Pregled bibliografske jedinice broj: 371002
Laktobacili u higijeni hrane
Laktobacili u higijeni hrane // Zbornik radova 4. Hrvatski veterinarski kongres / Harapin, Ivica (ur.).
Zagreb, 2008. str. 255-260 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
CROSBI ID: 371002 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Laktobacili u higijeni hrane
(Lactobacilli in food hygiene)
Autori
Samac, Damir ; Kozačinski, Lidija ; Zdolec, Nevijo ; Njari, Bela ; Hadžiosmanović, Mirza ; Filipović, Ivana ; Mioković, Branimir ; Dobranić, Vesna
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni
Izvornik
Zbornik radova 4. Hrvatski veterinarski kongres
/ Harapin, Ivica - Zagreb, 2008, 255-260
ISBN
978-953-6062-69-0
Skup
4. Hrvatski veterinarski kongres
Mjesto i datum
Šibenik, Hrvatska, 05.11.2008. - 08.11.2008
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
laktobacili; hrana; higijena
(lactobacilli; food; hygiene)
Sažetak
U higijeni i tehnologiji namirnica gotovo sve vrste unutar skupine mliječnokiselinskih bakterija imaju svoje značenje, kako u pozitivnom (fermentacija, antimikrobno djelovanje, senzorna svojstva proizvoda, probiotski učinak) tako i u negativnom smislu (bakterije kvarenja, tvorci biogenih amina, antimikrobna rezistencija). Pojedine vrste laktobacila « specijalizirane» su za primjenu u nekim fermentiranim mliječnim ili mesnim proizvodima u kojima ispoljavaju svoj poželjni učinak u pogledu stvaranja ciljanih senzornih svojstava gotovih proizvoda. Osim toga, sintetiziranjem tvari koje djeluju kompetitivno prema drugim bakterijama, laktobacili unapređuju mikrobiološku stabilnost proizvoda. Ti se mehanizmi mikrobne inhibicije mogu primijeniti i u konzerviranju « nefermentirane» hrane čime joj se znatno produžuje rok trajanja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina
POVEZANOST RADA
Projekti:
053-0531854-1851 - Veterinarsko javno zdravstvo u proizvodnji zdrave hrane (Hadžiosmanović, Mirza, MZOS ) ( CroRIS)
053-0531854-1853 - Mikrobiološka ispravnost i održivost namirnica animalnog podrijetla (Kozačinski, Lidija, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb
Profili:
Vesna Dobranić
(autor)
Lidija Kozačinski
(autor)
Mirza Hadžiosmanović
(autor)
Bela Njari
(autor)
Nevijo Zdolec
(autor)
Branimir Mioković
(autor)
Ivana Filipović
(autor)