Pregled bibliografske jedinice broj: 373672
Sezonske razlike kakvoće sirovog mlijeka u odnosu na aktivnost SOD i indeks lipidske peroksidacije
Sezonske razlike kakvoće sirovog mlijeka u odnosu na aktivnost SOD i indeks lipidske peroksidacije // 38. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem / Samaržija, Dubravka (ur.).
Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2008. str. 100-101 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 373672 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Sezonske razlike kakvoće sirovog mlijeka u odnosu na aktivnost SOD i indeks lipidske peroksidacije
(Seasonal variations in raw milk quality with respect to SOD activity and lipid peroxidation index)
Autori
Marenjak, Terezija Silvija ; Piršljin, Jasna ; Poljičak-Milas, Nina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
38. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem
/ Samaržija, Dubravka - Zagreb : Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2008, 100-101
Skup
38. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka
Mjesto i datum
Lovran, Hrvatska, 23.11.2008. - 26.11.2008
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
sezona; mliječni sastojci; superoksid dismutaza; zdravlje; kakvoća
(season; milk components; superoxid dismutase; health; quality)
Sažetak
Kvaliteta sirovog mlijeka nužna je za proizvodnju vrhunskih mliječnih proizvoda. Ovim istraživanjem nastojali smo utvrditi postoje li sezonske promjene s obzirom na aktivnost ukupne superoksid dismutaze (SOD) i prisutnost reaktivnih spojeva tiobarbiturne kiseline (TBARS) u mlijeku u odnosu na osnovne sastojke mlijeka. Ukupuno je obrađeno 105 uzoraka sirovog mlijeka simentalskih krava u srednjem stadiju laktacije. Praćenjem osnovnih sastojaka mlijeka u mjesečnim intervalima utvrđen je značajno veći sadržaj masti, bjelančevina i bezmasne suhe tvari (BST) u jesenskom razdoblju (5, 57% ; 3, 78% i 9, 15%) s istovremeno značajno nižim sadržajem laktoze (4, 66%), dok je sadržaj masti, bjelančevina i BST u mlijeku bio najniži u ljetnom razdoblju (3, 82 ; 3, 20% i 8, 71%), a sadržaj laktoze najveći u proljeće (4, 84%). Također i aktivnost SOD i koncentracija TBARS u mlijeku bila je najveća u proljeće (416, 83 U/g prot., odnosno 253 nmol/g prot.) te je aktivnost SOD izrazito negativno korelirala sa sadržajem bjelančevina i BST u mlijeku (r = -0, 73 i r = -0, 72) s istovremeno utvrđenom značajno pozitivnom korelacijom laktoze i TBARS (r=0, 75). Broj somatskih stanica (BSS) bio je najveći u lipnju (log 1, 91/ml) i kolovozu (log 1, 89/ml) s zabilježenim značajno nižim vrijednostima u studenom i siječnju (log 1, 37 /ml) s uočenom značajno negativnom korelacijom između BSS i laktoze u svibnju i kolovozu (r=-0, 62 ; -0, 57). Aktivnost SOD se značajno smanjila u jesen kada je iznosila 214, 44 U/g prot., dok su vrijednosti indeksa lipidske peroksidacije u mlijeku bile značajno niže u zimskim razdobljima (120, 55 nmol/g prot. i 112, 55 nmol/g prot.). Pri nižim vrijednostima TBARS u jesenskom i zimskom razdoblju utvrđena je značajno pozitivna korelacija između SOD i TBARS u mlijeku (r = 0, 72 i r = 0, 74). Na temelju rezultata ovog istraživanja možemo zaključiti da se aktivnost SOD enzima kao i koncentracija TBARS u mlijeku mijenjala s obzirom na pokusna razdoblja te je utvrđena povezanost navedenih pokazatelja s osnovnim sastojcima u mlijeku. Kako bi se SOD mogao koristiti u rutinske svrhe potrebno je utvrditi njegove optimalne vrijednosti u krvi i mlijeku. Mjerenje aktivnosti SOD moglo bi se uvrstiti u svrhu kontrole upravljanja zdravljem stada i kvalitete sirovog mlijeka, jer njegova prisutnost u mlijeku omogućuje prirodnu zaštitu sirovog mlijeka od peroksidacije lipida tijekom transporta i čuvanja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Veterinarska medicina, Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
053-0531854-1850 - Hranidbeno metaboličke osnove podizanja kvalitete animalnih namirnica (Poljičak Milas, Nina, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb