Pregled bibliografske jedinice broj: 371280
Bakteriološka kakvoća nekih mliječnih proizvoda iz kućne radinosti
Bakteriološka kakvoća nekih mliječnih proizvoda iz kućne radinosti // Mljekarstvo, 43 (1993), 1; 43-48 (podatak o recenziji nije dostupan, kongresno priopćenje, znanstveni)
CROSBI ID: 371280 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Bakteriološka kakvoća nekih mliječnih proizvoda iz kućne radinosti
(Bacteriological quality of some home-made dairy products)
Autori
Mioković, Branimir ; Hadžiosmanović, Mirza ; Kozačinski, Lidija
Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 43
(1993), 1;
43-48
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, kongresno priopćenje, znanstveni
Ključne riječi
mikrobiološka kakvoća; mlijeko i mliječni proizvodi iz domaće radinosti; proizvodnja u ratom poremećenim uvjetima; zastupljenost neispravnih uzoraka
(microbiological quality; milk and home-made dairy products; production in disturbed war conditions; non conformity of analysed samples expressed as percentage)
Sažetak
Autori su istraživali u kojoj je mjeri poremećaj prometa robe i usluga, zbog nastalog ratnog stanja u Republici Hrvatskoj, utjecao na ukupnu mikrobiološku kakvoću mliječnih proizvoda iz domaće radinosti. Pokazalo se da su takvi promijenjeni uvjeti značajno utjecali na pogoršanje mikrobiološke kakvoće i da su mliječne prerađevine iz domaće radinosti značajni potencijalni izvori uzročnika bakterijskih trovanja ljudi. Naime, propisane uvjete mikrobiološke ispravnosti nije zadovoljilo 80 % uzoraka domaćeg kiselog vrhnja, 61, 5 % uzoraka domaćeg maslaca, 100 % pretraženih uzoraka kajmaka, 65 % uzoraka različitih vrsta tvrdih sireva, odnosno ukupno 73, 58 % u odnosu na ukupni broj uzoraka (n=53) što je znatno više nego u sličnim istraživanjima prethodnih godina. Razlozi mikrobiološke neispravnosti uzoraka bili su nalaz Salmonella spp. (5, 66 %), koagulaza pozitivnih Staphylococcus vrsta (45, 28), sulfitreducirajućih klostridija (13, 20 %), Proteus vrsta (22, 64), Escherichia coli (24, 52 %), kvasaca (vrhnje - 7, 55 %) i lipolitičkih bakterija (maslac, kajmak - 13, 20 %). Zbog kontaminacije mliječnih prerađevina Salmonella, koagulaza-pozitivnim Staphylococcus i sulfitoreduktivnim Clostridia vrstama trebalo bi, po odredbama Pravilnika (1983), 58, 49 % smatrati higijenski neispravnim i neupotrebljivim za hranu ljudi.
Izvorni jezik
Engleski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts
- Agricola
- Food Science&Technology ABS
- Foodline
- Food Science&Technology
- Toxline
- CAB Health
- Agris
- World transl. Index
- Packaging
- Sscience&Technology
- Chemical Abstracts search