Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 373672

Sezonske razlike kakvoće sirovog mlijeka u odnosu na aktivnost SOD i indeks lipidske peroksidacije


Marenjak, Terezija Silvija; Piršljin, Jasna; Poljičak-Milas, Nina
Sezonske razlike kakvoće sirovog mlijeka u odnosu na aktivnost SOD i indeks lipidske peroksidacije // 38. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem / Samaržija, Dubravka (ur.).
Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2008. str. 100-101 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 373672 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Sezonske razlike kakvoće sirovog mlijeka u odnosu na aktivnost SOD i indeks lipidske peroksidacije
(Seasonal variations in raw milk quality with respect to SOD activity and lipid peroxidation index)

Autori
Marenjak, Terezija Silvija ; Piršljin, Jasna ; Poljičak-Milas, Nina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
38. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem / Samaržija, Dubravka - Zagreb : Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2008, 100-101

Skup
38. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka

Mjesto i datum
Lovran, Hrvatska, 23.11.2008. - 26.11.2008

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
sezona; mliječni sastojci; superoksid dismutaza; zdravlje; kakvoća
(season; milk components; superoxid dismutase; health; quality)

Sažetak
Kvaliteta sirovog mlijeka nužna je za proizvodnju vrhunskih mliječnih proizvoda. Ovim istraživanjem nastojali smo utvrditi postoje li sezonske promjene s obzirom na aktivnost ukupne superoksid dismutaze (SOD) i prisutnost reaktivnih spojeva tiobarbiturne kiseline (TBARS) u mlijeku u odnosu na osnovne sastojke mlijeka. Ukupuno je obrađeno 105 uzoraka sirovog mlijeka simentalskih krava u srednjem stadiju laktacije. Praćenjem osnovnih sastojaka mlijeka u mjesečnim intervalima utvrđen je značajno veći sadržaj masti, bjelančevina i bezmasne suhe tvari (BST) u jesenskom razdoblju (5, 57% ; 3, 78% i 9, 15%) s istovremeno značajno nižim sadržajem laktoze (4, 66%), dok je sadržaj masti, bjelančevina i BST u mlijeku bio najniži u ljetnom razdoblju (3, 82 ; 3, 20% i 8, 71%), a sadržaj laktoze najveći u proljeće (4, 84%). Također i aktivnost SOD i koncentracija TBARS u mlijeku bila je najveća u proljeće (416, 83 U/g prot., odnosno 253 nmol/g prot.) te je aktivnost SOD izrazito negativno korelirala sa sadržajem bjelančevina i BST u mlijeku (r = -0, 73 i r = -0, 72) s istovremeno utvrđenom značajno pozitivnom korelacijom laktoze i TBARS (r=0, 75). Broj somatskih stanica (BSS) bio je najveći u lipnju (log 1, 91/ml) i kolovozu (log 1, 89/ml) s zabilježenim značajno nižim vrijednostima u studenom i siječnju (log 1, 37 /ml) s uočenom značajno negativnom korelacijom između BSS i laktoze u svibnju i kolovozu (r=-0, 62 ; -0, 57). Aktivnost SOD se značajno smanjila u jesen kada je iznosila 214, 44 U/g prot., dok su vrijednosti indeksa lipidske peroksidacije u mlijeku bile značajno niže u zimskim razdobljima (120, 55 nmol/g prot. i 112, 55 nmol/g prot.). Pri nižim vrijednostima TBARS u jesenskom i zimskom razdoblju utvrđena je značajno pozitivna korelacija između SOD i TBARS u mlijeku (r = 0, 72 i r = 0, 74). Na temelju rezultata ovog istraživanja možemo zaključiti da se aktivnost SOD enzima kao i koncentracija TBARS u mlijeku mijenjala s obzirom na pokusna razdoblja te je utvrđena povezanost navedenih pokazatelja s osnovnim sastojcima u mlijeku. Kako bi se SOD mogao koristiti u rutinske svrhe potrebno je utvrditi njegove optimalne vrijednosti u krvi i mlijeku. Mjerenje aktivnosti SOD moglo bi se uvrstiti u svrhu kontrole upravljanja zdravljem stada i kvalitete sirovog mlijeka, jer njegova prisutnost u mlijeku omogućuje prirodnu zaštitu sirovog mlijeka od peroksidacije lipida tijekom transporta i čuvanja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Veterinarska medicina, Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
053-0531854-1850 - Hranidbeno metaboličke osnove podizanja kvalitete animalnih namirnica (Poljičak Milas, Nina, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Marenjak, Terezija Silvija; Piršljin, Jasna; Poljičak-Milas, Nina
Sezonske razlike kakvoće sirovog mlijeka u odnosu na aktivnost SOD i indeks lipidske peroksidacije // 38. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem / Samaržija, Dubravka (ur.).
Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2008. str. 100-101 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Marenjak, T., Piršljin, J. & Poljičak-Milas, N. (2008) Sezonske razlike kakvoće sirovog mlijeka u odnosu na aktivnost SOD i indeks lipidske peroksidacije. U: Samaržija, D. (ur.)38. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem.
@article{article, author = {Marenjak, Terezija Silvija and Pir\v{s}ljin, Jasna and Polji\v{c}ak-Milas, Nina}, editor = {Samar\v{z}ija, D.}, year = {2008}, pages = {100-101}, keywords = {sezona, mlije\v{c}ni sastojci, superoksid dismutaza, zdravlje, kakvo\'{c}a}, title = {Sezonske razlike kakvo\'{c}e sirovog mlijeka u odnosu na aktivnost SOD i indeks lipidske peroksidacije}, keyword = {sezona, mlije\v{c}ni sastojci, superoksid dismutaza, zdravlje, kakvo\'{c}a}, publisher = {Hrvatska mljekarska udruga (HMU)}, publisherplace = {Lovran, Hrvatska} }
@article{article, author = {Marenjak, Terezija Silvija and Pir\v{s}ljin, Jasna and Polji\v{c}ak-Milas, Nina}, editor = {Samar\v{z}ija, D.}, year = {2008}, pages = {100-101}, keywords = {season, milk components, superoxid dismutase, health, quality}, title = {Seasonal variations in raw milk quality with respect to SOD activity and lipid peroxidation index}, keyword = {season, milk components, superoxid dismutase, health, quality}, publisher = {Hrvatska mljekarska udruga (HMU)}, publisherplace = {Lovran, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font