Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 371280

Bakteriološka kakvoća nekih mliječnih proizvoda iz kućne radinosti


Mioković, Branimir; Hadžiosmanović, Mirza; Kozačinski, Lidija
Bakteriološka kakvoća nekih mliječnih proizvoda iz kućne radinosti // Mljekarstvo, 43 (1993), 1; 43-48 (podatak o recenziji nije dostupan, kongresno priopćenje, znanstveni)


CROSBI ID: 371280 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Bakteriološka kakvoća nekih mliječnih proizvoda iz kućne radinosti
(Bacteriological quality of some home-made dairy products)

Autori
Mioković, Branimir ; Hadžiosmanović, Mirza ; Kozačinski, Lidija

Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 43 (1993), 1; 43-48

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, kongresno priopćenje, znanstveni

Ključne riječi
mikrobiološka kakvoća; mlijeko i mliječni proizvodi iz domaće radinosti; proizvodnja u ratom poremećenim uvjetima; zastupljenost neispravnih uzoraka
(microbiological quality; milk and home-made dairy products; production in disturbed war conditions; non conformity of analysed samples expressed as percentage)

Sažetak
Autori su istraživali u kojoj je mjeri poremećaj prometa robe i usluga, zbog nastalog ratnog stanja u Republici Hrvatskoj, utjecao na ukupnu mikrobiološku kakvoću mliječnih proizvoda iz domaće radinosti. Pokazalo se da su takvi promijenjeni uvjeti značajno utjecali na pogoršanje mikrobiološke kakvoće i da su mliječne prerađevine iz domaće radinosti značajni potencijalni izvori uzročnika bakterijskih trovanja ljudi. Naime, propisane uvjete mikrobiološke ispravnosti nije zadovoljilo 80 % uzoraka domaćeg kiselog vrhnja, 61, 5 % uzoraka domaćeg maslaca, 100 % pretraženih uzoraka kajmaka, 65 % uzoraka različitih vrsta tvrdih sireva, odnosno ukupno 73, 58 % u odnosu na ukupni broj uzoraka (n=53) što je znatno više nego u sličnim istraživanjima prethodnih godina. Razlozi mikrobiološke neispravnosti uzoraka bili su nalaz Salmonella spp. (5, 66 %), koagulaza pozitivnih Staphylococcus vrsta (45, 28), sulfitreducirajućih klostridija (13, 20 %), Proteus vrsta (22, 64), Escherichia coli (24, 52 %), kvasaca (vrhnje - 7, 55 %) i lipolitičkih bakterija (maslac, kajmak - 13, 20 %). Zbog kontaminacije mliječnih prerađevina Salmonella, koagulaza-pozitivnim Staphylococcus i sulfitoreduktivnim Clostridia vrstama trebalo bi, po odredbama Pravilnika (1983), 58, 49 % smatrati higijenski neispravnim i neupotrebljivim za hranu ljudi.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Mioković, Branimir; Hadžiosmanović, Mirza; Kozačinski, Lidija
Bakteriološka kakvoća nekih mliječnih proizvoda iz kućne radinosti // Mljekarstvo, 43 (1993), 1; 43-48 (podatak o recenziji nije dostupan, kongresno priopćenje, znanstveni)
Mioković, B., Hadžiosmanović, M. & Kozačinski, L. (1993) Bakteriološka kakvoća nekih mliječnih proizvoda iz kućne radinosti. Mljekarstvo, 43 (1), 43-48.
@article{article, author = {Miokovi\'{c}, Branimir and Had\v{z}iosmanovi\'{c}, Mirza and Koza\v{c}inski, Lidija}, year = {1993}, pages = {43-48}, keywords = {mikrobiolo\v{s}ka kakvo\'{c}a, mlijeko i mlije\v{c}ni proizvodi iz doma\'{c}e radinosti, proizvodnja u ratom poreme\'{c}enim uvjetima, zastupljenost neispravnih uzoraka}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {43}, number = {1}, issn = {0026-704X}, title = {Bakteriolo\v{s}ka kakvo\'{c}a nekih mlije\v{c}nih proizvoda iz ku\'{c}ne radinosti}, keyword = {mikrobiolo\v{s}ka kakvo\'{c}a, mlijeko i mlije\v{c}ni proizvodi iz doma\'{c}e radinosti, proizvodnja u ratom poreme\'{c}enim uvjetima, zastupljenost neispravnih uzoraka} }
@article{article, author = {Miokovi\'{c}, Branimir and Had\v{z}iosmanovi\'{c}, Mirza and Koza\v{c}inski, Lidija}, year = {1993}, pages = {43-48}, keywords = {microbiological quality, milk and home-made dairy products, production in disturbed war conditions, non conformity of analysed samples expressed as percentage}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {43}, number = {1}, issn = {0026-704X}, title = {Bacteriological quality of some home-made dairy products}, keyword = {microbiological quality, milk and home-made dairy products, production in disturbed war conditions, non conformity of analysed samples expressed as percentage} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts
  • Agricola
  • Food Science&Technology ABS
  • Foodline
  • Food Science&Technology
  • Toxline
  • CAB Health
  • Agris
  • World transl. Index
  • Packaging
  • Sscience&Technology
  • Chemical Abstracts search





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font