Pregled bibliografske jedinice broj: 373837
Kemijski sastav sira trapista mljekare « Sirela»
Kemijski sastav sira trapista mljekare « Sirela» // Zbornik sažetaka 38. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem / Volarić, Vera (ur.).
Zagreb, 2008. str. 121-121 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, stručni)
CROSBI ID: 373837 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kemijski sastav sira trapista mljekare « Sirela»
(Chemical composition of Trappist cheese from « Sirela» dairy)
Autori
Merćep, Anđela ; Kozačinski, Lidija ; Kirin, Slavko ; Zdolec, Nevijo ; Cvrtila Fleck, Željka ; Filipović, Ivana ; Njari, Bela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni
Izvornik
Zbornik sažetaka 38. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem
/ Volarić, Vera - Zagreb, 2008, 121-121
Skup
38. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum
Lovran, Hrvatska, 23.11.2008. - 26.11.2008
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
sir trapist; kemijski sastav
(Trappist cheese; chemical composition)
Sažetak
U radu je istražen osnovni kemijski sastav zrelog trapista iz 146 proizvodnih serija mljekare « Sirela» tijekom petomjesečnog razdoblja. Količina masti kretala se od 27, 50 do 29, 25 %, a količina vode od 39, 50 do 41, 40 %, odnosno od 55, 59 do 58, 31 % u bezmasnoj tvari sira. Utvrđeni postotak suhe tvari bio je veći od deklariranih najmanje 50 %, a iznosio je od 58, 60 do 61, 00 %. Količina masti u suhoj tvari iznosila je 46, 06 do 48, 63 %. Rezultati analize pokazuju da prema udjelu vode u bezmasnoj tvari sira, trapist spada u grupu polutvrdih sireva, dok se po udjelu masti u suhoj tvari može svrstati u masne sireve. Na temelju dobivenih podataka može se zaključiti da nema značajnijih odstupanja kemijskog sastava sireva proizvedenih tijekom istraživanog razdoblja, te da pretraženi uzorci udovoljavaju Pravilniku o mlijeku i mliječnim proizvodima (NN RH br. 133/2007).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina
POVEZANOST RADA
Projekti:
053-0531854-1853 - Mikrobiološka ispravnost i održivost namirnica animalnog podrijetla (Kozačinski, Lidija, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb
Profili:
Lidija Kozačinski
(autor)
Slavko Kirin
(autor)
Bela Njari
(autor)
Nevijo Zdolec
(autor)
Ivana Filipović
(autor)
Željka Cvrtila
(autor)