Pregled bibliografske jedinice broj: 373835
Kriteriji za mikroorganizme i rezidue veterinarsko-medicinskih pripravaka u mliječnim proizvodima
Kriteriji za mikroorganizme i rezidue veterinarsko-medicinskih pripravaka u mliječnim proizvodima // Zbornik sažetaka 38. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem / Volarić, Vera (ur.).
Zagreb, 2008. str. 43-44 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, stručni)
CROSBI ID: 373835 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kriteriji za mikroorganizme i rezidue veterinarsko-medicinskih pripravaka u mliječnim proizvodima
(Standards for microorganisms and residues of veterinary medicinal preparations in dairy products)
Autori
Zdolec, Nevijo ; Njari, Bela ; Hadžiosmanović, Mirza ; Mioković, Branimir ; Kozačinski, Lidija ; Cvrtila Fleck, Željka ; Dobranić, Vesna ; Filipović, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni
Izvornik
Zbornik sažetaka 38. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem
/ Volarić, Vera - Zagreb, 2008, 43-44
Skup
38. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum
Lovran, Hrvatska, 23.11.2008. - 26.11.2008
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
mikroorganizmi; rezidua; propisi
(microorganisms; residues; legislation)
Sažetak
Početkom 2009. godine u Republici Hrvatskoj započeti će primjena Pravilnika o mikrobiološkim kriterijima za hranu preuzetim iz Uredbe EU br. 2073/2005. U tim odredbama propisani su kriteriji za sigurnost hrane, higijenu u procesu proizvodnje, pravila za uzimanje i pripremu uzoraka te način interpretacije rezultata ispitivanja. Značajnije izmjene u odnosu na dosadašnju praksu odnose se na plan uzimanja uzoraka, normirane metode te određivanje faze u kojoj se kriteriji primjenjuju (za vrijeme i na kraju proizvodnog procesa, prije otpreme proizvoda na tržište, na tržištu tijekom roka trajanja proizvoda). U okvirima odredbi za sigurnost mliječnih proizvoda uvodi se određivanje stafilokoknih enterotoksina u sirevima, mlijeku u prahu i sirutki u prahu tijekom predviđenog roka trajanja na tržištu. U tim se mliječnim proizvodima prisutnost stafilokoknih enterotoksina određuje i u slučajevima kada se utvrdi veći broj koagulaza pozitivnih stafilokoka od propisanog. Pored propisa o mikrobiološkim kriterijima za hranu, iz Europske legislative preuzet je i Pravilnik o najvećim dopuštenim količinama rezidua veterinarsko-medicinskih proizvoda u hrani životinjskog podrijetla (Uredba EU br. 2377/90). Za mlijeko su određene najviše dopuštene količine rezidua i to: 46 antimikrobnih tvari, 24 antiparazitika, 2 tvari koje djeluju na živčani sustav, 7 protuupalnih tvari te 3 gestagena.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina
POVEZANOST RADA
Projekti:
053-0531854-1851 - Veterinarsko javno zdravstvo u proizvodnji zdrave hrane (Hadžiosmanović, Mirza, MZOS ) ( CroRIS)
053-0531854-1853 - Mikrobiološka ispravnost i održivost namirnica animalnog podrijetla (Kozačinski, Lidija, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb
Profili:
Nevijo Zdolec
(autor)
Branimir Mioković
(autor)
Željka Cvrtila
(autor)
Lidija Kozačinski
(autor)
Mirza Hadžiosmanović
(autor)
Bela Njari
(autor)
Ivana Filipović
(autor)
Vesna Dobranić
(autor)