Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 371004

Kakvoća i zdravstvena ispravnost mesnih konzervi


Pinter, Nino; Kozačinski, Lidija; Njari, Bela; Mioković, Branimir; Cvrtila Fleck, Željka; Dobranić, Vesna; Filipović, Ivana; Zdolec, Nevijo
Kakvoća i zdravstvena ispravnost mesnih konzervi // Zbornik radova 4. Hrvatski veterinarski kongres / Harapin, Ivica (ur.).
Zagreb, 2008. str. 315-321 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 371004 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kakvoća i zdravstvena ispravnost mesnih konzervi
(Quality and hygienic correctness of meat cans)

Autori
Pinter, Nino ; Kozačinski, Lidija ; Njari, Bela ; Mioković, Branimir ; Cvrtila Fleck, Željka ; Dobranić, Vesna ; Filipović, Ivana ; Zdolec, Nevijo

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Zbornik radova 4. Hrvatski veterinarski kongres / Harapin, Ivica - Zagreb, 2008, 315-321

ISBN
978-953-6062-69-0

Skup
4. Hrvatski veterinarski kongres

Mjesto i datum
Šibenik, Hrvatska, 05.11.2008. - 08.11.2008

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
mesne konzerve; kakvoća; zdravstvena ispravnost
(meat cans; quality; health safety)

Sažetak
U radu su prikazani rezultati kemijske, mikrobiološke i pretrage na teške metale mesnih konzervi proizvedenih u dva različita proizvodna pogona. Proizvođač A imao je implementiran HACCP sustav, za razliku od proizvođača B koji je sustav tek uvodio. Prlikom nadzora i tijekom uskladištenja prigovoreno je kakvoći i zdravstvenoj ispravnosti u 3, 7 % svih pretraženih uzoraka, proizvoda proizvođača B. RAzlozi su bili odstupanje u kakvoći proizvoda (povećana količina vode i masti), izdvajanje masti iz sadržaja proizvoda, pojava šupljina u sadržaju, te korozija na poklopcu, šaovima i plaštu limenke. U proizvodima proizvođača B utvrđena je i povećana količina dodanih polifosfata što utječe na zdravstvenu ispravnost proizvoda. Na istovjetne proizvode proizvođača A nije bilo primjedbi prilikom nabave i uskladištenja. Svi su pretraženi uzorci oba proizvođača bili mikrobiološki ispravni. Prema rezultatima na teške metale u konzervama od usitnjenog mesa oba proizvođača nisu utvrđeni cink, kositar, olovo i arsen.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina



POVEZANOST RADA


Projekti:
053-0531854-1851 - Veterinarsko javno zdravstvo u proizvodnji zdrave hrane (Hadžiosmanović, Mirza, MZOS ) ( CroRIS)
053-0531854-1853 - Mikrobiološka ispravnost i održivost namirnica animalnog podrijetla (Kozačinski, Lidija, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Pinter, Nino; Kozačinski, Lidija; Njari, Bela; Mioković, Branimir; Cvrtila Fleck, Željka; Dobranić, Vesna; Filipović, Ivana; Zdolec, Nevijo
Kakvoća i zdravstvena ispravnost mesnih konzervi // Zbornik radova 4. Hrvatski veterinarski kongres / Harapin, Ivica (ur.).
Zagreb, 2008. str. 315-321 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Pinter, N., Kozačinski, L., Njari, B., Mioković, B., Cvrtila Fleck, Ž., Dobranić, V., Filipović, I. & Zdolec, N. (2008) Kakvoća i zdravstvena ispravnost mesnih konzervi. U: Harapin, I. (ur.)Zbornik radova 4. Hrvatski veterinarski kongres.
@article{article, author = {Pinter, Nino and Koza\v{c}inski, Lidija and Njari, Bela and Miokovi\'{c}, Branimir and Cvrtila Fleck, \v{Z}eljka and Dobrani\'{c}, Vesna and Filipovi\'{c}, Ivana and Zdolec, Nevijo}, editor = {Harapin, I.}, year = {2008}, pages = {315-321}, keywords = {mesne konzerve, kakvo\'{c}a, zdravstvena ispravnost}, isbn = {978-953-6062-69-0}, title = {Kakvo\'{c}a i zdravstvena ispravnost mesnih konzervi}, keyword = {mesne konzerve, kakvo\'{c}a, zdravstvena ispravnost}, publisherplace = {\v{S}ibenik, Hrvatska} }
@article{article, author = {Pinter, Nino and Koza\v{c}inski, Lidija and Njari, Bela and Miokovi\'{c}, Branimir and Cvrtila Fleck, \v{Z}eljka and Dobrani\'{c}, Vesna and Filipovi\'{c}, Ivana and Zdolec, Nevijo}, editor = {Harapin, I.}, year = {2008}, pages = {315-321}, keywords = {meat cans, quality, health safety}, isbn = {978-953-6062-69-0}, title = {Quality and hygienic correctness of meat cans}, keyword = {meat cans, quality, health safety}, publisherplace = {\v{S}ibenik, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font