Pregled bibliografske jedinice broj: 372241
Važnost promicanja zdrave prehrane u djece predškolske dobi
Važnost promicanja zdrave prehrane u djece predškolske dobi // Zbornik radova : Meso i mesni proizvodi s visokovrijednim prehrambenim karakteristikama i pozicijama posebne namjene / Katica , Dijana i sur. (ur.).
Zagreb: Hrvatski farmer, 1999. str. 9-22 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 372241 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Važnost promicanja zdrave prehrane u djece predškolske dobi
(Promotion relevance off health nutrition off the preschool children)
Autori
Ćurin, Katja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbornik radova : Meso i mesni proizvodi s visokovrijednim prehrambenim karakteristikama i pozicijama posebne namjene
/ Katica , Dijana i sur. - Zagreb : Hrvatski farmer, 1999, 9-22
Skup
Meso i mesni proizvodi s visokovrijednim prehrambenim karakteristikama i pozicijama posebne namjene
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 17.09.1999
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
prehrana; prehrambeni standardi; edukacija; predškolska djeca
(nutrition; food standards. education; preschol children)
Sažetak
Dijete predškolske dobi intenzivno raste i razvija se pa je pravilna prehrana od izuzetne važnosti u to vrijeme. Kako velik broj djece boravi u predškolskim ustanovama u kojima zadovoljava 75 % dnevnih energetskih i prehrambenih potreba jasno je od kolike je društvene koristi kontrola i unapređenje prehrane u tim ustanovama. Službene preporuke o normativima prehrane i metodologiji uzimanja uzoraka cjelodnevnih obroka za analizu prehrambene i energetske vrijednosti je preduvjet da se mogu sastaviti kvalitetniji jelovnici i uopće da se podigne kvaliteta prehrane na višu razinu . Potrebno je kontinuirano provoditi zdravstveni odgoj o zdravoj prehrani prilagođen roditeljima, osoblju vrtića i djeci. Kontrolu prehrane treba povezati sa stanjem uhranjenosti djece kako bi se pravovremeno reagiralo u smislu spriječavanja bolesti i stanja vezanih za neadekvatnu prehranu. Naime, podaci da je na nekim područjima više od 30 % djece nepravilno uhranjeno trebaju biti imperativ za kontinuiran preventivni rad u zaštiti zdravlja predškolske djece. U predškolskim ustanovama treba voditi brigu da se koriste zdravstveno ispravne namirnice i da se u dnevni jelovnik uvrsti što više svježeg voća i povrća te bjelančevina visoke biološke vrijednosti , a u skladu sa preporukama.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita