Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 373840

Mikrobiološka ispravnost svježeg kravljeg sira


Dobranić, Vesna; Njari, Bela; Mioković, Branimir; Kozačinski, Lidija; Selec, Anica; Zdolec, Nevijo; Filipović, Ivana
Mikrobiološka ispravnost svježeg kravljeg sira // bornik sažetaka 38. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem / Volarić, Vera (ur.).
Zagreb, 2008. str. 91-92 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, stručni)


CROSBI ID: 373840 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Mikrobiološka ispravnost svježeg kravljeg sira
(Microbiological quality of fresh soft cheese)

Autori
Dobranić, Vesna ; Njari, Bela ; Mioković, Branimir ; Kozačinski, Lidija ; Selec, Anica ; Zdolec, Nevijo ; Filipović, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni

Izvornik
Bornik sažetaka 38. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem / Volarić, Vera - Zagreb, 2008, 91-92

Skup
38. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem

Mjesto i datum
Lovran, Hrvatska, 23.11.2008. - 26.11.2008

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
mikrobiologija; svježi kravlji sir
(microbiology; fresh cow's cheese)

Sažetak
Cilj istraživanja bio je utvrditi mikrobiološku ispravnost svježega kravljeg sira. Istraživanje je provedeno u laboratoriju kakvoće ludbreške mljekare "Antun Bohnec" u Ludbregu. Ukupno su pretražena 14 uzorka svježeg kravljeg sira. Mikrobiološku pretragu sira provei smo 1. i 12. dana nakon proizvodnje, koliko je deklariran rok valjanosti. U siru 1. dana nakon proizvodnje količina E. coli iznosila je 6168, 53/g, Staphylococcus aureus 16, 66/g te kvasaca i plijesni 15838/g U siru 12. dana nakon proizvodnje nisu izolirani E. coli ni Staphylococcus aureus, ali su izolirani kvasci i plijesni u značajno većoj količini (41466/g) (P<0, 05) u usporedbi sa 1. danom nakon proizvodnje. Mikrobiološkom pretragom sira 1. dana nakon proizvodnje utvrđena je značajna razlika u količini S. aureus u osnosu na sir star 12 dana, u kojem nije bilo S. aureus, a značajnu količinu činili su kvasci i plijesni (P<0, 05).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina



POVEZANOST RADA


Projekti:
053-0531854-1853 - Mikrobiološka ispravnost i održivost namirnica animalnog podrijetla (Kozačinski, Lidija, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Dobranić, Vesna; Njari, Bela; Mioković, Branimir; Kozačinski, Lidija; Selec, Anica; Zdolec, Nevijo; Filipović, Ivana
Mikrobiološka ispravnost svježeg kravljeg sira // bornik sažetaka 38. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem / Volarić, Vera (ur.).
Zagreb, 2008. str. 91-92 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, stručni)
Dobranić, V., Njari, B., Mioković, B., Kozačinski, L., Selec, A., Zdolec, N. & Filipović, I. (2008) Mikrobiološka ispravnost svježeg kravljeg sira. U: Volarić, V. (ur.)bornik sažetaka 38. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem.
@article{article, author = {Dobrani\'{c}, Vesna and Njari, Bela and Miokovi\'{c}, Branimir and Koza\v{c}inski, Lidija and Selec, Anica and Zdolec, Nevijo and Filipovi\'{c}, Ivana}, editor = {Volari\'{c}, V.}, year = {2008}, pages = {91-92}, keywords = {mikrobiologija, svje\v{z}i kravlji sir}, title = {Mikrobiolo\v{s}ka ispravnost svje\v{z}eg kravljeg sira}, keyword = {mikrobiologija, svje\v{z}i kravlji sir}, publisherplace = {Lovran, Hrvatska} }
@article{article, author = {Dobrani\'{c}, Vesna and Njari, Bela and Miokovi\'{c}, Branimir and Koza\v{c}inski, Lidija and Selec, Anica and Zdolec, Nevijo and Filipovi\'{c}, Ivana}, editor = {Volari\'{c}, V.}, year = {2008}, pages = {91-92}, keywords = {microbiology, fresh cow's cheese}, title = {Microbiological quality of fresh soft cheese}, keyword = {microbiology, fresh cow's cheese}, publisherplace = {Lovran, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font