Pregled bibliografske jedinice broj: 371004
Kakvoća i zdravstvena ispravnost mesnih konzervi
Kakvoća i zdravstvena ispravnost mesnih konzervi // Zbornik radova 4. Hrvatski veterinarski kongres / Harapin, Ivica (ur.).
Zagreb, 2008. str. 315-321 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 371004 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kakvoća i zdravstvena ispravnost mesnih konzervi
(Quality and hygienic correctness of meat cans)
Autori
Pinter, Nino ; Kozačinski, Lidija ; Njari, Bela ; Mioković, Branimir ; Cvrtila Fleck, Željka ; Dobranić, Vesna ; Filipović, Ivana ; Zdolec, Nevijo
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbornik radova 4. Hrvatski veterinarski kongres
/ Harapin, Ivica - Zagreb, 2008, 315-321
ISBN
978-953-6062-69-0
Skup
4. Hrvatski veterinarski kongres
Mjesto i datum
Šibenik, Hrvatska, 05.11.2008. - 08.11.2008
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
mesne konzerve; kakvoća; zdravstvena ispravnost
(meat cans; quality; health safety)
Sažetak
U radu su prikazani rezultati kemijske, mikrobiološke i pretrage na teške metale mesnih konzervi proizvedenih u dva različita proizvodna pogona. Proizvođač A imao je implementiran HACCP sustav, za razliku od proizvođača B koji je sustav tek uvodio. Prlikom nadzora i tijekom uskladištenja prigovoreno je kakvoći i zdravstvenoj ispravnosti u 3, 7 % svih pretraženih uzoraka, proizvoda proizvođača B. RAzlozi su bili odstupanje u kakvoći proizvoda (povećana količina vode i masti), izdvajanje masti iz sadržaja proizvoda, pojava šupljina u sadržaju, te korozija na poklopcu, šaovima i plaštu limenke. U proizvodima proizvođača B utvrđena je i povećana količina dodanih polifosfata što utječe na zdravstvenu ispravnost proizvoda. Na istovjetne proizvode proizvođača A nije bilo primjedbi prilikom nabave i uskladištenja. Svi su pretraženi uzorci oba proizvođača bili mikrobiološki ispravni. Prema rezultatima na teške metale u konzervama od usitnjenog mesa oba proizvođača nisu utvrđeni cink, kositar, olovo i arsen.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina
POVEZANOST RADA
Projekti:
053-0531854-1851 - Veterinarsko javno zdravstvo u proizvodnji zdrave hrane (Hadžiosmanović, Mirza, MZOS ) ( CroRIS)
053-0531854-1853 - Mikrobiološka ispravnost i održivost namirnica animalnog podrijetla (Kozačinski, Lidija, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb
Profili:
Lidija Kozačinski
(autor)
Bela Njari
(autor)
Branimir Mioković
(autor)
Nevijo Zdolec
(autor)
Ivana Filipović
(autor)
Željka Cvrtila
(autor)
Vesna Dobranić
(autor)