Pregled bibliografske jedinice broj: 373531
Veličina kazeinskih micela u ovčjem mlijeku istočno frizijske pasmine ovaca
Veličina kazeinskih micela u ovčjem mlijeku istočno frizijske pasmine ovaca // 38. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem
Lovran, Hrvatska, 2008. (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 373531 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Veličina kazeinskih micela u ovčjem mlijeku istočno frizijske pasmine ovaca
(Size of casein micelles in milk of the East Friesian sheep)
Autori
Pogačić, Tomislav ; Samaržija, Dubravka ; Zamberlin, Šimun ; Pecina, Marija ; Dutour Sikirić, Maja ; Mioč, Boro
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
38. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem
/ - , 2008
Skup
38. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum
Lovran, Hrvatska, 23.11.2008. - 26.11.2008
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
ovčje mlijeko; kazein; veličina; DLS-metoda
(sheep milk; casein; size; DLS-method)
Sažetak
Zbog direktnog utjecaja koji kazein ima na strukturu i teksturu sira, veličina njegovih čestica u mlijeku od posebnog je značenja. Usprkos značenju, o veličini i strukturi kazeinskih micela ovčjeg mlijeka vrlo se malo zna. Cilj ovog preliminarnog istraživanja bio je: (i) izmjeriti veličinu kazeinskih čestica u ovčjem mlijeku metodom dinamičkog raspršivanja svjetlosti (Dynamic Light Scattering – DLS), koja se uspješno koristi za određivanje veličine koloidnih čestica u drugim medijima ; (ii) izolirati kazein ; (iii) optimizirati pripremu uzorka za mjerenje. Skupni uzorci ovčjeg mlijeka (n=11), svakih 14 dana prikupljeni su tijekom laktacije istočnofrizijskih ovaca u 2007 godini. Za izolaciju kazeina korištena je modificirana metoda ISO 17997-2:2004 Milk – determination of casein-nitrogen content, Part 2. direct method. Izolirani kazein korišten je za pripremu suspenzija kazeinskih micela u 8M urea puferu čija pH vrijednost je umjerena na pH vrijednost uzoraka mlijeka. Veličina kazeinskih čestica u pripremljenim suspenzijama izmjerena je metodom DLS na instrumentu Zetasizer Nano ZS Malvern, UK opremljenim zelenim laserom (532 nm) na temperaturi od 25 oC i kutu mjerenja od 90 o. Mjerenje je za svaki uzorak ponovljeno 10 puta. Prosječna veličina kazeinskih čestica izoliranih iz mlijeka bila je 143, 39 nm, minimalna 87, 10 nm, a maksimalna 213 nm. S obzirom na utvrđenu veličinu kazeinskih micela može se zaključiti da: (i) DLS metoda je prikladna i pouzdana metoda za mjerenje veličine kazeinskih micela ovčjeg mlijeka ; (ii) modifikacijom standardne ISO 17997-2:2004 metode može se uspješno izolirati kazein za pripremu suspenzije kazeinskih micela (iii) izborom pufera, koncentracije kazeina i pH vrijednosti, optimizirana je priprema uzorka za mjerenje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1780469-3591 - MEĐUMOLEKULSKA DJELOVANJA KOLOIDA HRANE I KONTROLA SVOJSTAVA NA NANORAZINI
178-1780469-0396 - Mesne odlike hrvatskih pasmina ovaca (Mioč, Boro, MZOS ) ( CroRIS)
178-1782128-2121 - Tehnološki parametri proizvodnje tradicijskih sireva u funkciji njihove zaštite (Kalit, Samir, MZOS ) ( CroRIS)
178-1782128-2124 - Funkcionalni mliječni proizvodi od ovčjeg mlijeka (Samaržija, Dubravka, MZOS ) ( CroRIS)
178-1782128-2127 - Elementi ekološke proizvodnje i analitičke metode za dokazivanje izvornosti sira (Havranek, Jasmina, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Institut "Ruđer Bošković", Zagreb,
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Marija Pecina
(autor)
Šimun Zamberlin
(autor)
Boro Mioč
(autor)
Dubravka Samaržija
(autor)
Maja Dutour Sikirić
(autor)
Tomislav Pogačić
(autor)