Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 371002

Laktobacili u higijeni hrane


Samac, Damir; Kozačinski, Lidija; Zdolec, Nevijo; Njari, Bela; Hadžiosmanović, Mirza; Filipović, Ivana; Mioković, Branimir; Dobranić, Vesna
Laktobacili u higijeni hrane // Zbornik radova 4. Hrvatski veterinarski kongres / Harapin, Ivica (ur.).
Zagreb, 2008. str. 255-260 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)


CROSBI ID: 371002 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Laktobacili u higijeni hrane
(Lactobacilli in food hygiene)

Autori
Samac, Damir ; Kozačinski, Lidija ; Zdolec, Nevijo ; Njari, Bela ; Hadžiosmanović, Mirza ; Filipović, Ivana ; Mioković, Branimir ; Dobranić, Vesna

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni

Izvornik
Zbornik radova 4. Hrvatski veterinarski kongres / Harapin, Ivica - Zagreb, 2008, 255-260

ISBN
978-953-6062-69-0

Skup
4. Hrvatski veterinarski kongres

Mjesto i datum
Šibenik, Hrvatska, 05.11.2008. - 08.11.2008

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
laktobacili; hrana; higijena
(lactobacilli; food; hygiene)

Sažetak
U higijeni i tehnologiji namirnica gotovo sve vrste unutar skupine mliječnokiselinskih bakterija imaju svoje značenje, kako u pozitivnom (fermentacija, antimikrobno djelovanje, senzorna svojstva proizvoda, probiotski učinak) tako i u negativnom smislu (bakterije kvarenja, tvorci biogenih amina, antimikrobna rezistencija). Pojedine vrste laktobacila « specijalizirane» su za primjenu u nekim fermentiranim mliječnim ili mesnim proizvodima u kojima ispoljavaju svoj poželjni učinak u pogledu stvaranja ciljanih senzornih svojstava gotovih proizvoda. Osim toga, sintetiziranjem tvari koje djeluju kompetitivno prema drugim bakterijama, laktobacili unapređuju mikrobiološku stabilnost proizvoda. Ti se mehanizmi mikrobne inhibicije mogu primijeniti i u konzerviranju « nefermentirane» hrane čime joj se znatno produžuje rok trajanja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina



POVEZANOST RADA


Projekti:
053-0531854-1851 - Veterinarsko javno zdravstvo u proizvodnji zdrave hrane (Hadžiosmanović, Mirza, MZOS ) ( CroRIS)
053-0531854-1853 - Mikrobiološka ispravnost i održivost namirnica animalnog podrijetla (Kozačinski, Lidija, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Samac, Damir; Kozačinski, Lidija; Zdolec, Nevijo; Njari, Bela; Hadžiosmanović, Mirza; Filipović, Ivana; Mioković, Branimir; Dobranić, Vesna
Laktobacili u higijeni hrane // Zbornik radova 4. Hrvatski veterinarski kongres / Harapin, Ivica (ur.).
Zagreb, 2008. str. 255-260 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
Samac, D., Kozačinski, L., Zdolec, N., Njari, B., Hadžiosmanović, M., Filipović, I., Mioković, B. & Dobranić, V. (2008) Laktobacili u higijeni hrane. U: Harapin, I. (ur.)Zbornik radova 4. Hrvatski veterinarski kongres.
@article{article, author = {Samac, Damir and Koza\v{c}inski, Lidija and Zdolec, Nevijo and Njari, Bela and Had\v{z}iosmanovi\'{c}, Mirza and Filipovi\'{c}, Ivana and Miokovi\'{c}, Branimir and Dobrani\'{c}, Vesna}, editor = {Harapin, I.}, year = {2008}, pages = {255-260}, keywords = {laktobacili, hrana, higijena}, isbn = {978-953-6062-69-0}, title = {Laktobacili u higijeni hrane}, keyword = {laktobacili, hrana, higijena}, publisherplace = {\v{S}ibenik, Hrvatska} }
@article{article, author = {Samac, Damir and Koza\v{c}inski, Lidija and Zdolec, Nevijo and Njari, Bela and Had\v{z}iosmanovi\'{c}, Mirza and Filipovi\'{c}, Ivana and Miokovi\'{c}, Branimir and Dobrani\'{c}, Vesna}, editor = {Harapin, I.}, year = {2008}, pages = {255-260}, keywords = {lactobacilli, food, hygiene}, isbn = {978-953-6062-69-0}, title = {Lactobacilli in food hygiene}, keyword = {lactobacilli, food, hygiene}, publisherplace = {\v{S}ibenik, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font