
Projekti:
053-0531854-1853 - Mikrobiološka ispravnost i održivost namirnica animalnog podrijetla (Kozačinski, Lidija, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb
Profili:
Lidija Kozačinski
(autor)
Bela Njari
(autor)
Nevijo Zdolec
(autor)
Branimir Mioković
(autor)
Ivana Filipović
(autor)
Vesna Dobranić
(autor)